EN
  • Anasayfa
  • GID143 İçecek Teknolojisi (2022 - 2023 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GID143 - İçecek Teknolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
İçecek Teknolojisi GID143 1 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ
Ders Veren Öğr. Gör. Çiğdem MUŞTU CEYLAN
Amaç

Mevzuat ve Türk Gıda Kodeksine uygun olarak içecek üretimini kontrol etme yeterliklerinin kazandırılması, üretim süreçleri ve özellikleri konularında öğrenciye bilgi kazandırılması

Ders İçeriği

İçme suyu üretimi, Meyve suyu üretimi, Bira üretimi, şarap üretimi, distile alkolü içkiler üretimi, gazlı içecek üretimi, diğer alkolsüz içecekler (enerji içecekleri, sporcu içecekleri, şalgam vb.) üretimi. Geleneksel içecekler

Ders Kaynakları Alkolsüz ve Alkollü İçkiler Teknolojisi, 2014. Engin Yaralı. Adnan Menderes Univ. Ders Notları
İçecekler, 2014, Akbulut M, Çoklar H, Seçuk Üniv. Ders notları
Ötleş, S., Akçiçek, E., (ed.) 2010. İçecekler, Beslenme ve Sağlık. Palme Yayıncılık. Ankara
Meyve Ve Sebze Teknolojisi (Meyve Ve Sebze Suyu Üretim Teknolojisi), Acar J, Gökmen V, Hacettepe Mühendislik Fakültesi Yayınları, Ankara, 2000.
Principles And Practices Of Winemaking, Boulton CA, Singleton VL, Bisson LF, Kunkee RE, Chapman & Hall, New York, 1996
Açıldığı Öğretim Yılı 2014 - 2015 2015 - 2016 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2022 - 2023 2016 - 2017
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
100
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Grup Çalışması 1 10 10
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 2 10 20
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 3 2 6
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum Sözlü 5 1 5
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 10 30
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 5 1 5
Final Final 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 128
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 5,02
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 İçeceklerin tanımı ve özellikleri
2 İçme suyu üretimi
3 meyve suyu üretimi
4 Bira üretimi
5 Şarap üretimi
6 Distile alkolü içkiler üretimi
7 Ara sınav
8 Gazlı içecek üretimi
9 Alkolsüz içecekler üretimi (enerji içecekleri, sporcu içecekleri, şalgam vb.)
10 Geleneksel içecekler
11 Kalite kontrol: İçme suyu
12 Kalite kontrol: Alkollü içecekler
13 Kalite kontrol: Alkolsüz içecekler
14 Türk Gıda Kodeksi yönetmeliği
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
İçecek üretiminde hijyen ve sanitasyonu, fermente içecekler hakkında bilgi sahibi olma
Üretim süreçlerini kontrol altına alabilecek teknik bilgi ve beceriler hakkında bilgi sahibi olma
İçecek üretimi ve kalite kontrol analizleri hakkında bilgi sahibi olma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
İçecek üretiminde hijyen ve sanitasyonu, fermente içecekler hakkında bilgi sahibi olma 4 5 - 5 - - - - - - - - - - -
Üretim süreçlerini kontrol altına alabilecek teknik bilgi ve beceriler hakkında bilgi sahibi olma 5 3 3 - 2 - - - - - - - - - -
İçecek üretimi ve kalite kontrol analizleri hakkında bilgi sahibi olma 4 5 5 5 4 - - - - - - - - - -