EN
  • Anasayfa
  • GID265 Kanatlı Eti Hijyeni ve Teknolojisi (2021 - 2022 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GID265 - Kanatlı Eti Hijyeni ve Teknolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Kanatlı Eti Hijyeni ve Teknolojisi GID265 3 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Doç. Dr. Alper Kürşat DEMİRKAYA
Ders Veren
Amaç

Kanatlı hayvan etlerinden elde edilen ürünlerin üretim teknikleri ve sağlıklı bir biçimde son tüketiciye ulaşması konularında öğrenciye bilgi kazandırılması.

Ders İçeriği

Dünyada ve ülkemizde kanatlı sektörü ve önemi. Kanatlı etinin tanımı ve özellikleri. Kanatlı hayvanların antemortem muayenesi ve Transport. Kanatlılarda kesim prosesi, postmortem muayene. Kanatlı hayvan hastalıkları. Kanatlı eti hijyeni ve sınıflandırılma. Kanatlı etlerinin parçalanması. Kanatlı etlerinin soğutulması ve muhafazası. Kanatlı etlerinin dondurulması ve muhafazası. Taze kanatlı etleri preparatlarının hazırlanması. Kanatlı eti ürünleri teknolojisi.

Ders Kaynakları Arslan A. Et Muayenesi ve Et ürünleri Teknolojisi. 2013.
Erol İ. Gıda Hijyeni ve Mikrobiyolojisi. 2007.
Microbiological Analysis Of Red Meat, Poultry And Eggs, Mead G, Woodhead Publishing Limited, England, 2006.
Açıldığı Öğretim Yılı 2016 - 2017 2018 - 2019 2020 - 2021 2014 - 2015
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Grup Çalışması 1 10 10
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 10 30
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum Sözlü 5 1 5
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 2 10 20
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 3 2 6
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 5 1 5
Final Final 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 128
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 5,02
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Kanatlı etinin tanımı ve kanatlı eti özellikleri
2 Dünyada ve ülkemizde kanatlı sektörü ve önemi
3 Kanatlı hayvanların antemortem muayenesi
4 Kanatlılarda kesim prosesi
5 Kanatlı hayvanların postmortem muayenesi
6 Kanatlı hayvan hastalıkları
7 Ara Sınav
8 Kanatlı eti hijyeni ve sınıflandırılma
9 Kanatlı eti mikrobiyolojisi, mikrobiyal kontaminasyon kaynakları ve kontrolü
10 Kanatlı etlerinin soğutulması ve muhafazası
11 Kanatlı etlerinin dondurulması ve muhafazası
12 Kanatlı etlerinin parçalanması
13 Kanatlı eti ürünleri teknolojisi
14 Taze kanatlı etleri preparatlarının hazırlanması Kanatlı eti karışımları
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Kanatlı eti mikrobiyolojisi, mikrobiyal kontaminasyon kaynakları ve kontrolü ile dekontaminasyon yöntemleri, muhafazası hakkında bilgi sahibi olma
Kanatlı hayvan ürünleri üreten işletmelerde sanitasyonun önemi, alet ve ekipmanların temizlik ve dezenfeksiyonu hakkında bilgi sahibi olma
Kanatlı kesim hattı, kesim yöntemleri, kanatlı etlerindeki postmortal değişimler hakkında bilgi sahibi olma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Kanatlı eti mikrobiyolojisi, mikrobiyal kontaminasyon kaynakları ve kontrolü ile dekontaminasyon yöntemleri, muhafazası hakkında bilgi sahibi olma - - - - - - - - - - - - - - -
Kanatlı hayvan ürünleri üreten işletmelerde sanitasyonun önemi, alet ve ekipmanların temizlik ve dezenfeksiyonu hakkında bilgi sahibi olma - - - - - - - - - - - - - - -
Kanatlı kesim hattı, kesim yöntemleri, kanatlı etlerindeki postmortal değişimler hakkında bilgi sahibi olma - - - - - - - - - - - - - - -