EN
  • Anasayfa
  • GID270 Halk Sağlığı (2020 - 2021 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GID270 - Halk Sağlığı
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Halk Sağlığı GID270 3 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü
Ders Veren
Amaç

Halk sağlığı konusundaki görev ve sorumluluklar, gıda güvenliğinin önemini vurgulama, zoonoz hastalıkların tanı ve teşhisi, Toplumdaki sağlık sorunları koruyucu hekimlik konularında öğrenciye bilgi kazandırılması.

Ders İçeriği

Halk sağlığının tarihsel gelişimi, halk sağlığı tanımı ve kavramları. Türkiye’de sağlık organizasyonu, sağlık politikaları, epidemiyoloji, Türkiye’nin sağlık problemleri. Meslek hastalıkları, iş sağlığı ve güvenliği. Bulaşıcı hastalıkların kontrolü. Gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda koruma, kontrol ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı besin zehirlenmeleri, gıda üretim ve satış yerlerinde bulunması gereken özellikler, Çevre ve sağlık ilişkisi, çevre sağlığı, başlıca çevre kirleticileri ve halk sağlığı açısından önemi.

Ders Kaynakları Detel R, McEwen J, Baeglehole R, Tanaka H. (Edits.)Oxford Textbook Public Health Fourth Edition. Oxford University Pres 2004.
Doğruer Y. Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. 2004.
Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
Doğruer Y. Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. 2004.
Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
Detel R, McEwen J, Baeglehole R, Tanaka H. (Edits.)Oxford Textbook Public Health Fourth Edition. Oxford University Pres 2004.
Doğruer Y. Veteriner Halk Sağlığı, Selçuk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı. 2004.
Dinçer B, Sarımehmetoğlu B. Veteriner Halk Sağlığı, Ankara, 2011.
Detel R, McEwen J, Baeglehole R, Tanaka H. (Edits.)Oxford Textbook Public Health Fourth Edition. Oxford University Pres 2004.
Açıldığı Öğretim Yılı 2015 - 2016 2018 - 2019 2019 - 2020 2017 - 2018
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Grup Çalışması 1 10 10
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 10 30
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum Sözlü 5 1 5
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 2 10 20
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 3 2 6
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 5 1 5
Final Final 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 128
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 5,02
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Halk sağlığının tanımı ve kavramları
2 Zoonozlar
3 Gıda hijyenin tanımı ve gıda kontrolü
4 Gıda kaynaklı bakteriyel hastalıklar ve korunma
5 Gıda kaynaklı viral hastalıklar ve korunma
5 Gıda kaynaklı viral hastalıklar ve korunma
7 Ara Sınav
8 Gıda kaynaklı paraziter hastalıklar ve korunma
9 Gıda kaynaklı sağlık riskleri, kontaminasyon kaynakları
10 Biyolojik kaynaklı toksikasyonlar
11 Kimyasal kaynaklı toksikasyonlar
12 Gıda terörizmi.
13 Hijyen ve sanitasyon ile ilgili mevzuat. Gıda güvenliği sistemleri: HACCP, IFS, ISO 22000, BRC
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Halk sağlığı konusunda çeşitli bilim dallarıyla koordineli olarak çalışma gerekliliği hakkında bilgi sahibi olma
Zoonoz hastalıklara yönelik koruma kontrol yöntemlerini ve yasal düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olma
Halk sağlığı tanımı ve kavramları, görev ve yetkileri hakkında bilgi sahibi olma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Halk sağlığı konusunda çeşitli bilim dallarıyla koordineli olarak çalışma gerekliliği hakkında bilgi sahibi olma - - - - - - - - - - - - - - -
Zoonoz hastalıklara yönelik koruma kontrol yöntemlerini ve yasal düzenlemeleri hakkında bilgi sahibi olma - - - - - - - - - - - - - - -
Halk sağlığı tanımı ve kavramları, görev ve yetkileri hakkında bilgi sahibi olma - - - - - - - - - - - - - - -