Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Hazır Yemek ve Catering Teknolojisi | GID272 | 3 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | GIDA TEKNOLOJİSİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ Öğr. Gör. Mesut KAPLAN |
Ders Veren | Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ |
Amaç |
Catering sisteminin tarihçesini ve nasıl geliştiğini anlar, hazır yemek üreten firmanın kuruluşundan itibaren nasıl düzenlenmesi gerektiğini öğrenir, mutfak temizliği, hijyeni ve sanitasyonu hakkında bilgi edinir, mutfak işlemesi, mutfak ekipmanları ve bu ekipmanlarla hangi tekniklerle yemek pişirildiğini öğrenir, üretilen ürünlerin tüketiciye nasıl ulaştırılacağını kavrar. |
Ders İçeriği |
Hazır yemek teknolojisinin tarihçesi, gelimişi, hazır yemek fabrikasının kurulumu, yemek üreten işletmenin hijyen ve sanitasyonu, mutfak ekipmanları, mutfakta yemek üretim teknikleri, yemek üretimi için kullanılan cihazlar, üretilen yemeklerin tüketiciye ulaştırılması ve sunumu |
Ders Kaynakları |
Doğan, M. (2019), Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi Catering Yönetim Sistemleri, Nobel Akademik Yayıncılık.
Hazır Yemek Sistemleri, Mustafa TAYAR, Canan HECER, 2. Basım, Dora Yayınları Doğan, M. (2019), Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi Catering Yönetim Sistemleri, Nobel Akademik Yayıncılık. Hazır Yemek Sistemleri, Mustafa TAYAR, Canan HECER, 2. Basım, Dora Yayınları Doğan, M. (2019), Toplu Beslenme Sistemleri ve Catering Hizmetleri Yönetimi Catering Yönetim Sistemleri, Nobel Akademik Yayıncılık. Hazır Yemek Sistemleri, Mustafa TAYAR, Canan HECER, 2. Basım, Dora Yayınları |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2015 - 2016 2020 - 2021 2021 - 2022 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Mutfaklara uygulanan hijyen ve sanitasyonu anlamak | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Catering işletmelerindeki uygulamaları öğrenmek | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Farklı gıda üretim tekniklerini ve dağıtım sistemlerini anlamak | Yazılı Sınav | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Mutfaklara uygulanan hijyen ve sanitasyonu anlamak | - | - | - | - | - | - | - | 5 | 5 | 5 | 5 | - | - | - | - |
Catering işletmelerindeki uygulamaları öğrenmek | 2 | 4 | 4 | 3 | - | 3 | 4 | 4 | - | - | - | 5 | 5 | - | - |
Farklı gıda üretim tekniklerini ve dağıtım sistemlerini anlamak | - | - | - | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - | - | - | - | - | 3 | 3 |