EN
  • Anasayfa
  • GID274 Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi (2021 - 2022 / 3. Yarıyıl)
  • EN
GID274 - Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi GID274 3 3 + 0 5,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Online
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA
Ders Veren Öğr. Gör. Ebru GÜNEY FUNDA
Amaç

Meyve ve sebzelerin bileşimleri, bozulma sebepleri, işleme gerekçeleri, soğukta, dondurarak, kurutarak, konserve ederek muhafazası ve salça üretimi konularında bilgi ve becerilerin kazandırılması

Ders İçeriği

Meyve ve sebzelerin muhafaza edilmelerine ilişkin teknolojik bilginin sağlanması, teknolojik becerinin kazandırılması

Ders Kaynakları Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi, Bekir Cemeroğlu, Ankara Üniversitesi, 2. Baskı, Ankara 2004
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi/ Cilt-1 Meyve ve Sebze Suları Üretimi, Hacettepe Üniversitesi Yayınları, 2005, Ankara
Açıldığı Öğretim Yılı 2020 - 2021 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
100
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
90
Destek Dersleri
90
Ek Dersler
90
Kategori
100
Mesleki Seçmeli Dersler
100
Temel Meslek Dersleri
100
Uygulama Dersleri
80
Uzmanlık / Alan Dersleri
100
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 2 14 28
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 2 14 28
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması Grup Çalışması 2 5 10
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 1 1 1
Final Final 1 1 1
Ödev 1 Ödev 1 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 120
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,71
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Meyve ve Sebzelerin Kompozisyonu-1 Ders
2 Meyve ve Sebzelerin Kompozisyonu-2 Ders
3 Minör bileşenler (Vitamin, Mineral, Pigment) Ders Beyin Fırtınası
4 Meyve-Sebzelerde enzimler ve enzimatik reaksiyonlar Ders Beyin Fırtınası
5 Ön İşlemler - Minimal İşlemler Ders
6 Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünlerinde Ön İşlemler Ders Beyin Fırtınası
7 Kurutulmuş Meyve-Sebze Ürünleri- Kurutucu tipleri Ders
8 Ara Sınav Ders
9 Reçel ve marmelat üretimi Ders Beyin Fırtınası
10 Meyve Suyu ve Konsantre Ürünler Teknolojisi-1 Ders Beyin Fırtınası
11 Meyve Suyu ve Konsantre Ürünler Teknolojisi-2 Ders Beyin Fırtınası
12 Konserve Teknolojisi Ders Beyin Fırtınası
13 Salça ve diğer domates ürünleri teknolojisi Ders Beyin Fırtınası
14 Aynı hammaddeden farklı ticari ürün elde edilmesi, örnekler, uygulamalar Ders Beyin Fırtınası
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Öğrenciler meyve ve sebzelerin işleme gerekçelerini bilir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Dinleme ve anlamlandırma
Öğrenciler meyve ve sebzelerin soğukta muhafazasının fizyolojik temellerini bilir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Dinleme ve anlamlandırma
Öğrenciler meyve ve sebzelerin hızlı dondurmanın faktörlerini ve başlıca dondurma yöntemlerini bilir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Dinleme ve anlamlandırma
Öğrenciler konservecilik ve konservecilikte ısıl işlemin bilimsel temellerini bilir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Öğrenciler meyve ve sebzelerin işleme gerekçelerini bilir. - 4 - 4 - 4 - - - - 5 - 5 - 4
Öğrenciler meyve ve sebzelerin soğukta muhafazasının fizyolojik temellerini bilir. 5 5 5 4 4 - - - - - - - 5 - -
Öğrenciler meyve ve sebzelerin hızlı dondurmanın faktörlerini ve başlıca dondurma yöntemlerini bilir. - 5 - - - - - - - - - 5 - - -
Öğrenciler konservecilik ve konservecilikte ısıl işlemin bilimsel temellerini bilir. 5 - - 5 - - - - - - - - 5 - -