EN
  • Anasayfa
  • GID105 Gıdalarda Temel İşlemler (2022 - 2023 / 1. Yarıyıl)
  • EN
GID105 - Gıdalarda Temel İşlemler
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıdalarda Temel İşlemler GID105 1 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ
Ders Veren Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ
Amaç

Öğrencilere gıdaları tanıtarak, gıda işlemenin temel ilkelerini, gıdaların muhafaza edilmelerinin temel prensiplerini, fiziksel ve kimyasal özellikleri öğretmeyi amaçlar.

Ders İçeriği

Gıda hammaddelerine uygulanan önişlemler, gıda bileşiminde bulunan maddelerin temel özellikleri, gıdalardaki suyun önemini, su aktivitesini, gıdaların bozulmalarındaki etmenleri ve gıdaların muhafaza edilmelerinde kullanılan yöntemlerin prensipleri bu dersin içeriğini oluşturmaktadır.

Ders Kaynakları Acar,J.ve Cemeroğlu,B.(1998) Meyve Sebze Teknolojisi,Cilt II, Ankara:HÜ.Mühendislik Fakültesi Yayınları
Cemeroğlu B., (2005) Gıda Mühendisliğinde Temel İşlemler
Saldamlı İ., ve Saldamlı E. (2004) Gıda Endüstrisi Makineleri, Savaş Kitabevi
Açıldığı Öğretim Yılı 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022 2022 - 2023
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
40
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
100
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
40
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 4 14 56
Önceden planlanmış özel beceriler Problem Çözme 4 2 8
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 4 2 8
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 15 1 15
Final Final 15 1 15
Toplam İş Yükü (Saat) 102
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Ders içeriğinin tanıtılması ve ders ile ilgili birimlerin tanımlanması. Gıda işlemede temel bilgiler; sıcaklık, basınç, debi, yoğunluk, enerji kavramları Ders
2 Gıdaların bazı temel özellikleri, faz geçişi, özgül ısı, ısı aktarım katsayısı, akış tipleri – vizkozite, yüzey aktiflik, emülsiyon oluşturma, dispersiyon oluşturma, reoloji ve tekstür Ders
3 Kütle denkliği ve enerji denkliği Ders
4 Suyun önemi Ders
5 Gıdalara uygulanan ön işlemler; soğutma, dondurma, kurutma, nemlendirme, filtrasyon, ayırma Ders
6 Gıdalarda bozulma etmenlerinin etkileri; fiziksel değişimler, biyokimyasal değişimler, mikrobiyolojik değişimler Ders
7 Gıda muhafaza yöntemleri ve prensipleri Ders
8 Gıdaların soğutularak muhafaza yöntemleri Ders
9 Gıdaların dondurularak muhafaza yöntemleri Ders
10 Gıdaların kurutularak muhafaza yöntemleri Ders
11 Gıdaların ısıl işlemlerle muhafazası, sterilizasyon , pastorizasyon Ders
12 Gıdalarda evaporasyon uyguamaları Ders
13 Gıdalarda damıtma uyguamaları Ders
14 Gıdalarda ekstraksiyon uyguamaları Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıda işlemede kullanılan fiziksel ve kimyasal prensipleri yorumlayabilmeli
Gıda işlemenin temel prensiplerini kavrayabilmeli
Gıdaların muhafaza teknikleri prensiplerini yorumlayabilmeli
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Gıda işlemede kullanılan fiziksel ve kimyasal prensipleri yorumlayabilmeli - - - 5 5 5 5 - - - - - - 5 5
Gıda işlemenin temel prensiplerini kavrayabilmeli 5 5 3 - - - - - - - - - - - -
Gıdaların muhafaza teknikleri prensiplerini yorumlayabilmeli - - - - - - - 5 5 5 5 5 5 - 2