EN
  • Anasayfa
  • GID110 Gıda Mevzuatı (2021 - 2022 / 2. Yarıyıl)
  • EN
GID110 - Gıda Mevzuatı
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Mevzuatı GID110 2 3 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Mesut KAPLAN
Ders Veren Öğr. Gör. Mesut KAPLAN
Amaç

Gıda mevzuatı, öncelikli olarak tüketiciyi korumak ve sektörde haksız rekabeti önlemek amacıyla uygulamaya konan kanun, yönetmelik ve tebliğlerden oluşan bir bütündür. Bazı durumlarda ülkemizde ‘Tüzükler’ de Kanunların uygulamasına dair usul ve esasları belirlemek amacıyla düzenlenebilmektedir. Gıda mevzuatı devlet tarafından gıda sektörü ile tüketicilerin faaliyetlerini düzenlemek ve gerektiğinde bu ilke ve kriterlere karşı aykırı davranışları önlemek amacıyla uygulamaya konmaktadır. Bu ders ile öğrenci mevcut sektörel uygulamalar ile Yasal gereklilikler arasında bağlantı kurar.

Ders İçeriği

Mevcut Gıda Yasasının inceler, yasa-tüzük-yönerge-tebliğ-kodeks tanımlarını bilir, mevcut uygulamalarla bağlantısını kurar

Ders Kaynakları Gökcan,H.T. ve Kaymaz,S.(1999)Gıda Suçları ve Yeni Gıda Mevzuatı.Yetkin Elektronik Yayımcılık Sis.-Ankara
Topal, Ş. (2001) Gıda endüstrisinde Risk Yönetim Sistemi: HACCP ve Uygulamaları Taç Ofset matbaacılık-İstanbul -Altuğ, A. Ova, G. (2000) Gıda kalite Kontrolu
Hatipoğlu, M. (1999) Gıda Hukukunda Ceza Hükümleri. Yargıtay C. Savcısı Y.Ek Binası-Ankara
www.tarim.gov.tr/mevzuat
Açıldığı Öğretim Yılı 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Ödev (Sunum) 10
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 5 6 30
Önceden planlanmış özel beceriler Özel Destek / Yapısal Örnekler 2 1 2
Önceden planlanmış özel beceriler Rol Yapma / Drama 3 4 12
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 5 5 25
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 1 1 1
Kısa Sınav 1 Kısa Sınav 1 3 2 6
Ödev 1 Ödev 1 1 1 1
Final Final 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 78
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,06
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Giriş Gıdanın Tanımlanması ,Gıda Mevzuatının Tarihçesi Ve Niçin Bir Gıda Mevzuatı Gereklidir Tartışılması
2 Gıdanın Tanımlanması, Gıda Mevzuatının Tarihçesi Ve Niçin Bir Gıda Mevzuatı Gereklidir Tartışılması
3 Gıda Endüstrisi İçin Yabancı Maddenin Tanımlanması Ve Gıda Mevzuatının Esaslarının Açıklanması
4 Ülkemizdeki Gıda Mevzuatı Uygulamaları Ve Kalite Kontrol Sorumluluk Dağılımı Anlatılması
5 Türkiye'de Gıda Standardizasyonu Ve Uygulayan Kuruluşların Öğretilmesi
6 Türkiye'de Gıda Standardizasyonu Ve Uygulayan Kuruluşlar Tse Ve Belgelendirme Şekilleri Hakkında Bilgi Verilmesi
7 Ara Sınav (Vize)
8 Başka Ülkelerdeki Gıda Mevzuatları Uygulamalarının Tanıtılması
9 Başka Ülkelerdeki Gıda Mevzuatları Uygulamalarının Ülkemizdeki Uygulamalarla Karşılaştırılması, Farkların Tartışılması
10 Gıdaların Kalite Özellikleri Ve Bunların Ölçümü
11 Gıdaların Kalite Özellikleri Ve Bunların Ölçümü İle İlgili Örneklemeler Yapılması
12 Gıda Kusurları; Sınıflandırma, Önleme Ve Kontrol
13 Kalite Tayininde Standart Testlerin Anlatılması
14 Kalite Maliyetlerinin Açıklanması
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Öğrenci modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartlar hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenci Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardları bilir.
Öğrenci gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gerekli şartları bilir.
Öğrenci uluslararası gıda mevzuatında yeralan bazı çalışmaların kavranması (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)hakkında bilgi sahibi olur.
Öğrenci hukukun temel kavramlarını bilir, Öğrenci gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktifleri bilir.
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Öğrenci modern gıda kanunu, yönetmelik ve standartların hazırlanmasında gerekli olan şartlar hakkında bilgi sahibi olur. - - - - - - - - - - - - - - -
Öğrenci Türkiye’deki gıda yasası, yönetmelikler, tebliğler ve standardları bilir. - - - - - - - - - - - - - - -
Öğrenci gıda kontrolu için gereklilik ve gıda kontrol sisteminin organizasyonu için gerekli şartları bilir. - - - - - - - - - - - - - - -
Öğrenci uluslararası gıda mevzuatında yeralan bazı çalışmaların kavranması (ISO, CAC, AB çalışmaları ve direktifleri, CE işareti, ABD gıda mevzuatı)hakkında bilgi sahibi olur. - - - - - - - - - - - - - - -
Öğrenci hukukun temel kavramlarını bilir, Öğrenci gıda hukuku ve gıda mevzuatında yeralan yönetmelik, tüzük ve direktifleri bilir. - - - - - - - - - - - - - - -