EN
  • Anasayfa
  • GID280 Enzim Teknolojisi (2022 - 2023 / 4. Yarıyıl)
  • EN
GID280 - Enzim Teknolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Enzim Teknolojisi GID280 4 2 + 1 4,0 Pdf
Birim Bölüm
GIDA TEKNOLOJİSİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ
Ders Veren Öğr. Gör. Eren YURTDAŞ
Amaç

Enzimlerin yapısı, çeşitleri, sistematiği konusunda bilgi verilmesi, enzimler kullanılarak üretilen ürünler ve gıda endüstrisinde enzimlerin kullanımı hakkında öğrencilerin bilgilendirilmesi

Ders İçeriği

Enzimlerin kimyasal yapısı, enzim aktivitesini etkileyen faktörler, enzimlerin gıdalarda kullanımı

Ders Kaynakları Gıda Kimyası: İ. Saldamlı (ed.) Hacettepe Ü.
Enzim Bilimi: T. Palmer, İstanbul Ü.
Enzim Teknolojisi Ders Notları: A. Temiz, Hacettepe Ü.
Açıldığı Öğretim Yılı 2022 - 2023
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
100
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
60
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 1 14 14
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 2 7 14
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 10 1 10
Final Final 20 1 20
Toplam İş Yükü (Saat) 100
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,92
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Enzim ve protein kimyası
2 Enzimlerin sistematiği, isimlendirilmesi ve sınıflandırılması Ders
3 Enzim kinetiği Ders
4 Enzim hızına etki eden faktörler Ders
5 Ticari enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu Ders
6 Enzim üretiminde kullanılan mikroorganizmalar Ders
7 Mikrobiyal enzim üretim teknikleri Ders
8 Enzim saflaştırılması ve gıda sanayinde enzimlerin kullanımı Ders
9 Nişasta ve şeker sanayinde enzim kullanımı Ders
10 Ekmekçilikte enzim uygulamaları Ders Laboratuar
11 İçecek sanayinde enzim kullanımını ve uygulamaları Ders Laboratuar
12 Süt sanayinde enzimlerin kullanılması ve süt kalitesinin belirlenmesinde enzimlerin rolü
13 Yağ endüstrisinde enzim kullanımı ve yağlı tohumlardan yağ elde edilmesinde enzimlerin rolü hakkında bilgiler Ders
14 Gıda sanayiinde enzim uygulamaları Ders Laboratuar
15 Mikrobiyal enzim üretimi Ders Laboratuar
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Öğrenci enzimlerin sistematiğini, isimlendirilmesini ve sınıflandırmasını bilir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Öğrenci enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri öğrenir. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Öğrenci ticari olarak hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu ve saflaştırılması hakkında bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Öğrenci ticari olarak üretilen enzimlerin, gıda üretiminde kullanımını öğrenir ve uygular. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Öğrenci enzimlerin sistematiğini, isimlendirilmesini ve sınıflandırmasını bilir. 5 5 - - - - - - - - - - - - -
Öğrenci enzim kinetiği ve enzim hızına etki eden faktörleri öğrenir. - - 5 5 - - - - - - - - - - -
Öğrenci ticari olarak hayvansal, bitkisel ve mikrobiyal enzim üretimi ve enzimlerin izolasyonu ve saflaştırılması hakkında bilgi sahibi olur. - - - - 5 5 5 5 - - - - - 5 5
Öğrenci ticari olarak üretilen enzimlerin, gıda üretiminde kullanımını öğrenir ve uygular. - - - - 3 2 2 - 5 5 5 5 5 5 -