EN
  • Anasayfa
  • TAB202 Baharat ve Keyif Bitkileri Değerlendirme (2021 - 2022 / 4. Yarıyıl)
  • EN
TAB202 - Baharat ve Keyif Bitkileri Değerlendirme
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Baharat ve Keyif Bitkileri Değerlendirme TAB202 4 2 + 1 3,0 Pdf
Birim Bölüm
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü
Ders Veren
Amaç

Bu ders öğrencilere, baharatların ve keyif bitkilerini tanımlamak, sınıflandırmak. Baharatların ve keyif bitkilerinin kimyasal bileşimini ve yaygın olarak kullanılanların etken maddelerini bilmek. Hasat sonrası işlemler, işleme teknolojileri, ambalajlama, depolama, konularında karşılaşılacak problemlere çözüm bulma becerisinin kazandırılmasını amaçlar.

Ders İçeriği

Bu derste öğrencilere, , başlıca baharat ve keyif bitkileri, Latince isimleri, etken maddeleri, tüm ve öğütülmüş baharatların işleme teknolojileri, ambalajlama, depolama, kalite kontrol konuları aktarılır.

Ders Kaynakları Akgül, A. 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği.Yayınları No:15, Ankara.
Akgül, A. 1993. Baharat Bilimi ve Teknolojisi, Gıda Teknolojisi Derneği.Yayınları No:15, Ankara.
Baydar, H. 2016. Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Bilimi ve Teknolojisi. SDÜ yayınları No: 51, Isparta
Açıldığı Öğretim Yılı 2008 - 2009 2007 - 2008 2009 - 2010 2010 - 2011 2011 - 2012 2012 - 2013 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 2 14 28
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 2 2 4
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma Saha / Arazi Çalışması 1 14 14
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 10 1 10
Final Final 15 1 15
Uygulama 1 Uygulama 1 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 81
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,18
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Tarihçe, tanım ve sınıflama
2 Kimyasal bileşim
3 Başlıca baharatlar ve keyif bitkileri (adı, İngilizce adı, Latince adı, anavatanı, ürünleri). Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Seminer
3 Başlıca baharatlar ve keyif bitkileri (adı, İngilizce adı, Latince adı, anavatanı, ürünleri). Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Seminer
5 Başlıca keyif bitkileri (adı, İngilizce adı, Latince adı, anavatanı, ürünleri)
5 Başlıca keyif bitkileri (adı, İngilizce adı, Latince adı, anavatanı, ürünleri)
7 Başlıca baharatlar ve keyif bitkileri (adı, İngilizce adı, Latince adı, anavatanı, ürünleri). Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Seminer
8 İşleme teknolojileri - Ara Sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Seminer
9 İşleme teknolojileri baharat bitkileri
10 Bitkilerde böceklenme ve önlenmesi, mikroorganizma bulaşması ve önlenmesi Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Seminer
11 Ambalajlama
12 Depolama
13 Kalite ve değerlendirme
14 Bazı fiziksel ve kimyasal analizler
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Keyf bitkilerinin yetiştiricilikleri ve kullanım alanlarının öğrenilmesi Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Seminer Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler
Baharat bitkilerinin yetiştiriciliği ve kullanım alanlarının öğrenilmesi Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Seminer Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler
Hasat sonrası işlemler Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Seminer Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler
Başlıca keyif bitkilerinin öğrenilmesi Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Seminer Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler
Başlıca baharatların öğrenilmesi Yazılı Sınav Sunum / Seminer Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Seminer Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, Dinleme ve anlamlandırma, yönetsel beceriler
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Keyf bitkilerinin yetiştiricilikleri ve kullanım alanlarının öğrenilmesi 4 4 5 4 5 3 4 4 4 4 3 2 2 4 3
Baharat bitkilerinin yetiştiriciliği ve kullanım alanlarının öğrenilmesi 4 4 5 4 5 3 4 4 4 4 3 2 2 4 3
Hasat sonrası işlemler 4 4 5 4 4 3 3 4 4 4 3 2 2 4 4
Başlıca keyif bitkilerinin öğrenilmesi 4 4 4 5 4 3 5 4 4 4 3 2 2 4 3
Başlıca baharatların öğrenilmesi 4 4 4 5 4 3 5 4 4 4 3 2 2 4 3