EN
  • Anasayfa
  • TAB212 Tıbbi Bitkileri Değerlendirme Tekniği (2021 - 2022 / 4. Yarıyıl)
  • EN
TAB212 - Tıbbi Bitkileri Değerlendirme Tekniği
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Tıbbi Bitkileri Değerlendirme Tekniği TAB212 4 2 + 1 3,0 Pdf
Birim Bölüm
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü
Ders Veren
Amaç

Tıbbi ve aromatik bitkilerin yetiştirilmesi, bu bitkilerden elde edilecek hammaddenin dünyada ve Türkiye’de üretim teknolojisi, ticareti ve sınıflandırılması; başlıca tıbbi bitkilerin (nane, kekik, lavanta, yağ gülü, kişniş, rezene vb.) kullanım alanları, hasat sonu işleme teknolojisini verir.

Ders İçeriği

Tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, yetiştirme koşullarının, bakım işlerinin ve bu bitkilerden elde edilecek etkili bileşiklerin tanıtılması, bileşiklerin kullanım alanları

Ders Kaynakları Ceylan, A., Tıbbi Bitkiler II (Uçucu Yağ Bitkileri), Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 481, İzmir, 1997.
Baydar, H., Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi SDÜ Yayın No: 51, Isparta, 2005
Kalafatçılar, Ö. A., Parfüm Bitkileri ve Kozmetoloji, Kültür Sanat Yayınları, Manisa, 2006
Tıbbi Bitkiler II (Uçucu Yağ Bitkileri), Ceylan, A., Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları No: 481, İzmir, 1997.
Tıbbi, Aromatik ve Keyf Bitkileri Bilimi ve Teknolojisi, Baydar, H., Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi SDÜ Yayın No: 51, Isparta, 2005.
Parfüm Bitkileri ve Kozmetoloji, Kalafatçılar, Ö. A., Kültür Sanat Yayınları, Manisa, 2006.
Açıldığı Öğretim Yılı 2008 - 2009 2007 - 2008 2009 - 2010 2010 - 2011 2011 - 2012 2012 - 2013 2013 - 2014 2014 - 2015 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 4 5 20
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma Saha / Arazi Çalışması 1 14 14
Dinleme ve anlamlandırma Ders 2 14 28
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 8 1 8
Final Final 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 80
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,14
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Tıbbi ve aromatik bitkilerin baharat, parfüm, boya ve alkol sanayinde kullanım alanları hakkında genel bilgiler
2 Uçucu yağlar ve özelliklerinin tanıtılması, sınıflandırılması, Türkiye ve dünya ekonomisindeki durumu
3 Uçucu yağların bitkilerde bulunduğu organlar, bulunuş şekilleri, uçucu yağların ve yağ taşıyan drogların kullanımı
4 Uçucu yağların elde edilme yöntemleri (distilasyon, anfloranj, mekanik yöntem, tüketme yöntemi).
5 Droglarda subjektif ve objektif analizler ile kalite belirlenmesi ve örnek alma
6 Apiaceae familyasının ve familyaya ait tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, Anethum graveolens, Carum carvi’nin kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi
7 Ara sınav
8 Coriandrum sativum, Foeniculum vulgare, Petroselinum crispum ve Pimpinella anisum’un nin kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.
9 Asteracea familyasının ve familyaya ait tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, Anthemis nobilis ve Artemisia türlerinin (A. absinthum, A. drcunculus, A. maritima, A. vulgaris) kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.
10 Lamiaceae familyasının ve familyaya ait tıbbi ve aromatik bitkilerin tanıtılması, Lavandula angustifolia ve Melissa officinalis’ in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.
11 Mentha (M. piperita, M, spicata, M. arvensis) ve Origanum (O. onites, O. munitiflorum türlerinin), Ocimum basilicum kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.
12 Salvia (S. officinalis, S. triloba, S. sclarea)ve Thymus (T. vulgaris, T. serpylliım) türlerinin ve Rosmarinus officinalis’ in kökeni ve yayılışı, botanik özellikleri, kültürü, tüketimi.
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Tıbbi ve aromatik bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi
Etken maddelerin kullanım alanlarının bilinmesi
Bu bitkilerden elde edilecek etken maddelerin bilinmesi
Etken maddelerin elde edilme, üretilme teknolojilerinin bilinmesi
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Tıbbi ve aromatik bitkilerinin tanınması, yetiştirilmesi - - - - - - - - - - - - - - -
Etken maddelerin kullanım alanlarının bilinmesi - - - - - - - - - - - - - - -
Bu bitkilerden elde edilecek etken maddelerin bilinmesi - - - - - - - - - - - - - - -
Etken maddelerin elde edilme, üretilme teknolojilerinin bilinmesi - - - - - - - - - - - - - - -