Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Biyofizik | SAK225 | 3 | 2 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | |
Ders Veren | |
Amaç |
Bu dersin amacı mikroorganizmalar ve mikrobiyolojinin önemini anlamak, prokaryotik hücre biyolojisini (metabolizma ve genetik), mikroorganizmaların besinsel ve fiziksel ihtiyaçlarını tanımlamak, mikroorganizmalarla çalışmak için gereken temel laboratuvar tekniklerini (ekim yöntemleri, Gram boyama, Aside rezistan boyama, spor boyama) laboratuvar ortamında yapmaktır. |
Ders İçeriği |
İnsanlarda hastalık etkeni olan mikroorganizmaların genel özelliklerini tanımak, sınıflandırılması, morfolojisi, genetiği, fizyolojisi, metabolizması, bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olmak ve yaptığı hastalıklar anlatılacaktır. |
Ders Kaynakları |
Mikroorganizmaların Hücresel, Fizyolojik ve Genetik Özellikleri, Tıbbi Mikrobiyoloji Ders Kitapları Serisi, Şengil AZ. İstanbul Medipol Üniversitesi; 2011
Tıbbi Mikrobiyoloji, Anadolu Üniversitesi Yayınları Gıda Mikrobiyolojisi Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ Temiz A. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. 3. Baskı. Hatipoğlu Yayınları, Ankara. 2000. Boyd RF. General Microbiology. Times Mirror/Mosby College Publ. 2nd ed., 1988. Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000 Gıda Mikrobiyolojisi Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ Temiz A. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. 3. Baskı. Hatipoğlu Yayınları, Ankara. 2000. Boyd RF. General Microbiology. Times Mirror/Mosby College Publ. 2nd ed., 1988. Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000 Özçelik, S. Genel Mikrobiyoloji. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 1998 Güven, S. Demirel Zorba, N.N. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu. Nobel Yayıncılık. 8. Baskı, 2021. Halkman AK. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matb. Ankara, 2005 Gökalp HY., Kaya M., Tülek Y., Zorba Ö. Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuar Uygulama Kılavuzu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak.Ofset Tesisis, Erzurum, 1995. Erkmen, O., 2000. Basic Methods for the Microbiological Analysis of Foods. ISBN: 975-7375-26-8, Gaziantep, Türkiye. |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Mikrobiyolojiye Giriş | Ders |
2 | Mikroorganizmaların Sınıflandırılması | Ders |
3 | Bakteriyolojiye Giriş ve Bakterilerin Sınıflandırılması | Ders |
4 | Bakterilerin Genel Özellikleri ve Anatomik Yapısı | Ders |
5 | Bakterilerin Metabolizması ve Üreme Özellikleri | Ders |
6 | Bakteri Genetiği, Bakteriyofajlar ve Ekstrakromozomal Oluşumlar | Ders |
7 | Riketsiyalar, Mikoplasmalar, Klamidyalar ve Spiral Şekilli Bakteriler | Ders |
8 | Riketsiyalar, Mikoplasmalar, Klamidyalar ve Spiral Şekilli Bakteriler- Ara Sınav | Ders |
9 | Virolojiye Giriş ve Virüslerin Genel Özellikleri | Ders |
10 | Virüslerin Yapısı ve Replikasyon | Ders |
11 | Mikolojiye Giriş ve Mantarların Sınıflandırılması | Ders |
12 | Parazitolojiye Giriş ve Sınıflandırma | Ders |
13 | Mantar ve parazitlerin tanı yöntemleri | Ders |
14 | Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Taksonomiye giriş: Bakterilerde taksonimiyi tasvir edebilecektir | |||
Prokaryot ve Ökaryot Hücre Özelliklerini ifade edebilecektir | |||
Mikroskopi ve boyama özelliklerini açıklayabilecektir | |||
Mikroorganizma genetiği hakkında bilgi sahibi olabilecektir | |||
Bakterilerin kültür ve üreme özelliklerini tasvir edebilecektir. |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Taksonomiye giriş: Bakterilerde taksonimiyi tasvir edebilecektir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Prokaryot ve Ökaryot Hücre Özelliklerini ifade edebilecektir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Mikroskopi ve boyama özelliklerini açıklayabilecektir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Mikroorganizma genetiği hakkında bilgi sahibi olabilecektir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Bakterilerin kültür ve üreme özelliklerini tasvir edebilecektir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |