EN
  • Anasayfa
  • SAK225 Biyofizik (2020 - 2021 / 3. Yarıyıl)
  • EN
SAK225 - Biyofizik
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Biyofizik SAK225 3 2 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
SAĞLIK KURUMLARI İŞLETMECİLİĞİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü
Ders Veren
Amaç

Bu dersin amacı mikroorganizmalar ve mikrobiyolojinin önemini anlamak, prokaryotik hücre biyolojisini (metabolizma ve genetik), mikroorganizmaların besinsel ve fiziksel ihtiyaçlarını tanımlamak, mikroorganizmalarla çalışmak için gereken temel laboratuvar tekniklerini (ekim yöntemleri, Gram boyama, Aside rezistan boyama, spor boyama) laboratuvar ortamında yapmaktır.

Ders İçeriği

İnsanlarda hastalık etkeni olan mikroorganizmaların genel özelliklerini tanımak, sınıflandırılması, morfolojisi, genetiği, fizyolojisi, metabolizması, bulaşma ve korunma yolları hakkında bilgi sahibi olmak ve yaptığı hastalıklar anlatılacaktır.

Ders Kaynakları Mikroorganizmaların Hücresel, Fizyolojik ve Genetik Özellikleri, Tıbbi Mikrobiyoloji Ders Kitapları Serisi, Şengil AZ. İstanbul Medipol Üniversitesi; 2011
Tıbbi Mikrobiyoloji, Anadolu Üniversitesi Yayınları
Gıda Mikrobiyolojisi Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ
Temiz A. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. 3. Baskı. Hatipoğlu Yayınları, Ankara. 2000.
Boyd RF. General Microbiology. Times Mirror/Mosby College Publ. 2nd ed., 1988.
Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000
Gıda Mikrobiyolojisi Prof. Dr. Adnan ÜNLÜTÜRK, Prof. Dr. Fulya TURANTAŞ
Temiz A. Genel Mikrobiyoloji Uygulama Teknikleri. 3. Baskı. Hatipoğlu Yayınları, Ankara. 2000.
Boyd RF. General Microbiology. Times Mirror/Mosby College Publ. 2nd ed., 1988.
Ünlütürk A, Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000
Özçelik, S. Genel Mikrobiyoloji. Süleyman Demirel Üniversitesi Ziraat Fakültesi, 1998
Güven, S. Demirel Zorba, N.N. Genel Mikrobiyoloji ve Laboratuvar Kılavuzu. Nobel Yayıncılık. 8. Baskı, 2021.
Halkman AK. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matb. Ankara, 2005
Gökalp HY., Kaya M., Tülek Y., Zorba Ö. Et ve Ürünlerinde Kalite Kontrolü ve Laboratuar Uygulama Kılavuzu. Atatürk Üniv. Ziraat Fak.Ofset Tesisis, Erzurum, 1995.
Erkmen, O., 2000. Basic Methods for the Microbiological Analysis of Foods. ISBN: 975-7375-26-8, Gaziantep, Türkiye.
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Mikrobiyolojiye Giriş Ders
2 Mikroorganizmaların Sınıflandırılması Ders
3 Bakteriyolojiye Giriş ve Bakterilerin Sınıflandırılması Ders
4 Bakterilerin Genel Özellikleri ve Anatomik Yapısı Ders
5 Bakterilerin Metabolizması ve Üreme Özellikleri Ders
6 Bakteri Genetiği, Bakteriyofajlar ve Ekstrakromozomal Oluşumlar Ders
7 Riketsiyalar, Mikoplasmalar, Klamidyalar ve Spiral Şekilli Bakteriler Ders
8 Riketsiyalar, Mikoplasmalar, Klamidyalar ve Spiral Şekilli Bakteriler- Ara Sınav Ders
9 Virolojiye Giriş ve Virüslerin Genel Özellikleri Ders
10 Virüslerin Yapısı ve Replikasyon Ders
11 Mikolojiye Giriş ve Mantarların Sınıflandırılması Ders
12 Parazitolojiye Giriş ve Sınıflandırma Ders
13 Mantar ve parazitlerin tanı yöntemleri Ders
14 Sterilizasyon ve Dezenfeksiyon Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Taksonomiye giriş: Bakterilerde taksonimiyi tasvir edebilecektir
Prokaryot ve Ökaryot Hücre Özelliklerini ifade edebilecektir
Mikroskopi ve boyama özelliklerini açıklayabilecektir
Mikroorganizma genetiği hakkında bilgi sahibi olabilecektir
Bakterilerin kültür ve üreme özelliklerini tasvir edebilecektir.
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Taksonomiye giriş: Bakterilerde taksonimiyi tasvir edebilecektir - - - - - - - - - - - - - - -
Prokaryot ve Ökaryot Hücre Özelliklerini ifade edebilecektir - - - - - - - - - - - - - - -
Mikroskopi ve boyama özelliklerini açıklayabilecektir - - - - - - - - - - - - - - -
Mikroorganizma genetiği hakkında bilgi sahibi olabilecektir - - - - - - - - - - - - - - -
Bakterilerin kültür ve üreme özelliklerini tasvir edebilecektir. - - - - - - - - - - - - - - -