Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Toplam Kalite Yönetimi | TOS217 | 5 | 2 + 0 | 3,0 |
Birim Bölüm | KİMYA MÜHENDİSLİĞİ |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Doç. Dr. Fatih APAYDIN |
Ders Veren | |
Amaç |
Toplam kalite yönetimi anlayışını kavratmak ve bir işyerinde uygulayabilecek bilgiyi vermek |
Ders İçeriği |
Rekabet ve kalite kavramları, kalitenin tarihsel gelişimi ve kalite guruları, Toplam Kalite Yönetimi Felsefesi ve İlkeleri, Organizasyonlarda kalite kültürü ve faaliyetlerdeki kalite sorumlulukları, sürekli iyileştirme (Kaizen), kalite maliyetleri, Toplam Kalite Yönetiminde Tedarikçiler, EFQM Mükemmellik Modeli, ISO 9000:2008 Kalite Yönetim Sistemleri |
Ders Kaynakları |
Prof. Dr. Hasan ŞİMŞEK “Toplam Kalite Yönetimi” Ankara, 2010
ISHIKAWA, Kaoru, Yay. Haz.. Semih Ordaş,Nedret Yayla, Toplam Kalite Kontrol, 1993 ŞALE, İsmail, Adım adım Toplam Kalite Uygulaması, 2001 ŞİMŞEK, Muhittin ve Nursoy Mustafa Toplam Kalite Yönetimi, Hayat yayıncılık, 2002 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
100
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Final | Final | 15 | 1 | 15 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 15 | 1 | 15 |
Kısa Sınav 1 | Kısa Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 77 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,02 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Kalite kavramı ve genel tanımlar, kalitenin tarihsel gelişimi, kalite guruları | Ders Tartışmalı Ders |
2 | Toplam Kalite Yönetimi ve İlkeleri (Proses Yaklaşımı, Sürekli iyileştirme (Kaizen) | Ders Beyin Fırtınası |
3 | Toplam Kalite Yönetimi İlkeleri (Liderlik, Toplam Katılım) | Ders Tartışmalı Ders |
4 | Toplam Kalite Yönetimi ve İlkeleri (Tedarikçiler ve İşbirliği, Müşteri Odaklılık) | Ders Tartışmalı Ders |
5 | Organizasyonlarda kalite kültürü ve faaliyetlerdeki kalite sorumlulukları | |
6 | TKY Uygulama Adımları, Kalite(sizlik) Maliyeti | |
13 | Diğer kalite standartları | |
7 | Takım Çalışması | |
8 | Proses Yönetimi | |
11 | Klasik yönetim ile TKY'nin karşılaştırılması | |
14 | Kısa sınav | |
12 | TKY uygulanmasındaki Sorunlar | |
10 | Problem Çözme yaklaşımları, Balık Kılçığı, Beyin Fırtınası, Pareto Diyagramı yaklaşımları-2 | |
12 | TKY uygulanmasındaki Sorunlar | |
3 | Toplam Kalite Yönetimi (TKY) tanımı ve İlkeleri (Proses Yaklaşımı) | |
13 | Uygulama | Ders Gösterim Benzetim |
5 | TKY İlkeleri (Liderlik, Toplam Katılım) | |
13 | Uygulama | Ders Gösterim Benzetim |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Öğrenciler işletmelere rekabet avantajı sağlamak için kalitenin önemini bilir. | |||
Öğrenciler kalite yönetimi teknikleri sayesinde bu sorunlara çözüm geliştirebilme becerisi kazanır. | |||
Öğrenciler işletmelerde kalite ile ilgili sorunları daha iyi anlama becerisi kazanır. | |||
Öğrenciler kalitenin yönetim açısından önemini bilir. | |||
TKY nın felsefe şemasını öğrenmek | |||
TKY nin anlamını ve hedeflerini kavramak | |||
Toplam Kalitenin temellerini kavramak | |||
Kalite olgusunu kavramak | |||
Müşteri odaklı üretimin kalite yönetimindeki yerini kavramak | Ders Sınıf Dışı Çalışma Beyin Fırtınası Küçük Grup Tartışması | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Öğrenciler işletmelere rekabet avantajı sağlamak için kalitenin önemini bilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Öğrenciler kalite yönetimi teknikleri sayesinde bu sorunlara çözüm geliştirebilme becerisi kazanır. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Öğrenciler işletmelerde kalite ile ilgili sorunları daha iyi anlama becerisi kazanır. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Öğrenciler kalitenin yönetim açısından önemini bilir. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
TKY nın felsefe şemasını öğrenmek | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
TKY nin anlamını ve hedeflerini kavramak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Toplam Kalitenin temellerini kavramak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Kalite olgusunu kavramak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Müşteri odaklı üretimin kalite yönetimindeki yerini kavramak | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |