EN
  • Anasayfa
  • PYZ229 Mantar Yetiştiriciliği (2021 - 2022 / 3. Yarıyıl)
  • EN
PYZ229 - Mantar Yetiştiriciliği
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Mantar Yetiştiriciliği PYZ229 3 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
PEYZAJ VE SÜS BİTKİLERİ YETİŞTİRİCİLİĞİ
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze 
EBS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Damla YÜKSEL
Ders Veren
Amaç

Bu dersin amacı öğrencilerin; Ülkemiz için önemli bir tarımsal üretim potansiyelini barındıran kültür mantarı yetiştiriciliğinin geliştirilmesine katkıda bulunmalarını sağlamaktır. Öğrencilere, kompost hazırlama ve mantar yetiştirme aşamalarındaki kültürel işlemler, iklimlendirme, karşılaşılabilecek problemler ve çözümleri konularında gerekli bilgiler verilerek bir mantar işletmesini idare edebilecek seviyeye gelmelerini sağlamaktır.

Ders İçeriği

Kültür mantarının canlılar âlemindeki yeri, ekonomik önemi, besin değeri, mantar üretim sistemleri, kompost yapımı teknikleri ve kullanılan materyaller, üretim aşamaları, iklim kontrolü ve kültürel işlemler, hastalık ve zararlı kontrolü, hasat işlemeri, depolama.

Ders Kaynakları Günay,A.; Abak,A.; Koçyiğit A.E. 1984.Mantar Yetiştirme.Çağ Matbaası. 272 s.
Işık, S.E. ve ark. 1987. Mantar. TAV yayınları, yayın No:4 Yalova. 67 s.
Boztok, K., 1994. Mantar Üretim Tekniği. E.Ü. Ziraat Fakültesi Yayınları No: 489, Bornova, İZMİR
Erkel, İ.,2000 Kültür Mantarı Yetiştiriciliği
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Mantar üreticiliğinin tarihçesi,ekonomik önemi, besin değeri Ders Tartışmalı Ders
2 Agaricus bisporus’un canlılar alemindeki yeri, yaşam döngüsü ve morfolojik özellikleri Ders Tartışmalı Ders
3 Mantar üretim sistemleri Ders Tartışmalı Ders
4 Mantar üretiminde kullanılan yastık tipleri Ders Tartışmalı Ders
5 Mantar yetiştiriciliğinde kompost yapımı Ders Tartışmalı Ders
6 Kompost karışımı hesabı Ders Tartışmalı Ders
7 Ara sınav Ders Tartışmalı Ders
8 Kompost hazırlama yöntemleri Ders Tartışmalı Ders
9 Pastörizasyon ve olgunlaştırma Ders Tartışmalı Ders
10 Üretim odalarının hazırlığı ve misel ekimi Ders Tartışmalı Ders
11 Misel öngelişme dönemi ve kapak atma Ders Tartışmalı Ders
12 Kapak atmadan ilk fruktifikasyona kadar uygulanan kültürel işlemler Ders Tartışmalı Ders
13 Hasat ve hasat döneminde uygulanan kültürel işlemler Ders Tartışmalı Ders
14 Hastalık ve zararlılarla mücadele Ders Tartışmalı Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Kompost yapımı ve kompost hazırlama yöntemlerini kavrayabilme Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Kompost reçeteleri hazırlayabilme Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Kültür mantarı üretiminde üretim aşamalarını kavrayabilme Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Mantar üretim sistemlerini öğrenebilme Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Mantar işletmesi için üretim planı hazırlayabilme Yazılı Sınav Ders Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Kompost yapımı ve kompost hazırlama yöntemlerini kavrayabilme - - - - - - - - - - - - - - -
Kompost reçeteleri hazırlayabilme - - - - - - - - - - - - - - -
Kültür mantarı üretiminde üretim aşamalarını kavrayabilme - - - - - - - - - - - - - - -
Mantar üretim sistemlerini öğrenebilme - - - - - - - - - - - - - - -
Mantar işletmesi için üretim planı hazırlayabilme - - - - - - - - - - - - - - -