Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Organik ve Sürdürülebilir Tarım | TRB440 | 8 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | TARLA BİTKİLERİ |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Ders Verme |
EBS Koordinatörü | |
Ders Veren | Öğr. Elm. Soner YÜKSEL |
Amaç |
Organik ve Sürdürülebilir Tarım tekniklerinin ve prensiplerinin öğretilmesi |
Ders İçeriği |
Sürdürülebilir tarım teknikleri, organik tarımın tanımı, amacı, dünyada ve Türkiye’de organik tarımın gelişmesi, organik tarımda yetiştirme teknikleri, konvansiyonel tarımdan farkları, organik tarım uygulamaları, organik tarım sistemleri, organik tarım prensipleri, organik tarım işletmeleri, sözleşmeli tarımın esasları ve organik tarıma uygulanması, kontrol ve güvenlik sistemleri, organik tarımda kullanılan girdilerin özellikleri, organik tarım ürünlerinin hasat ve harmanı, organik tarım ürünlerinin kalite ve standardizasyonu, ambalajlanması, etiketlenmesi, pazara arz edilmesi. Yukarıda sıralanan işlemlerin bütün tarla bitkileri için geçerliliği ve bu açıdan tartışılması |
Ders Kaynakları |
Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitaplar
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2018 - 2019 2019 - 2020 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ödev 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
50
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
50
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme | Tartışmalı Ders | 2 | 10 | 20 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 5 | 5 | 25 |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 2 | 16 | 32 |
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma | Saha / Arazi Çalışması | 4 | 8 | 32 |
Final | Final | 2 | 1 | 2 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 2 | 1 | 2 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 113 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4,43 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Organik ve sürdürülebilir tarımın önemi | Ders Tartışmalı Ders |
2 | Organik ve sürdürülebilir tarımın amaçları ve kuralları | Ders |
3 | Organik ve sürdürülebilir tarımın mevzuatı | Ders |
4 | Organik ve sürdürülebilir tarımın süreci | Ders |
5 | Organik ve sürdürülebilir bitkisel üretimin ilkeleri | Ders Tartışmalı Ders |
6 | Organik ve sürdürülebilir tarımda yabancı ot mücadelesi | Ders |
7 | Organik ve sürdürülebilir tarımda hastalıklarla mücadelesi | Ders |
11 | Ders | |
11 | Ders | |
11 | Ders | |
11 | Ders | |
11 | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak verimliliğini, çevrenin korunması ile gıda güvenliğinin sağlaması becerisi kazanır. | |||
Öğrenciler organik ve sürdürülebilir tarım tekniklerini ve prensiplerini öğrenir | |||
Tarımsal girdilerin doğru kullanımı hakkında bilgi edinir ve uygular |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Ekolojik, ekonomik ve sosyal sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla toprak verimliliğini, çevrenin korunması ile gıda güvenliğinin sağlaması becerisi kazanır. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Öğrenciler organik ve sürdürülebilir tarım tekniklerini ve prensiplerini öğrenir | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
Tarımsal girdilerin doğru kullanımı hakkında bilgi edinir ve uygular | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |