EN
  • Anasayfa
  • ZDF302 Bitkilerde Budama Tekniği (2020 - 2021 / 6. Yarıyıl)
  • EN
ZDF302 - Bitkilerde Budama Tekniği
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Bitkilerde Budama Tekniği ZDF302 6 3 + 0 3,0 Pdf
Birim Bölüm
TARLA BİTKİLERİ
Derece Seviye Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü
Ders Veren
Amaç

Dersin amacı meyve ağaçlarında çeşitli organlar ile bunların işlevleri hakkında bilgi vermek, budama tekniğini öğretmek, budama şekilleri ve budama fizyolojisi hakkında öğrencilere bilgi kazandırmaktır

Ders İçeriği

Meyve ağaçlarının çeşitli organları ve bunların işlevleri, meyve ağaçlarının kök yapısı, meyve ağaçlarının gövde yapısı, meyve ağaçlarının dal yapısı, meyve ağaçlarının göz yapısı, meyve ağaçlarında budama, budamanın tanımı, budamanın amaçları, budamanın fizyolojik esasları, budama tekniği, budama zamanı, meyve ağaçlarına verilecek şekiller, ürün budaması, gençleştirme budaması, önemli bazı meyve türlerine uygulanan budama şekilleri, bodur sistemde budama şekilleri

Ders Kaynakları Budama Tekniği-Arif Soylu , Rahmi TÜRK
Bodur Meyve Yetiştiriciliği -Dr.Fahrettin ÖZ 4. Modern Bahçe Bitkileri Yetiştirme Tekniği-Prof. Dr. Muhsin YILMAZ
Meyve Ağaçlarında Budama-Muhsin YILMAZ Meyve Ağaçlarında Budama Ve Aşılama-Arif SOYLU
Açıldığı Öğretim Yılı 2018 - 2019
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
50
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
50
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 3 10 30
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 2 1 2
Final Final 2 1 2
Toplam İş Yükü (Saat) 76
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 2,98
AKTS 3,0
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Genel giriş ve Meyve ağaçlarının morfolojik yapısının tanıtılması, Kökler, Köklerin Kısımları ve görevleri, köklerin büyümesini etkileyen faktörler
2 Anaçlar ve kök büyümesi, toprak sıcaklığı ve kök büyümesi, toprak nemi ve kök büyümesi, toprağın fiziksel yapısı ve kök büyümesi açıklanmaktadır.
3 Toprağın havalanması ve kök büyümesi, toprak verimliliği ve kök büyümesi, toprak işlemesi ve kök büyümesi
4 Toprak yorgunluğu ve kök büyümesi, dikim aralıkları ve kök büyümesi, Değişik ay ve mevsimlerin kök gelişimi üzerine etkileri
5 Meyve ağaçlarında, gövde ve fonksiyonları, yumuşak çekirdekli meyve ağaçlarında dallar ve özellikleri, sert çekirdekli meyve ağaçlarında meyve dalları
6 Meyve ağaçlarında, Gözlerin sınıflandırılması, Gözlerin Özellikleri
7 Budamanın tanımı, budamanın önemi ve budamanın amaçları anlatılmaktadır.
8 Arasınav
9 Meyve ağaçlarında gençlik devresi, meyve ağaçlarında olgunluk devresi, meyve ağaçlarında yaşlılık devresi
10 Ağaçlarda kesim şekilleri, dalların kesimlere karşı davranışları, dalların eğme ve bükmelere karşı reaksiyonları, dallar arasındaki gelişme farklılıklarına karşı alınacak önlemler
11 Meyve ağaçlarında budama zamanları, yaz budaması ve kış budaması
12 Meyve ağaçlarında şekil vermeye etkili faktörler, meyve ağaçlarına verilen şekiller ve özellikleri
13 Meyve ağaçlarında budama yapılarak, palmet şekilleri ve kordon şekilleri
14 Meyve ağaçlarında daha uzun süre meyve alabilmek için yapılması gereken işlemler ve gençleştirme budaması.
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Meyve türlerinde uygulanabilecek doğal ve yapay budama şekillerini öğrenecektir
Meyve ağaçlarının tüm morfolojik ve fizyolojik yapısı hakkında bilgi sahibi olacaktır
Meyve türlerinin budanmasında temel prensipleri öğrenerek tüm meyve türlerine uygulayabilme bilgi ve becerisini kazanacaktı
; ; ;
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Meyve türlerinde uygulanabilecek doğal ve yapay budama şekillerini öğrenecektir - - - - - - - - - - - - - - -
Meyve ağaçlarının tüm morfolojik ve fizyolojik yapısı hakkında bilgi sahibi olacaktır - - - - - - - - - - - - - - -
Meyve türlerinin budanmasında temel prensipleri öğrenerek tüm meyve türlerine uygulayabilme bilgi ve becerisini kazanacaktı - - - - - - - - - - - - - - -
Ortalama Değer - - - - - - - - - - - - - - -