EN
  • Anasayfa
  • TRB306 Yemeklik Tane Baklagiller (2021 - 2022 / 6. Yarıyıl)
  • EN
TRB306 - Yemeklik Tane Baklagiller
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yemeklik Tane Baklagiller TRB306 6 2 + 2 3,0 Pdf
Birim Bölüm
TARLA BİTKİLERİ
Derece Seviye Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi ders verme
EBS Koordinatörü
Ders Veren Doç. Dr. Özge Doğanay ERBAŞ KÖSE
Amaç

Bu dersin temel amacı Tarla Bitkileri Bölümü öğrencilerine yemeklik tane baklagil türlerini tanıtmak, bu türlerin yetiştirme tekniklerini öğretmektir.

Ders İçeriği

yemeklik tane baklagil yetiştiriciliği

Ders Kaynakları Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitaplar
Açıldığı Öğretim Yılı 2015 - 2016 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 2 16 32
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 2 16 32
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma Saha / Arazi Çalışması 4 10 40
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 2 1 2
Final Final 2 1 2
Toplam İş Yükü (Saat) 108
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,24
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Yemeklik tane baklagillerin insan, hayvan ve beslenmesindeki önemi ile toprak verimliliğini koruma, arttırma ve ekim nöbeti yönünden önemi
2 Yemeklik tane baklagillerin Dünya’da ve Türkiye’de ekonomik önemi
3 Yemeklik tane baklagillerin adaptasyonu
4 Yemeklik tane baklagillerin köklerinde nodül oluşumu ve azot tespiti
5 Nodül oluşumunu ve azot tesbitini etkileyen makro ve mikro besin elementleri ile fiziksel faktörler
6 Bakteri aşılaması ve yararları
7 Mercimeğin ekonomik önemi ve Yetiştiriciliği Ders
8 Genel Tekrar Ders
9 Nohutun ekonomik önemi ve yetiştiriciliği
10 Fasulyenin ekonomik önemi ve yetiştiriciliği
11 Baklanın ekonomik önemi ve yetiştiriciliği Ders
12 Bezelyenin ekonomik önemi ve yetiştiriciliği
13 Börülcenin ekonomik önemi ve yetiştiriciliği Ders
14 Genel Tekrar
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Yemeklik tane baklagil kültürü yapılan tarlalarda köklerde nodül oluşması ve maksimum azot fiksasyonu için toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin nasıl olması gerektiğine ilişkin bilgilere sahip olma; Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Bölge üretim desenine yemeklik tane baklagilleri kazandırabilme; Yazılı Sınav Ödev / Proje Saha / Arazi Çalışması Laboratuar Ders Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma
Yemeklik tane baklagil (mercimek, nohut, fasulye, bakla, bezelye ve börülce) yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olma; Yazılı Sınav Laboratuar Ders Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Dinleme ve anlamlandırma
Yemeklik tane baklagillerin morfolojik ve agronomik özelliklerini tanıma; Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Dinleme ve anlamlandırma
Yemeklik tane baklagil tarımının toprak verimliliğini koruma, arttırma ve ekim nöbeti yönünden önemi konusunda bilgi sahibi olma; Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14 PÇ 15
Yemeklik tane baklagil kültürü yapılan tarlalarda köklerde nodül oluşması ve maksimum azot fiksasyonu için toprağın fiziksel ve kimyasal özelliklerinin nasıl olması gerektiğine ilişkin bilgilere sahip olma; 3 4 4 4 3 3 5 4 5 3 2 3 3 1 3
Bölge üretim desenine yemeklik tane baklagilleri kazandırabilme; 3 4 4 5 3 3 5 4 5 4 2 3 3 1 3
Yemeklik tane baklagil (mercimek, nohut, fasulye, bakla, bezelye ve börülce) yetiştiriciliği hakkında bilgi sahibi olma; 3 4 4 5 3 4 5 4 5 3 3 3 3 1 3
Yemeklik tane baklagillerin morfolojik ve agronomik özelliklerini tanıma; 3 4 4 4 3 4 5 4 5 4 2 2 3 1 3
Yemeklik tane baklagil tarımının toprak verimliliğini koruma, arttırma ve ekim nöbeti yönünden önemi konusunda bilgi sahibi olma; 3 4 3 4 3 3 5 4 5 4 2 3 3 2 3