EN
  • Anasayfa
  • TRZ205 Yiyecek İçecek Hizmetleri (2020 - 2021 / 3. Yarıyıl)
  • EN
TRZ205 - Yiyecek İçecek Hizmetleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yiyecek İçecek Hizmetleri TRZ205 3 2 + 1 4,0 Pdf
Birim Bölüm
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
Derece Seviye Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze, örgün, sunum.
EBS Koordinatörü
Ders Veren Öğr. Gör. Samet KARAHAN
Amaç

Yiyecek içecek hizmetlerinin kavranması ve yiyecek içecek işletmelerinde yapılan faaliyetlerin teorik olarak öğrenilmesi.

Ders İçeriği

Yiyecek içecek alanında verilen hizmetler, menü planlama ve ürünlerin hazırlanması, sunumu teknikleri ele alınacaktır.

Ders Kaynakları Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay yayıncılık
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi ve İşletmeciliği, Alptekin Sökmen, 2014, Ankara, Detay Yayıncılık. ISBN: 9789758969227
Açıldığı Öğretim Yılı 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Gösterim 3 8 24
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 2 4 8
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Önceden planlanmış özel beceriler Rol Yapma / Drama 2 4 8
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 2 5 10
Final Final 3 5 15
Toplam İş Yükü (Saat) 107
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4,20
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
2 Yiyecek - İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması
3 Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Organizasyon Yapısı ve İşleyişi
4 Servis Departmanı ve İş Tanımı
5 Mutfak Departmanı ve İş Tanımları
6 Yiyecek‐İçecek Personelinde Bulunması Gereken Temel Özellikler
7 Ara sınav
8 Besin ve Beslenmenin Tanımı, Önemi
9 Temel Besin Grupları
10 Menü Yapıları ve İçerikleri
11 Servis Tanımı ve Servis Usulleri
12 Servis Usulleri
13 Bar-İçki Bilgisi ve Servisi
14 Dönem Değerlendirmesi
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Servis ve mutfak departmanlarında iş tanımı yapar. Yazılı Sınav Sözlü Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Menü hazırlar. Sözlü Sınav Gösterim Sözlü Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Yiyecek içecek işletmelerini sınıflandırır. Yazılı Sınav Ders Problem Çözme Sözlü Dinleme ve anlamlandırma Önceden planlanmış özel beceriler Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Temel besin gruplarını tanır. Yazılı Sınav Sözlü Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Servis tekniklerini uygulayarak usulüne uygun yiyecek servisi yapar. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Problem Çözme Gösterim Sözlü Önceden planlanmış özel beceriler Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
Servis ve mutfak departmanlarında iş tanımı yapar. 5 4 4 5 3 5 4 5 5 4 4 4 4 5
Menü hazırlar. 5 5 5 5 5 5 4 5 4 5 4 4 3 5
Yiyecek içecek işletmelerini sınıflandırır. 5 4 5 4 5 3 5 4 4 4 4 4 5 4
Temel besin gruplarını tanır. 5 5 3 3 3 4 4 3 4 5 5 4 4 4
Servis tekniklerini uygulayarak usulüne uygun yiyecek servisi yapar. 5 3 4 5 4 2 4 5 5 4 4 5 5 5