EN
  • Anasayfa
  • TRZ206 Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi (2020 - 2021 / 4. Yarıyıl)
  • EN
TRZ206 - Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi TRZ206 4 2 + 1 4,0 Pdf
Birim Bölüm
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
Derece Seviye Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze, örgün.
EBS Koordinatörü
Ders Veren Öğr. Gör. Dr. Samet KARAHAN
Amaç

Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimsel anlamda kavrayabilmek, yiyecek-içecek işletmesinin yönetimi hakkında bilgi sahibi olmak.

Ders İçeriği

Bu derste yiyecek içecek departmanı ve restoran, bar ve otellerin organizasyon yapısını tanıtılacak, menü, menü tipleri anlatılacaktır.

Ders Kaynakları Nilüfer Koçak, 2014, Yiyecek İçecek Hizmetleri Yönetimi, Ankara: Detay Yayıncılık
Adnan Türksoy, 2015. Yiyecek ve İçecek Hizmetleri Yönetimi. Detay Yayıncılık. Ankara
Açıldığı Öğretim Yılı 2016 - 2017 2017 - 2018 2018 - 2019 2019 - 2020 2020 - 2021
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Gösterim 2 12 24
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 1 4 4
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 5 2 10
Final Final 5 3 15
Toplam İş Yükü (Saat) 137
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 5,37
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Yiyecek-İçecek Endüstrisinin Önemi ve Gelişimi Ders Sözlü
2 Yiyecek - İçecek İşletmelerinin Sınıflandırılması
3 Yiyecek-İçecek İşletmelerinde Yönetim ve Önemi Ders Sözlü
4 Yiyecek-İçecek Yönetiminin Temel Fonksiyonları
5 Yiyecek İçecek Endüstrisi: Yiyecek-İçecek Pazarlaması Sözlü
6 Yiyecek-İçecek İşletmelerinin Organizasyon Yapısı ve İşleyişi
7 Ara sınav Problem Çözme
8 Menü Yönetimi: Beslenme ve Menü, Menü Planlama
9 Yiyecek İçecek İşletmelerinin Kuruluş Aşamaları Sözlü
10 Yiyecek-İçecek Üretimi: Satınalma, Teslim alma, Depolama, Üretim
11 Yiyecek-İçecek Üretimi: Üretim Planlama, Yiyeceklerin Üretim Ön Hazırlığı Sözlü
12 Yiyecek-İçecek Organizasyonlarında Sanitasyon ve Hijyen
13 Banket ve Ziyafet Organizasyonu
14 Yiyecek İçecek İşletmelerinde Finans Yönetimi Sözlü
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimi ve pazarlaması konusunda bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ders Sözlü Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Menünün maliyetleri kontrol eder. Yazılı Sınav Problem Çözme Sözlü Önceden planlanmış özel beceriler Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Banket ve ziyafet organizasyonları düzenlemeyi bilir. Yazılı Sınav Sözlü Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Yiyecek-İçecek yönetiminin temel fonksiyonları kavrar. Yazılı Sınav Sözlü Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
Menü tasarar ve bunu fiyatlandırır. Yazılı Sınav Vaka Çalışması Gösterim Sözlü Önceden planlanmış özel beceriler Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13 PÇ 14
Yiyecek-içecek hizmetlerinin yönetimi ve pazarlaması konusunda bilgi sahibi olur. 5 4 5 5 4 5 5 4 2 4 3 4 5 4
Menünün maliyetleri kontrol eder. 4 5 4 5 5 4 5 4 4 4 3 5 4 4
Banket ve ziyafet organizasyonları düzenlemeyi bilir. 5 4 5 4 4 4 5 5 4 5 5 5 4 5
Yiyecek-İçecek yönetiminin temel fonksiyonları kavrar. 5 4 5 4 4 4 5 5 3 5 4 5 4 5
Menü tasarar ve bunu fiyatlandırır. 5 5 4 4 4 4 4 4 4 5 4 5 3 5