EN
  • Anasayfa
  • BYT5023 Fermentasyon Teknolojisi (2021 - 2022 / . Yarıyıl)
  • EN
BYT5023 - Fermentasyon Teknolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Fermentasyon Teknolojisi BYT5023 3 + 0 7,5 Pdf
Birim Bölüm
BİYOTEKNOLOJİ - YL
Derece Seviye Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Ders anlatımı, uygulama
EBS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR
Ders Veren Dr. Öğr. Üyesi Öznur CUMHUR
Amaç

Dersin amacı fermentasyon proseslerinin temel ilkeleri ve fermentasyon kinetiği konusunda öğrencileri bilgilendirmektir. Ders süresince değişik fermentasyon prosesleri için durum değerlendirmeleri gerçekleştirilerek, öğrencilerin proseslerin temel aşamaları ve karşılaşılabilecek problemler üzerine bilgi sahibi olması sağlanmaktadır

Ders İçeriği

Fermantasyon teknolojisinin gıda endüstrisindeki yeri ve önemi, fermantasyonun tanımı, fermantasyon çeşitleri, ve fermantasyon için gerekli hammaddeler, fermentasyon mikroorganizmaları ve hücre yapıları, çoğalmaları ve gelişme koşulları, turşu üretim teknolojisi, zeytin üretim teknolojisi, sirke üretim teknolojisi, şarap üretim teknolojisi, bira üretim teknolojisi, distile alkollü içkiler teknolojisi, boza üretim teknolojisi

Ders Kaynakları Akman, A.V., Yazıcıoğlu, T. 1999. Fermantasyon Teknolojisi, Ankara Üniv. Ziraat Fakültesi Yayınları
Aktan, N., Kalkan, H. 1999. Sofralık Zeytin Teknolojisi, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir.
Aktan, N., Yücel, U., Kalkan, H. 1998. Turşu Teknolojisi, Ege Üniversitesi Basımevi, Bornova, İzmir
Aktan, N., Kalkan, H.1998. Sirke Teknolojisi, Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, Bornova, İzmir.
Fidan, I., Şahin, İ. 1993. Alkol ve Alkollü İçkiler Teknolojisi. Ankara üniversitesi Ziraat Fakültesi Yayınları, No: 1295, Kitap No: 371, Ankara, 1993, 304 s
Göksungur,Y,2009,Reaction and Fermentation Kinetics in Food Engineering, Sidas Medya Ltd. Şti., İzmir, 143 sayfa
Kragl, U., 2005, Technology Transfer in Biotechnology from Lab to Industry to Production, Springer-Verlag GmbH.
Stanbury, P.F., Whitaker, A., Hall, S.J., 1995, Principles of Fermentation Technology, Elsevier Science Ltd, Oxford, 357 pp.
Açıldığı Öğretim Yılı 2020 - 2021 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Ödev 1 20
Toplam 60
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Dönem Sonu Uygulaması %40
Toplam %40
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %60
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %40
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Fermantasyon teknolojisinin endüstrisindeki yeri ve önemi
2 Fermantasyonun tanımı
3 Fermantasyon çeşitleri
4 Alkol fermantasyonu
5 Laktik asit fermantasyonu, Asetik asit fermantasyonu
6 Sitrik asit fermantasyonu ve fermantasyon için gerekli hammaddeler
7 Fermentasyon mikroorganizmaları, Maya ve bakterilerin hücre yapıları, çoğalmaları ve gelişme koşulları
8 Fermentasyonla organik asit üretimi
9 Amino asit üretimi, enzim üretimi
10 Turşu Üretim teknolojisi, Zeytin üretim teknolojisi
11 Şarap üretim teknolojisi, bira üretim teknolojisi, distile alkollü içkiler teknolojisi
12 Sirke üretim teknolojisi
13 Boza üretim teknolojisi
14 Fermente ürünlerde kalite analizleri
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Fermente ürünlerin teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur.
Fermantasyon çeşitlerini tanımlayabilir
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Fermente ürünlerin teknolojileri hakkında bilgi sahibi olur. 1 4 3 2 3 4 2 0 0 1 3 4
Fermantasyon çeşitlerini tanımlayabilir 1 4 2 2 2 4 1 0 0 1 2 3