EN
  • Anasayfa
  • BYT5052 Gıda Mikrobiyolojisi (2021 - 2022 / . Yarıyıl)
  • EN
BYT5052 - Gıda Mikrobiyolojisi
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Mikrobiyolojisi BYT5052 3 + 0 7,5 Pdf
Birim Bölüm
BİYOTEKNOLOJİ - YL
Derece Seviye Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi yüz yüze
EBS Koordinatörü Doç. Dr. Alper Kürşat DEMİRKAYA
Ders Veren
Amaç

Gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler ve mikrobiyal kalite hakkında bilgi ve becerisi kazanmak

Ders İçeriği

Gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmalar, gıdalarda mikrobiyal gelişmeyi etkileyen faktörler, kontaminasyonun önlenmesi (asepsis) ve mikroorganizmaların uzaklaştırılması, mikrobiyal gelişmenin inhibisyonu, mikroorganizmaların öldürülmesi, et ve et ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve yöntemleri, süt ve süt ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve yöntemleri, konserve gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar, meyve-sebze ve meyve-sebze ürünlerinde mikrobiyolojik bozulmalar, patojen mikroorganizmalar ve yöntemleri. Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı temel kurallar ve malzemelerin tanıtılması, besiyerleri hakkında bilgi, sterilizasyon, örnek alma, homojenizasyon ve dilusyon, Ekim metotları ve inkübasyon, gıda mikrobiyolojisi açısından önemli mikroorganizmaların tespiti, EMS yöntemi, Tanımlama testleri.

Ders Kaynakları Ünlütürk A., Turantaş F. Gıda Mikrobiyolojisi, 2000
Erkmen, O., 2000. Basic Methods for the Microbiological Analysis of Foods. ISBN: 975-7375-26-8, Gaziantep, Türkiye.
Halkman AK. Gıda Mikrobiyolojisi Uygulamaları. Başak Matb. Ankara, 2005
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gıdalarda Indikatör Mikrorganizmalar Ders
2 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar: Aktif Gıda Enfeksiyonları (Enfeksiyon Tipi Gıda Zehirlenmeleri)
3 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar: Pasif Gıda Enfeksiyonları
4 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar: Bakteriyel İntoksikasyonları
5 Gıda Kaynaklı Mikrobiyal Hastalıklar: Küf İntoksikasyonları (Mikotoksikozis)
6 Ara Sınav
7 Kontaminasyonun Önlenmesi (Asepsis) Ve Mikroorganizmaların Uzaklaştırılması
8 Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu: Kimyasal Koruyucularla Muhafaza, Soğukta Ve Donduratak Muhafaza
9 Mikrobiyal Gelişmenin İnhibisyonu: Su Aktivitesinin Düşürülmesi, Kontrollü Ve Modifiye Atmosferde Muhafaza, Mikroorganizmalar Arası Antogonostik İlişki
10 Gıdalarda Mikrobiyolojik Bozulmalar (Et ve Et Ürünleri, Süt ve Süt Ürünleri, Meyve-Sebze ve Ürünleri, Konserve Gıdalar)
11 Gıda mikrobiyolojisi laboratuvarı; Genel Kurallar
12 Katı Besiyerinde Ekim Metotları
13 Gıda Enfeksiyonuna sebep olan önemli mikroorganizmaların tanımlanması
14 Gıda İntoksikasyonuna sebep olan önemli mikroorganizmaların tanımlanması
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Temel kavramları tanımlama, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları tanıma. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Temel kavramları tanımlama, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları tanıma. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları hakkında bilgi sahibi olma Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve gıda muhafaza ilkelerini bilme. Gıdalarda mikrobiyolojik analizler. Yazılı Sınav Tartışmalı Ders Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Temel kavramları tanımlama, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları tanıma. - - - - - - - - - - - -
Temel kavramları tanımlama, gıdalarda indikatör ve patojen mikroorganizmaları tanıma. - - - - - - - - - - - -
Gıda enfeksiyonları ve intoksikasyonları hakkında bilgi sahibi olma - - - - - - - - - - - -
Gıdalarda mikrobiyolojik bozulmalar ve gıda muhafaza ilkelerini bilme. Gıdalarda mikrobiyolojik analizler. - - - - - - - - - - - -