Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
İş Sağlığı ve Güvenliği | SAY319 | 5 | 3 + 0 | 5,0 |
Birim Bölüm | SAĞLIK YÖNETİMİ |
Derece Seviye | Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | Yüz Yüze |
EBS Koordinatörü | |
Ders Veren | Dr. Öğr. Üyesi Tarık SEMİZ |
Amaç |
Öğrencilerin iş güvenliği, işçi sağlığı ve iş hukuku alanında bilgilerini artırmak, iş yerlerinde veya çalışma ortamlarındaki dikkat edilmesi gereken kuralları öğreterek bilinçli hale getirmek. |
Ders İçeriği |
İş sağlığı ve güvenliği alanında temel teorik bilgilerin, mevzuatta bulunan temel yükümlülüklerin öğretilmesi; turizm sektörü özelinde yaşanan iş kazaları ve meslek hastalıklarının nedenleri, sonuçları ve önlenmesiyle ilgili bilgilerin verilmesi. |
Ders Kaynakları |
Konaklama ve Beslenme İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği, Semra Akar Şahingöz, Aydın Şık, 2015. Detay Yayıncılık, Ankara.
Mevzuat |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 30 |
Ödev (Sunum) | 20 |
Toplam | 50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %50 |
Toplam | %50 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %50 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %50 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Dersin amacı ve içeriği. | |
1 | İş sağlığı ve iş güvenliği kavramları ve tanımlar | Beyin Fırtınası |
2 | İş sağlığı ve güvenliğinin tarihsel gelişimi | |
2 | Türkiye'de ve Dünyada iş sağlığı ve güvenliği | |
3 | İş sağlığı ve güvenliği kapsamında temel kavramlar. | |
3 | İş sağlığı ve güvenliğinde temel hukuksal konular | |
4 | İş sağlığı ve güvenlik kültürü. | |
4 | Ulusal ve uluslararası kuruluşlar ve sözleşmeler | |
5 | İş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi ve yönetimi. | |
5 | İş sağlığı ve güvenliği hizmetleri | |
5 | İş sağlığı ve güvenliği risk değerlendirmesi ve yönetimi. | |
6 | İş sağlığı ve güvenliği yönetim sistemleri | |
7 | Ara sınav | |
7 | Risk yönetimi ve değerlendirilmesi | |
8 | Hukuksal açıdan iş kazaları ve meslek hastalıkları. | |
8 | Arasınav | |
9 | Meslek hastalıkları ve korunma yolları. | |
9 | Çalışma ortamı gözetimi, iş hijyeni | |
10 | İş sağlığı ve güvenliğiyle ilgili mevzuat. | |
10 | İş yeri bina ve eklentileri | |
11 | Turizm sektöründe iş kazaları ve meslek hastalıklarının analizi. | |
11 | Fiziksel, kimyasal, biyolojik ve psikososyal risk etmenleri | |
11 | İş kazaları ve meslek hastalıklarının analizi. | |
12 | Turizm sektöründe iş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tehlikeler. | |
12 | Korunma politikaları | |
12 | İş sağlığı ve güvenliğine ilişkin tehlikeler. | |
13 | Turizm sektöründe acil durumlar ve önlemleri. | |
13 | Yangın | |
13 | Acil durumlar ve önlemleri. | |
14 | Turizm sektöründe riskler ve alınacak önlemler. | |
14 | Acil durum planları | |
14 | Riskler ve alınacak önlemler. |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
İş sağlığı ve güvenlik kültürünü benimser. | Vaka Çalışması | Önceden planlanmış özel beceriler | |
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel kavramları açıklar. | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ 1 | PÇ 2 | PÇ 3 | PÇ 4 | PÇ 5 | PÇ 6 | PÇ 7 | PÇ 8 | PÇ 9 | PÇ 10 | PÇ 11 | PÇ 12 | PÇ 13 | PÇ 14 | PÇ 15 |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
İş sağlığı ve güvenlik kültürünü benimser. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |
İş sağlığı ve güvenliği ile ilgili temel kavramları açıklar. | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - | - |