EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ242 Mutfak Planlaması (2020 - 2021 / 3. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ242 - Mutfak Planlaması
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Mutfak Planlaması AŞÇ242 3 3 + 0 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi yüz yüze
EBS Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ÇUHADAR
Ders Veren Dr. Öğr. Üyesi Yusuf ÇUHADAR
Amaç

Bu dersin amacı, endüstriyel ve otel-restoran mutfaklarının mekan seçimi ve tasarımı, mutfağın fiziki olarak departmanlaştırılması, planlama ve planlamayı etkileyen faktörler ile fonksiyonel alanlar, ayrıca, mutfak için ekipman seçimi ve yerleşim gibi konuları öğretmektir.

Ders İçeriği

Mutfak ve mutfağın tarihi serüveni, mutfak önemi, kurulumu, konumu, fiziksel özellikleri gibi konuları içerir.

Ders Kaynakları Öğretim Elemanı Ders Notları Yiyecek içecek Yönetimi
Açıldığı Öğretim Yılı 2020 - 2021
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
100
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim Sınıf Dışı Çalışma 3 14 42
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 6 1 6
Ara Sınav 2 Ara Sınav 2 12 1 12
Toplam İş Yükü (Saat) 102
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 4
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Mutfak ve mutfağın tarihsel gelişimi Ders
2 Mutfak yönetimi Ders
3 Mutfak hizmetleri yönetiminde satın alma, teslim alma, depolama Ders
4 Mutfak hizmetleri yönetiminde üretim Ders
5 Mutfağın diğer bölümlerle ilişkisi Ders
6 Mutfağın planlanması ve kurulumu Ders
7 Mutfak türleri Ders
8 Mutfağın konumu Ders
9 Mutfağın fiziksel özellikleri Ders
10 Mutfağın bölümleri ve çalışma alanları Ders
11 Mutfak organizasyonu ve mutfak personeli görevleri Ders
12 Mutfakta kullanılan ekipman ve araç gereçler Ders
13 Mutfakta hijyen ve sanitasyon Ders
14 Mutfakta sağlık ve güvenlik sistemleri Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Otel işletmelerinde mutfağın yeri ve önemini açıklamak. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Otel işletmeleride mutfak planlama,mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri açıklamak. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Mutfağın ana bölümlerini açıklamak. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Otel işletme mutfaklarda kullanılan donanımları açıklamak. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
Otel işletme mutfaklarınnın güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak. Yazılı Sınav Ders Dinleme ve anlamlandırma
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
Otel işletmelerinde mutfağın yeri ve önemini açıklamak. 2 1 0 1 0 5 0 0 1 0 0 0 1
Otel işletmeleride mutfak planlama,mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri açıklamak. 2 1 0 1 0 5 0 0 1 0 0 0 1
Mutfağın ana bölümlerini açıklamak. 2 1 0 1 0 5 0 0 1 0 0 0 1
Otel işletme mutfaklarda kullanılan donanımları açıklamak. 2 1 0 1 0 5 0 0 1 0 0 0 1
Otel işletme mutfaklarınnın güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak. 2 1 0 1 0 5 0 0 1 0 0 0 1