EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ249 Dünya Mutfakları (2021 - 2022 / 3. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ249 - Dünya Mutfakları
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Dünya Mutfakları AŞÇ249 3 2 + 2 4,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Burak ÇITAK
Ders Veren Öğr. Gör. Burak ÇITAK
Amaç

Dünya mutfaklarının karakteristik özelliklerini tanıtmak, dünya mutfaklarından yiyecekler hazırlama becerisi kazandırmak, uluslar arası mutfaklarda mevcut yiyecekler hakkında teorik bilgi aktarmak.

Ders İçeriği

Dünya Mutfak Kültürü, Fransız Mutfağı, İtalyan Mutfağı, İspanyol Mutfağı, İngiliz ve Balkan Mutfakları, İskandinav ve Rus Mutfakları, Orta ve Kuzey Amerika Mutfağı, Meksika Mutfağı, Güney Amerika Ülkeleri Mutfakları hakkında bilgiler ve uygulamalar.

Ders Kaynakları Ainley, S. (2014). Dünya Mutfağı
Ders Slaytları
Açıldığı Öğretim Yılı 2020 - 2021 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 4 14 56
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması Laboratuar 2 10 20
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 10 1 10
Dönem Sonu Uygulaması Dönem Sonu Uygulaması 10 1 10
Toplam İş Yükü (Saat) 96
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 3,76
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Dünya Mutfak Kültürü Ders Laboratuar
2 Fransız Mutfağı, İtalyan Mutfağı Ders Laboratuar
3 İspanyol Mutfağı, İngiliz ve Balkan Mutfakları, İskandinav ve Rus Mutfakları Ders Laboratuar
4 Orta ve Kuzey Amerika Mutfakları, Meksika Mutfağı, Güney Amerika Mutfağı Ders Laboratuar
5 Fransız Mutfağı Uygulaması Ders Laboratuar
6 İtalyan Mutfağı Uygulaması Ders Laboratuar
7 İspanyol Mutfağı Uygulaması Ders Laboratuar
8 Ara sınav. İspanyol Mutfağı Uygulaması Ders Laboratuar
9 İngiliz Mutfağı Uygulaması Ders Laboratuar
10 İskandinav Mutfağı Uygulaması Ders Laboratuar
11 Rus Mutfağı Uygulaması Ders Laboratuar
12 Uzak Doğu Mutfağı Uygulamaları Ders Laboratuar
13 Orta ve Kuzey Amerika Mutfakları Uygulamaları Ders Laboratuar
14 Meksika Mutfağı Uygulaması Ders Laboratuar
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Çeşitli mutfak kültürlerine has pişirme yöntemlerini öğrenilir Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Tartışmalı Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Çeşitli mutfak kültürlerinde kullanılan araç gereç ve malzemeleri tanır. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Tartışmalı Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Çeşitli mutfak kültürlerinde mevcut yiyecekleri o mutfak kültürüne özgü şekilde hazırlar ve sunar. Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Tartışmalı Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Çeşitli mutfak kültürlerinin sofra kültürlerini ve öğün çeşitlerini öğrenir Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Tartışmalı Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
Çeşitli ülkelerin mutfak kültürünü gelenek ve göreneklerini öğrenir Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması Tartışmalı Ders Laboratuar Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12 PÇ 13
Çeşitli mutfak kültürlerine has pişirme yöntemlerini öğrenilir 3 0 0 0 0 0 - 5 0 0 0 0 5
Çeşitli mutfak kültürlerinde kullanılan araç gereç ve malzemeleri tanır. 3 0 0 0 0 0 0 5 0 0 0 0 5
Çeşitli mutfak kültürlerinde mevcut yiyecekleri o mutfak kültürüne özgü şekilde hazırlar ve sunar. 3 0 0 0 0 0 0 5 0 0 0 0 5
Çeşitli mutfak kültürlerinin sofra kültürlerini ve öğün çeşitlerini öğrenir 0 0 0 0 0 0 0 5 0 0 0 0 5
Çeşitli ülkelerin mutfak kültürünü gelenek ve göreneklerini öğrenir 0 0 0 0 0 0 0 5 0 0 0 0 5