EN
  • Anasayfa
  • AŞÇ109 Beslenme İlkeleri (2021 - 2022 / 1. Yarıyıl)
  • EN
AŞÇ109 - Beslenme İlkeleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Beslenme İlkeleri AŞÇ109 1 2 + 0 2,0 Pdf
Birim Bölüm
AŞÇILIK
Derece Seviye Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze, Sözlü, Soru cevap, Tartışmalı
EBS Koordinatörü Öğr. Gör. Merve BİLİR
Ders Veren Öğr. Gör. Merve BİLİR
Amaç

Öğrencinin Beslenmenin temel ilkeleri ve temel uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.

Ders İçeriği

Beslenmenin temel kavramları, besin öğleri (karbonhidratlari proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metobolizması, besin grupları (et, süt,yumurta, kurubaklagil, tahıllar), yemek planlama konularından oluşmaktadır.

Ders Kaynakları BULDUK S., Beslenme İlkeleri ve Mönü Planlama, Detay Yayıncılık, 2005
Açıldığı Öğretim Yılı 2019 - 2020 2020 - 2021 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 40
Toplam 40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %60
Toplam %60
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %40
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %60
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 2 14 28
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 1 10 10
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 5 1 5
Final Final 7 1 7
Toplam İş Yükü (Saat) 50
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 1,96
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Beslenmeye Genel Bakış Ders Tartışmalı Ders Beyin Fırtınası
2 Sağlıklı Bir Diyet Planlama
3 Sindirim, Emilim ve Taşıma
4 Karbonhidratlar (şekerler, nişastalar ve diyet lifleri) ve yağlar; trigliseridler, fosfolipidler ve steroller .
5 Proteinler, aminoasitler ve metabolizma
6 Enerji dengesi ve vücut kompozisyonu Kilo yönetimi: şişmanlık, zayıflık
7 Suda çözünen vitaminler, yağda çözünen vitaminler, antioksidanlar
8 Genel Tekrar, Ara sınav
9 Su ve majör mineraller, iz mineraller
10 Şişmalık - Zayıflık
11 Yaşam Boyu Beslenme
12 Besin Grupları
13 Yaşam boyu egzersiz
14 Menü Planlama
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Beslenme ve besin ögelerini tanımlar, Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, suyun çeşitli işlevleri ve gıdalarda bulunma durumunu tanımlar
Gıda etiketlerini analiz eder, Beslenme biçimi ve kanser, beslenme biçimi ve seker hastalığı arasındaki ilişki konusunda tartışır
Canlı fizyolojisinde sindirim, emilim, tasıma, metabolizma ve gıdaların vücuttan atılması işlemlerini tanımlar
Yetersiz beslenme ve yetersiz beslenme kaynaklı hastalıklar hakkında tartışır
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
PÇ 1 PÇ 2 PÇ 3 PÇ 4 PÇ 5 PÇ 6 PÇ 7 PÇ 8 PÇ 9 PÇ 10 PÇ 11 PÇ 12
Beslenme ve besin ögelerini tanımlar, Karbonhidratlar, yağlar, proteinler, vitaminler, mineraller, suyun çeşitli işlevleri ve gıdalarda bulunma durumunu tanımlar - - - - - - - - - - - -
Gıda etiketlerini analiz eder, Beslenme biçimi ve kanser, beslenme biçimi ve seker hastalığı arasındaki ilişki konusunda tartışır - - - - - - - - - - - -
Canlı fizyolojisinde sindirim, emilim, tasıma, metabolizma ve gıdaların vücuttan atılması işlemlerini tanımlar - - - - - - - - - - - -
Yetersiz beslenme ve yetersiz beslenme kaynaklı hastalıklar hakkında tartışır - - - - - - - - - - - -