EN
  • Anasayfa
  • TAB6013 Tahıllarda Kalite ve Tespit Yöntemleri (2021 - 2022 / . Yarıyıl)
  • EN
TAB6013 - Tahıllarda Kalite ve Tespit Yöntemleri
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Tahıllarda Kalite ve Tespit Yöntemleri TAB6013 3 + 0 7,5 Pdf
Birim Bölüm
TARLA BİTKİLERİ - DR
Derece Seviye Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi Yüz yüze
EBS Koordinatörü Doç. Dr. Özge Doğanay ERBAŞ KÖSE
Ders Veren Doç. Dr. Özge Doğanay ERBAŞ KÖSE
Amaç

Serin İklim tahılların ekonomik önemini, adaptasyonunu, morfolojisini, fizyolojik olayları, hastalık ve zararlılarını ve tüketim alanlarının tanımalarını sağlamaktır

Ders İçeriği

Dünyada ve ülkemizde tahılların ekim alanı, üretim ve verim değerlerinin verilmesi ve Tahıllar içersinde serin iklim tahıllarına ayrılan pay ile serin iklim tahıl cinslerin ekonomik önemi hakkında bilgi verilmesi, serin ve sıcak iklim arasındaki temel farklılıkların ve benzerliklerin anlatılması, serin iklim tahıllarının çimlenme ve çıkış, kardeşlenme, sapa kalkma, başaklanma ve çiçeklenme, döllenme ve erme dönemleri hakkında genel bilgiler verilmesi, Vejetatif ve generatif gelişme dönemleri yönünden serin iklim tahıl cinslerinin karşılaştırılması, serin iklim tahıllarında kalite kriterleri, tanede dönme ve dönmeye etkili faktörler, serin iklim tahıl cinslerinin adaptasyon özellikleri yönünden karşılaştırlması, Buğdayın ekonomik önemi, Buğdayın evrimi, Buğdayın kökeni ve sitogenetiği, Buğdayın taksonomisi, Arpanın ekonomik önemi, Arpanın kökeni ve sitogenetiği, Arpanın taksonomisi, İki ve altı sıralı arpaların başak ve tane özelliklerinin karşılaştırılması, Sıra sayısına, kavuz rengine ve kılçık durumuna göre kültürü yapılmayan ve kültürü yapılan arpaların tanıtılması, Yulafın ekonomik önemi, Yulafın kökeni ve sitogenetiği, Yulafın taksonomisi, Çavdarın ve tritikalenin ekonomik önemi, Tritikalenin elde edilişi, Çavdarın kökeni ve sitogenetiği, taksonomisi, buğday, arpa, yulaf, çavdar ve tritikalenin, adaptasyonu, kullanım alanları, işlenme teknolojileri

Ders Kaynakları Kün, E. 1988. Serin iklim tahılları, Ankara Üniv. Ziraat Fak. TBB. Yayınları: 1032, Ders Kitabı: 299 -Yürür. N. Serin iklim tahılları( Tahıllar–1) Uludağ Üniversitesi Yayınları No: 7–030–0256. Bursa -Genç; İ. 1983.Tahılların Islahı. Ege Üniv. Ziraat Fak. Yayınları No: 235, Ziraat Fak. Ofset Basımevi Bornova-İzmir
Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitaplar
Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitaplar
Dersi veren öğretim üyesinin ders notları, önerilen kaynak kitaplar
Açıldığı Öğretim Yılı 2021 - 2022
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Ara Sınav 1 30
Ödev 1 20
Toplam 50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Final %50
Toplam %50
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %50
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %50
Toplam %100
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
20
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
30
Uygulama Dersleri
50
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Dinleme ve anlamlandırma Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme Tartışmalı Ders 3 14 42
Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması Beyin Fırtınası 3 14 42
Gözlem/durumları işleme, Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma Saha / Arazi Çalışması 4 15 60
Ara Sınav 1 Ara Sınav 1 1 1 1
Ödev 1 Ödev 1 3 1 3
Final Final 1 1 1
Toplam İş Yükü (Saat) 191
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 7,49
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Derse giriş ve tanıtım Tartışmalı Ders
2 Tahılların tanımı, tarihçesi, önemi, sınıflandırılması Tartışmalı Ders
3 Tahıllarda danenin kesiti Tartışmalı Ders
4 Tahılların morfolojik özellikleri ve gelişme dönemleri Tartışmalı Ders
5 Danede fizyolojik gelişme Tartışmalı Ders
6 Buğdayın taksonomisi ve agronomisi Tartışmalı Ders
6 Buğdayın taksonomisi ve agronomisi Tartışmalı Ders
6 Buğdayın taksonomisi ve agronomisi Tartışmalı Ders
9 Yulafın taksonomisi ve agronomisi Ders Tartışmalı Ders
9 Yulafın taksonomisi ve agronomisi Ders Tartışmalı Ders
11 Çavdar taksonomisi ve agronomisi Ders Tartışmalı Ders
11 Çavdar taksonomisi ve agronomisi Ders Tartışmalı Ders
13 Tritikale taksonomisi ve agronomisi Ders Tartışmalı Ders
14 Mısır taksonomisi ve agronomisi Ders Tartışmalı Ders
15 final sınavı Ders Tartışmalı Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
tahıl kalite kriterleri hakkında bilgi edinir
analiz metotlarının kavranması hakkında bilgi verir
tahılların yapısının ve çeşitlerinin tanınması hakkında bilgi verir
tahılın tarladan tüketiciye kadar geçirdiği bütün aşamalar da kalite kontrol metotlarının belirlenmesini öğrenir
tahıl çeşitlerinin botanik ve kimyasal bileşenlerinin kavranması hakkında bilgi verir
tahıl kalite kriterleri hakkında bilgi edinir
analiz metotlarının kavranması hakkında bilgi verir
tahılların yapısının ve çeşitlerinin tanınması hakkında bilgi verir
tahılın tarladan tüketiciye kadar geçirdiği bütün aşamalar da kalite kontrol metotlarının belirlenmesini öğrenir
tahıl çeşitlerinin botanik ve kimyasal bileşenlerinin kavranması hakkında bilgi verir
tahıl kalite kriterleri hakkında bilgi edinir
analiz metotlarının kavranması hakkında bilgi verir
tahılların yapısının ve çeşitlerinin tanınması hakkında bilgi verir
tahılın tarladan tüketiciye kadar geçirdiği bütün aşamalar da kalite kontrol metotlarının belirlenmesini öğrenir
tahıl çeşitlerinin botanik ve kimyasal bileşenlerinin kavranması hakkında bilgi verir
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
tahıl kalite kriterleri hakkında bilgi edinir
analiz metotlarının kavranması hakkında bilgi verir
tahılların yapısının ve çeşitlerinin tanınması hakkında bilgi verir
tahılın tarladan tüketiciye kadar geçirdiği bütün aşamalar da kalite kontrol metotlarının belirlenmesini öğrenir
tahıl çeşitlerinin botanik ve kimyasal bileşenlerinin kavranması hakkında bilgi verir
tahıl kalite kriterleri hakkında bilgi edinir
analiz metotlarının kavranması hakkında bilgi verir
tahılların yapısının ve çeşitlerinin tanınması hakkında bilgi verir
tahılın tarladan tüketiciye kadar geçirdiği bütün aşamalar da kalite kontrol metotlarının belirlenmesini öğrenir
tahıl çeşitlerinin botanik ve kimyasal bileşenlerinin kavranması hakkında bilgi verir
tahıl kalite kriterleri hakkında bilgi edinir
analiz metotlarının kavranması hakkında bilgi verir
tahılların yapısının ve çeşitlerinin tanınması hakkında bilgi verir
tahılın tarladan tüketiciye kadar geçirdiği bütün aşamalar da kalite kontrol metotlarının belirlenmesini öğrenir
tahıl çeşitlerinin botanik ve kimyasal bileşenlerinin kavranması hakkında bilgi verir