Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Yiyecek İçecek Yönetimi | TUR106 | 2 | 3 + 0 | 4,0 |
Birim Bölüm | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Zorunlu - Türkçe |
Dersin Verilişi | Konferans, Haftalık Ödevler, Dönem Projesi, Sunum |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Dr. Seyda Fatih HARMANDAROĞLU |
Ders Veren | |
Amaç |
Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konunda temel bilgiler öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır. |
Ders İçeriği |
Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması. |
Ders Kaynakları |
Karamustafa, K. U. R. T. U. L. U. Ş. (2018). Yiyecek ve İçecek Yönetimi.
|
Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2022 - 2023 2023-2024 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | 0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Bu bilgi girilmemiştir. | |
Toplam | %0 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
Toplam | %0 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 3 | 14 | 42 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 6 | 1 | 6 |
Final | Final | 12 | 1 | 12 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 102 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 4 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Yiyecek İçecek Sektörü | Ders Tartışmalı Ders |
2 | Yiyecek İçecek Yönetiminin kapsamı ve önemi | Ders Tartışmalı Ders |
3 | Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri | Ders Tartışmalı Ders |
4 | Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme | Ders Tartışmalı Ders |
5 | Bütçeleme aşamaları | Ders Tartışmalı Ders |
6 | Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci | Ders Tartışmalı Ders |
7 | Mönü planlaması ve geliştirme | Ders Tartışmalı Ders |
8 | Yiyecek içecekleri fiyatlama | Ders Tartışmalı Ders |
9 | Mutfak planlaması | Ders Tartışmalı Ders |
10 | Yiyecek içecek kontrol sistemi | Ders |
11 | Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları | Ders |
12 | Gelir kontrolü | Ders |
13 | İçecek maliyet kontrol süreci | Ders |
14 | Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. | Yazılı Sınav | Grup Çalışması | Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim, eleştirel düşünme, soru geliştirme, yönetsel beceriler, takım çalışması |
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, | Yazılı Sınav | Beyin Fırtınası | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması |
Yiyecek içecek endüstrisinin gelişiminde rol oynayan faktörleri bilecek. | Yazılı Sınav | Beyin Fırtınası | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme, takım çalışması |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir. | 2 | 4 | 2 | 2 | 4 | 3 | 4 | 1 | 2 | 2 | 2 | 2 | 3 | 2 |
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek, | 5 | 4 | 2 | 3 | 5 | 3 | 5 | 2 | 1 | 3 | 3 | 5 | 3 | 4 |
Yiyecek içecek endüstrisinin gelişiminde rol oynayan faktörleri bilecek. | 4 | 3 | 3 | 5 | 3 | 2 | 1 | 1 | 1 | 3 | 1 | 3 | 1 | 4 |