| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Turizm İşletmeciliği | TUR224 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
| Birim Bölüm | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | |
| EBS Koordinatörü | Dr. Öğr. Üyesi Seyda Fatih HARMANDAROĞLU (Yıl: 2025 - 2026) Dr. Öğr. Üyesi Seyda Fatih HARMANDAROĞLU (Yıl: 2022 - 2023) |
| Ders Veren | Dr. Öğr. Üyesi Seyda Fatih HARMANDAROĞLU |
| Amaç |
Öğrencilere turizm işletmelerinin işleyişi ve görevleri hakkında bilgi kazandırmak |
| Ders İçeriği |
Seyahat İşletmeciliğinin Gelişimi, Otelciliğin Gelişimi, Turizm İşletmelerinin İşleyişi |
| Ders Kaynakları |
Otel İşletmeciliği ( Ömer L. MET)
Seyahat Acentacılığı ve Tur Operatörlüğü (Necdet Hacıoğlu) Turizm İşletmeciliği ve Yönetimi (Ahmet AKTAŞ) |
| Açıldığı Öğretim Yılı | 2021 - 2022 2023-2024 2024 - 2025 2025 - 2026 |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Ara Sınav 1 | 30 |
| Ödev 1 | 10 |
| Ödev (Sunum) | 20 |
| Toplam | 60 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Final | %40 |
| Toplam | %40 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %60 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %40 |
| Toplam | %100 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
| Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
| Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 5 | 1 | 5 |
| Kısa Sınav 1 | Kısa Sınav 1 | 2 | 1 | 2 |
| Final | Final | 10 | 1 | 10 |
| Ödev (Sunum) | Ödev (Sunum) | 5 | 1 | 5 |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 92 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,61 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Seyahat İşletmeciliğinin Gelişimi | Tartışmalı Ders |
| 2 | Denizyolu-Demiryolu-Havayolu-Karayolu Ulaştırması | Tartışmalı Ders |
| 3 | Charter ve Tarifeli Uçuşlar | Tartışmalı Ders |
| 4 | Seyahatlerin Organizasyonu, Seyahat Organizasyonunun Hukuki Düzenlemesi | Tartışmalı Ders |
| 5 | Seyahat Acentasının Tanımı, Çeşitleri ve Görevleri | Tartışmalı Ders |
| 6 | Türkiye'deki Seyahat Acentacılığı, TURSAB, Seyahat acentalarının faaliyetleri | Tartışmalı Ders |
| 7 | Otel Kavramı ve Önemi, Otelciliğin İki Yüzyılı | Tartışmalı Ders |
| 8 | Konaklama pazarı içinde Oteller, Otel Türleri | Tartışmalı Ders |
| 9 | Otel Ürünleri ve Pazarlar, Otel Politikaları, Felsefe ve Stratejileri | Tartışmalı Ders |
| 10 | Otel Müşteri Hizmetleri, Otel Personeli, Organizasyonu, Verimlilik | Tartışmalı Ders |
| 11 | Otel Destek Hizmetleri, Pazarlama, Finans, Tesis Yönetimi | Tartışmalı Ders |
| 12 | Otel Boyutları: Küçük Otel; Ürünleri ve Pazarları, Organizasyon ve Kadrolama | Tartışmalı Ders |
| 13 | Otel Grupları Örnekler | Tartışmalı Ders |
| 14 | Uluslararası Otel İşletmeleri Ürünleri, Pazarlar, Sahiplik ve Finans,Organizasyon Yapıları | Tartışmalı Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Turizmin ekonomik, kültürel, toplumsal ve çevresel boyutları hakkında bilgi sahibi olur. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Turizmin ekonomik, kültürel, toplumsal ve çevresel boyutları hakkında bilgi sahibi olur. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Genel işletmecilik ve ekonomi bilgisine sahip olur ve turizm işletmelerinde insan kaynakları yönetimi, yiyecek-içecek uygulamaları, muhasebe ve finans, yönetim ve pazarlama ve hizmet pazarlamasına yönelik stratejileri kavrar. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerleri bilir ve buna uygun davranışlar geliştirir. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır; alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını kullanır. | Yazılı Sınav | Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Turizmin ekonomik, kültürel, toplumsal ve çevresel boyutları hakkında bilgi sahibi olur. | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 2 | 5 | 4 | 4 | 4 | 5 | ;
| Turizmin ekonomik, kültürel, toplumsal ve çevresel boyutları hakkında bilgi sahibi olur. | 5 | 4 | 4 | 4 | 4 | 3 | 2 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | ;
| Genel işletmecilik ve ekonomi bilgisine sahip olur ve turizm işletmelerinde insan kaynakları yönetimi, yiyecek-içecek uygulamaları, muhasebe ve finans, yönetim ve pazarlama ve hizmet pazarlamasına yönelik stratejileri kavrar. | 5 | 4 | 3 | 4 | 4 | 5 | 3 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | ;
| Turizm alanı ile ilgili ulusal ve uluslararası hukuki düzenlemeleri, toplumsal, çevresel ve mesleki etik değerleri bilir ve buna uygun davranışlar geliştirir. | 5 | 5 | 4 | 5 | 5 | 4 | 3 | 5 | 2 | 5 | 5 | 5 | 4 | 5 | ;
| Turizm ve Otel İşletmeciliği ile ilgili edindiği bilgileri iş ortamında ve mesleğinde kullanır; alanıyla ilgili bilgi ve iletişim teknolojilerini ve yazılımlarını kullanır. | 5 | 3 | 4 | 4 | 4 | 3 | 2 | 2 | 2 | 5 | 4 | 3 | 5 | 5 | ;
| Ortalama Değer | 5 | 4,2 | 3,8 | 4,4 | 4,4 | 3,8 | 2,6 | 2,8 | 2 | 5 | 4,2 | 3,6 | 4,6 | 5 |