Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
Yiyecek İçecek Servisi | TUR252 | 3 | 2 + 1 | 4,0 |
Birim Bölüm | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ |
Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
Dersin Verilişi | yüz yüze |
EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Ahmet KARAGÖZ |
Ders Veren | Öğr. Gör. Ahmet KARAGÖZ |
Amaç |
Öğrencinin meslek hayatında ihtiyaç duyacağı temel servis ve sunum bilgisini edinmesi. |
Ders İçeriği |
Servis usullerini, yaygın kullanılan sunum tekniklerinin öğretilmesi. Yiyecek içecek hizmetlerine tarihsel bakış ,Yiyecek içecek endüstrisi, Yiyecek içecek hizmetlerinde profesyonellik, Personel nitelikleri, Beceri ve bilgi, Müşteri ilişkileri,Servise ön hazırlık, Yiyecek içecek servis ekipmanları, Endüstride farklı servis uygulamaları, Klasik servis usulleri, Yemek servisi, Bar ve içecek servisi, Serviste yönerticinin rolü, Sofrada görgü |
Ders Kaynakları |
Axler, Bruce H. 1990. Food and beverage service / Bruce H. Axler, Carol A. Litrides. New York : Wiley.
Sökmen, A. (2011). Yiyecek ve İçecek Servisi. Detay Yayıncılık |
Açıldığı Öğretim Yılı | 2022 - 2023 |
Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Ara Sınav 1 | 40 |
Toplam | 40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
Final | %60 |
Toplam | %60 |
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %40 |
Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %60 |
Toplam | %100 |
Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
Destek Dersleri
|
0
|
Ek Dersler
|
0
|
Kategori
|
0
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
Temel Meslek Dersleri
|
40
|
Uygulama Dersleri
|
60
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
Dinleme ve anlamlandırma | Ders | 3 | 14 | 42 |
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim | Sınıf Dışı Çalışma | 2 | 14 | 28 |
Gözlem/durumları işleme, Bilişim, yönetsel beceriler, takım çalışması | Laboratuar | 1 | 14 | 14 |
Ara Sınav 1 | Ara Sınav 1 | 4 | 1 | 4 |
Final | Final | 4 | 1 | 4 |
Toplam İş Yükü (Saat) | 92 | |||
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 3,61 | |||
AKTS |
Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
---|---|---|
1 | Servis ve bar hakkında genel bilgi | Ders |
2 | Yiyecek ve içecek bölümü, organizasyon yapısı | Ders |
3 | Servis personelinin nitelikleri, görev ve sorumlulukları | Ders |
4 | Servis departmanında kullanılan malzemeler ve bakımları I | Ders |
5 | Servis departmanında kullanılan malzemeler ve bakımları II | Ders |
6 | Servise Hazırlık/Ön Hazırlık (Mise en Place) | Ders |
7 | Yiyecek ve içecek işletmelerinde hijyen, sanitasyon | Ders |
8 | Servis usulleri | Ders |
9 | Servis alanlarında güvenlik | Ders |
10 | Menü | Ders |
11 | Servisin Tanımı, Önemi ve Servis Türleri | Ders |
12 | Temel Mutfak Bilgileri | Ders |
13 | İçecek bilgisi ve servisleri | Ders |
14 | Konuk ilişkileri ve şikâyetler ile ilgilenme | Ders |
Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
Yiyecek-içecek bölümü personelinin sahip olması gereken özellikleri ve sorumlulukları açıklar. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Sözlü | Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, durumları işleme, soru geliştirme, yorumlama, sunum |
Yiyecek ve içecek hijyeni ve sanitasyonu hakkında edinim | Laboratuvar Çalışması | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Yiyecek içecek servisi yönetimi konusunda bilgi sahibi olur ve bir restoranda servis hizmetlerini yönetebilir | Laboratuvar Çalışması | Ders Gösterim | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme |
Servis kavramını tanıma ve servis metotlarını uygulama edinimi | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders | Dinleme ve anlamlandırma |
Yiyecek-içecek sektörüne ilişkin kavramları tanımlar. | Yazılı Sınav Laboratuvar Çalışması | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Yiyecek-içecek bölümü personelinin sahip olması gereken özellikleri ve sorumlulukları açıklar. | 5 | 5 | 1 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | - | 1 | 1 | 1 | 4 | 4 |
Yiyecek ve içecek hijyeni ve sanitasyonu hakkında edinim | 5 | 3 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 2 | - | 1 | 3 | 3 | 4 | 3 |
Yiyecek içecek servisi yönetimi konusunda bilgi sahibi olur ve bir restoranda servis hizmetlerini yönetebilir | 1 | 1 | 1 | 5 | 5 | 4 | 3 | 3 | 0 | 1 | 1 | 5 | 5 | 5 |
Servis kavramını tanıma ve servis metotlarını uygulama edinimi | 2 | 2 | 1 | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 | - | 5 | 5 | 5 | 5 | 5 |
Yiyecek-içecek sektörüne ilişkin kavramları tanımlar. | 5 | 4 | 2 | 5 | 1 | 1 | 1 | 1 | - | 1 | 1 | 1 | 5 | 5 |