| Ders Adı | Kodu | Yarıyıl | T+U Saat | AKTS | |
| Gastronomi Turizmi | TUR253 | 3 | 3 + 0 | 4,0 |
| Birim Bölüm | TURİZM VE OTEL İŞLETMECİLİĞİ |
| Derece Seviye | Ön Lisans - Seçmeli - Türkçe |
| Dersin Verilişi | Yüz yüze. |
| EBS Koordinatörü | Öğr. Gör. Emine SADIÇ (Yıl: 2025 - 2026) |
| Ders Veren | |
| Amaç |
Gastronomi ve turizm ilişkisi, gastronomi ve kültür ilişkisi ile gastro turist kavramının incelenmesi ve gastronomi turları hakkında bilgi sahibi olunmasının yanı sıra gastronomi teorisi ve gastronomi turizminin gelişimi, gastronomi cazibe unsurları, güncel gastronomi uygulamaları, sürdürülebilir gastronomi turizmi ve gastronomi turizmi alanında yeni eğilimler konularının incelenmesi amaçlanmaktadır. |
| Ders İçeriği |
Gastronomi ve gastronomi turizmi kavramları. Gastro turist kavramı. Gastronomi turizminin özellikleri. Gastronomi turizmi arz kaynakları. Sürdürülebilir gastronomi turizmi. Gastronomi turizminin pazarla stratejileri tanıtımı ve geliştirilmesi. |
| Ders Kaynakları |
Şengül, S. ve Kurnaz, A. (2021). Gastronomi Turizmi Kavramlar, İlkeler ve Uygulamalar, Detay Yayıncılık, Ankara.
Dixit, K. S.”The Routledge Handbook of Gastronomic Tourism”, 1st edn., Routledge Taylor & Francis Group, 2019, ISBN: 9781351375931, |
| Yarıyıl İçi Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | 0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | Katkı Yüzdesi (%) |
| Bu bilgi girilmemiştir. | |
| Toplam | %0 |
| Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı | %0 |
| Yarıyıl Sonu Çalışmalar | %0 |
| Toplam | %0 |
| Kategori | Ders İlişki Yüzdeleri (%) |
|
Aktarılabilir Beceri Dersleri
|
0
|
|
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
|
0
|
|
Destek Dersleri
|
0
|
|
Ek Dersler
|
0
|
|
Kategori
|
0
|
|
Mesleki Seçmeli Dersler
|
0
|
|
Temel Meslek Dersleri
|
0
|
|
Uygulama Dersleri
|
0
|
|
Uzmanlık / Alan Dersleri
|
0
|
|
Yetkinlik Tamamlayıcı Ders
|
0
|
| Ders İş Yükü | Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu | Süresi (Saat) | Sayısı | Toplam İş Yükü (Saat) |
| Toplam İş Yükü (Saat) | 0 | |||
| AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) | 0 | |||
| AKTS | 4,0 | |||
| Hafta | Konu | Öğretim Metodu |
|---|---|---|
| 1 | Gastronomi ve Kültür | Ders |
| 2 | Turizm ve Sürdürülebilir Turizm Anlayışı | Ders Tartışmalı Ders |
| 3 | Gastronomi ve Turizm İlişkisi | Ders Tartışmalı Ders |
| 4 | Gastronomi Turizmi Kavramı ve Önemi | Tartışmalı Ders |
| 5 | Gastronomi Turizminin Özellikleri | Ders Tartışmalı Ders |
| 6 | Gastronomi Turizminin Arz Kaynakları | Ders Tartışmalı Ders |
| 7 | Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri | Ders Tartışmalı Ders |
| 8 | Gastro Turist Tipolojileri | Ders Tartışmalı Ders |
| 9 | Sürdürülebilir Gastronomi Turizmi | Ders Tartışmalı Ders |
| 10 | Gastronomi Turizminin Bölgesel Kalkınmaya Etkileri | Ders Tartışmalı Ders |
| 11 | Gastronomi Turizmi ve Yerel Mutfak | Ders Tartışmalı Ders |
| 12 | Gastronomi Turizminde Pazarlama Yaklaşımları | Ders Tartışmalı Ders |
| 13 | Gastronomi Turizminin Geleceği ve Yeni Eğilimler | Ders Tartışmalı Ders |
| 14 | Türkiye'de Gastronomi Turizmi Çerçevesinde Değerlendirilebilecek Örnekler | Ders Tartışmalı Ders |
| Ders Öğrenme Çıktısı | Ölçme Değerlendirme | Öğretim Metodu | Öğrenme Faaliyeti |
| Gastronomi ve gastronomi turizmi, destinasyon ve gastro turist kavramlarını öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Gastronomi turizmin önemini ve özelliklerini öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Gastronomi turizminin pazarlama ve tanıtım stratejilerini öğrenir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Sürdürebilir turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
| Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtabilir. | Yazılı Sınav | Ders Tartışmalı Ders | Dinleme ve anlamlandırma Dinleme ve anlamlandırma, gözlem/durumları işleme, eleştirel düşünme, soru geliştirme |
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI |
PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ | PÇ |
|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
| Gastronomi ve gastronomi turizmi, destinasyon ve gastro turist kavramlarını öğrenir. | 2 | 2 | 1 | 2 | 1 | 1 | 1 | 1 | 2 | 2 | 2 | 4 | 2 | 3 | ;
| Gastronomi turizmin önemini ve özelliklerini öğrenir. | 2 | 2 | 1 | 2 | 2 | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 3 | 4 | 3 | 3 | ;
| Gastronomi turizminin pazarlama ve tanıtım stratejilerini öğrenir. | 2 | 3 | 1 | 2 | 3 | 2 | 2 | 1 | 1 | 3 | 3 | 4 | 2 | 3 | ;
| Sürdürebilir turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir. | 2 | 2 | 1 | 1 | 2 | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 2 | 4 | 3 | 3 | ;
| Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtabilir. | 2 | 2 | 1 | 2 | 4 | 1 | 2 | 1 | 1 | 2 | 2 | 4 | 2 | 2 | ;
| Ortalama Değer | 2 | 2,2 | 1 | 1,8 | 2,4 | 1,2 | 1,8 | 1 | 1,2 | 2,2 | 2,4 | 4 | 2,4 | 2,8 |