EN
  • Anasayfa
  • KIM6040 Gıda Kimyası (2024 - 2025 / . Yarıyıl)
  • EN
KIM6040 - Gıda Kimyası
Ders Adı Kodu Yarıyıl T+U Saat AKTS Pdf
Gıda Kimyası KIM6040 3 + 0 7,5 Pdf
Birim Bölüm
KİMYA - DR
Derece Seviye Lisansüstü - Seçmeli - Türkçe
Dersin Verilişi yüz-yüze
EBS Koordinatörü Doç. Dr. Zerrin PAT
Ders Veren
Amaç

Gıdaların genel özelliklerinin ve kimyasal bileşimlerinin tanımlanması ve gıda bileşenlerinde meydana gelen değişikliklerin tayin edilmesinde kullanılan yöntemlerin öğrenilmesi.

Ders İçeriği

Gıda Bilimi ve gıdaların kimyasal bileşimleri, Su ve suyun gıda kimyasındaki önemi, Su aktivitesi ve gıdalarda su kalitesi Karbonhidratlar, Proteinler, Yağlar, Vitaminler ve Enzimler, Mineraller, Gıda katkı maddeleri (koruyucular, renk, lezzet, aroma bileşenleri vb), Gıda bileşenleri analiz yöntemleri, Gıda işleme ve depolama yöntemleri, Gıdalarda enzimatik bozulma tepkimeleri, Gıdalarda enzimatik olmayan bozulma tepkimeleri

Ders Kaynakları Besin Kimyası; A.Telefoncu , Ege Üniversitesi Basım Evi, İzmir
Food Chemistry;3rd revised Edition, H.D.Belitz;W.Grosch;P.Schieberle, Springer Verlag GmbH, Heidelberg-Germany
Biyokimya kitapları
Yarıyıl İçi Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam 0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar Katkı Yüzdesi (%)
Bu bilgi girilmemiştir.
Toplam %0
Yarıyıl İçinin Başarıya Oranı %0
Yarıyıl Sonu Çalışmalar %0
Toplam %0
Kategori Ders İlişki Yüzdeleri (%)
Aktarılabilir Beceri Dersleri
0
Beşeri, İletişim ve Yönetim Becerileri Dersleri
0
Destek Dersleri
0
Ek Dersler
0
Kategori
0
Mesleki Seçmeli Dersler
0
Temel Meslek Dersleri
0
Uygulama Dersleri
0
Uzmanlık / Alan Dersleri
0
Ders İş Yükü Öğretim Metotlar / Öğretim Metodu Süresi (Saat) Sayısı Toplam İş Yükü (Saat)
Toplam İş Yükü (Saat) 0
AKTS = Toplam İş Yükü (Saat) / 25.5 (s) 0
AKTS
Hafta Konu Öğretim Metodu
1 Gıda Bilimi ve gıdaların kimyasal bileşimleri, Ders
2 Su ve suyun gıda kimyasındaki önemi, Su aktivitesi ve gıdalarda su kalitesi Ders Sınıf Dışı Çalışma
3 Karbonhidratlar, Ders Sınıf Dışı Çalışma
4 Proteinler, Ders Sınıf Dışı Çalışma
5 Yağlar, Ders Sınıf Dışı Çalışma
6 Vitaminler ve Enzimler, Ders Sınıf Dışı Çalışma
7 Mineraller, Ders Sınıf Dışı Çalışma
8 Gıda katkı maddeleri (koruyucular, renk, lezzet, aroma bileşenleri vb)-I , ara sınav Ders Sınıf Dışı Çalışma
9 Gıda katkı maddeleri (koruyucular, renk, lezzet, aroma bileşenleri vb)-II Ders Sınıf Dışı Çalışma
10 Gıda bileşenleri analiz yöntemleri-I Ders Sınıf Dışı Çalışma
11 Gıda bileşenleri analiz yöntemleri-II Ders Sınıf Dışı Çalışma
12 Gıda işleme ve depolama yöntemleri, Ders
13 Gıdalarda enzimatik bozulma tepkimeleri, Ders
14 Gıdalarda enzimatik olmayan bozulma tepkimeleri Ders
Ders Öğrenme Çıktısı Ölçme Değerlendirme Öğretim Metodu Öğrenme Faaliyeti
Gıdaların kimyasal bileşimleri hakkında bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Gıda katkı maddelerini öğrenir. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Gıda bileşenlerinin analiz teknikleri hakkında ilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Gıdaların bozulma tepkimeleri hakkında bilgi sahibi olur. Yazılı Sınav Ödev / Proje Ders Sınıf Dışı Çalışma Dinleme ve anlamlandırma Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
DERS ÖĞRENME ÇIKTISI
Gıdaların kimyasal bileşimleri hakkında bilgi sahibi olur. - - - - - - - - -
Gıda katkı maddelerini öğrenir. - - - - - - - - -
Gıda bileşenlerinin analiz teknikleri hakkında ilgi sahibi olur. - - - - - - - - -
Gıdaların bozulma tepkimeleri hakkında bilgi sahibi olur. - - - - - - - - -