Logo

T.C.

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ

MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA TEKNOLOJİSİ
(2025 - 2026) Ders İçeriği
3. YARIYIL
Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
ATA101
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi I
3
2 + 0
2,0
Z

Modern Türkiye´nin doğuş ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeler

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416078

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
BŞÜ100
Ders Dışı Etkinlik
3
1 + 1
2,0
S

Sosyal, Bilimsel, Kültürel ve Sanatsal Faaliyetler

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416216

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
ENG101
İngilizce I
3
2 + 0
2,0
Z

İngilizce'ye temel oluşturacak seviyede İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama, sözlü anlatım ve yazma becerileri.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416077

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID207
Gıda Hijyeni ve Sanitasyonu
3
3 + 0
3,0
Z

Gıda Hijyeninin tanımı ve önemi Gıdalarda bulunan mikroorganizmalar ve özellikleri, önemli bakteri grupları, mikrobiyal bulaşma kaynakları ve besinlere bulaşmaları, besinlerde mikroorganizmaların gelişmesini etkileyen faktörler, besinlerde mikrobiyolojik bozulmalar, gıda güvenliği sistemleri, gıda kaynaklı enfeksiyonlar, ve intoksikasyonlar, gıda tesislerinde hijyenik tasarım, temizlik ve sanitasyon bileşikleri, HACCP, ISO 22000, BRC

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416075

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID209
Gıdalarda Enstrumental Analiz ve Uygulamaları
3
3 + 1
4,0
Z

Enstrümantal analiz temel bilgiler, Madde ışık etkileşimi ve etkileşim türleri, Rekfaktometri, polarimetri ve uygulamaları, Spektroskopik yöntemler ve uygulamaları, (Uv-Gb spektroskopisi ve IR spektroskopisi), Kromatografik yöntemler, türleri ve uygulamaları

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416076

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID253
Gıda Güvenliği ve Kalite Kontrolü
3
3 + 0
5,0
S

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416174

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID254
Fabrika Hizmetleri İşlem ve Kontrol
3
3 + 0
5,0
S

Fabrika kuruluş teknikleri,yerleşim planları,fizibilite etüdü,gıda işletmeleri ile ilgili su ve buhar kaynaklarının ve kullanımlarının incelenmesi, atık arıtma,otomasyonun tanımı, otomasyonun gereksinimi,logic,otomatik sıra kontrolü,proğramlanabilir kontrol sistemi,bugünün ve geleceğin kontrol sistemi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416175

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID255
Laboratuar Uygulamalarında Akreditasyon
3
3 + 0
5,0
S

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416176

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID256
Proses Uygulamaları
3
3 + 0
5,0
S

Gıda teknolojisi uygulamaları alanındaki gerekli piyasa araştırması ile ürün ve proses seçimi. Üretim yerinin seçimi ve üretim alanının düzeninin belirlenmesi. Seçilen gıda üretimi için malzeme ve enerji dengeleri ve kütle transferi ile ilgili bilgilerin uygulanması. Üretim kapasitesi, sermaye yatırımı, harcamalar ve maliyetlerin belirlenmesi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416177

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID260
Gıda Katkı Maddeleri
3
3 + 0
5,0
S

Gıda katkı maddelerinin tanımı, Gıda katkı maddelerinin kullanımında dikkat edilecek hususlar, Gıda endüstrisinde kullanılan katkı maddelerinin sınıflandırılması (antioksidanlar, asitliği düzenleyiciler, emülgatörler, gamlar, koruyucular, lezzet maddeleri, lezzet arttırıcılar,renklendiriciler,şelat ajanları, tatlandırıcılar, topaklanmayı önleyiciler,un işleme ajanları,hacim arttırıcılar, itici gazlar,kabartma ajanları,köpürtme ajanları,köpürmeyi önleyici ajanlar,nem vericiler,parlatma ajanları,sıkılaştırıcı ajanlar ve stabilizörler) ve incelenmesi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416178

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID265
Kanatlı Eti Hijyeni ve Teknolojisi
3
3 + 0
5,0
S

Dünyada ve ülkemizde kanatlı sektörü ve önemi. Kanatlı etinin tanımı ve özellikleri. Kanatlı hayvanların antemortem muayenesi ve Transport. Kanatlılarda kesim prosesi, postmortem muayene. Kanatlı hayvan hastalıkları. Kanatlı eti hijyeni ve sınıflandırılma. Kanatlı etlerinin parçalanması. Kanatlı etlerinin soğutulması ve muhafazası. Kanatlı etlerinin dondurulması ve muhafazası. Taze kanatlı etleri preparatlarının hazırlanması. Kanatlı eti ürünleri teknolojisi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416179

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID266
Su Ürünleri Teknolojisi
3
3 + 0
5,0
S

Su ürünlerinin kimyasal kompozisyonu, kalite özellikleri, beslenme açısından önemi, balıketinin histolojik ve kimyasal yapısı, balıketinde meydana gelen biyokimyasal ve mikrobiyolojik değişimler ve teknolojik kaliteye olan etkileri, taze balıkların soğutulması, dondurulması, tuzlanması, tütsülenmesi ve konservelenmesi gibi temel teknolojik işlemler, su ürünlerinde bulunan toksinler ve ambalajlama teknikleri

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416180

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID270
Halk Sağlığı
3
3 + 0
5,0
S

Halk sağlığının tarihsel gelişimi, halk sağlığı tanımı ve kavramları. Türkiye’de sağlık organizasyonu, sağlık politikaları, epidemiyoloji, Türkiye’nin sağlık problemleri. Meslek hastalıkları, iş sağlığı ve güvenliği. Bulaşıcı hastalıkların kontrolü. Gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda koruma, kontrol ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı besin zehirlenmeleri, gıda üretim ve satış yerlerinde bulunması gereken özellikler, Çevre ve sağlık ilişkisi, çevre sağlığı, başlıca çevre kirleticileri ve halk sağlığı açısından önemi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416181

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID272
Hazır Yemek ve Catering Teknolojisi
3
3 + 0
5,0
S

Hazır yemek sektöründeki gelişimleri, yemek sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları, Besinlerin hijyen kuralları ve gıda güvenliği uygulamaları konularına uygun sunumları içerir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416182

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID273
Fermente Gıdalar Teknolojisi
3
3 + 0
5,0
S

Fermantasyonun tanımı, fermantasyonda rol oynayan mikroorganizmalar, fermantasyon biyokimyası, fermante ürünlerin üretim teknolojileri. Alkol fermantasyonları, şarap, bira, yerli ve yabancı yüksek alkollü içkilerin üretimi. Turşu, sirke, boza, şalgam, zeytin vb. fermante gıdaların üretim yöntemleri ve uygulamalı üretimleri. Fermentörler, fermentör çeşitleri ve mikrobiyel enzim üretim teknolojisi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416183

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID274
Meyve ve Sebze İşleme Teknolojisi
3
3 + 0
5,0
S

Meyve ve sebzelerin muhafaza edilmelerine ilişkin teknolojik bilginin sağlanması, teknolojik becerinin kazandırılması

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416184

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID275
Geleneksel Gıdalar Teknolojisi
3
3 + 0
5,0
S

YÖRESEL VE GELENEKSEL GIDALAR, YÖRE EKONOMİSİNE YAPTIĞI KATKILAR, YÖRESEL ÜRÜNLERİN STANDARTİZE EDİLMESİ.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416185

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS101
Genel ve Teknik İletişim
3
2 + 0
2,0
S

İletişimin tanımı, türleri,öğeleri, işlevleri. Sözlü ve yazılı iletişim teknikleri ve türleri, Meslek yaşamında iletişim. Grup ve Kitle iletişimi. İletişim araçları ve kanalları. Grafik İletişim ve kullanım alanları. Etik ve mesleki etik, vb. konular.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416191

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS102
Girişimcilik
3
2 + 0
2,0
S

Girişimciliğin Temel Fonksiyonları, KOBİ’lerin Ekonomiye ve Sosyal Hayata Katkıları. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri ve Türkiye’de KOBİ’lere Destek Sağlayan Kuruluşlar. Franchising Sistemi ve Yatırımcıya Sağlayacağı Faydalar. Pazarlama ve Tutundurma Stratejileri. İş Planı ve Bölümleri.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416192

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS103
Ekip Liderliği
3
2 + 0
2,0
S

Liderlik kavramının tanımı, lider yönetici ilişkisi, etkin liderin özellikleri, takım lideri, liderlikte özellikler yaklaşımı, davranışsal yaklaşımlar, durumsal yaklaşımlar ve modern liderlik yaklaşımları bu dersin konuları arasındadır

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416193

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS105
Kalite Güvence ve Standartlar
3
2 + 0
2,0
S

Tüm çalışanların katılımı, yapılan işlerin tüm yönlerini, tüm toplumu ve üretilen ürün ve hizmetlerin tümü, müşterilerin bugünkü beklenti ve ihtiyaçlarını tam zamanında karşılayıp, onlara gelecekteki beklentilerini aşan ürün ve servisler sunulması, yönetimin her konuda çalışanlara liderlik yapmasını, çalışanlara örnek model oluşturulmasını ve şirket çapında katılımcı yönetimin tanıtılması; EFQM mükemmellik Modeli ile Değişim ve Yönetimi, standart ve standardizasyon ile standardın üretim ve hizmet sektöründeki önemi, kalite yönetim sistemleri ve özellikle çevre standartları hakkında bilgilendirmek.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416194

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS106
Araştırma Teknikleri ve Seminer
3
2 + 0
2,0
S

Bilimin ne olduğu, bilimsel araştırmanın sürecleri, kaynak derleme yöntemleri, araştırma teknikleri, sosyal bilimlerde nitel yöntemlerin kullanılması.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416195

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS108
Bilişim Hukuku
3
2 + 0
2,0
S

Ulusal ve uluslararası alanda bilişim (siber) suçları ile ilgili olarak yapılan düzenlemeler, uluslararası anlaşmalar, anayasal düzenlemeler, kanun ve yönetmeliklerle yapılan düzenlemeler, kişisel verilerin saklanması, çocuk istismarı suçları, banka ve kredi kartı dolandırıcılığı, yetkisiz erişim ve verileri değiştirme, fikir ve sanat eserleri kanununa muhalefet, phishing, spam, siber saldırılar.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416196

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS110
Beden Eğitimi ve Spor
3
2 + 0
2,0
S

Beden eğitimi ve spor ile ilgili temel kavramlar,spor tesislerini tanıma ,kullanma ve bazı spor branşları hakkında temel bilgiler,beslenme,ilkyardım,yaşam boyu spor konuları hakkında bilgiler .

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416187

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS111
Türk Müziği
3
2 + 0
2,0
S

Başlangıçtan günümüze kadar Türk Müziği'nin geçirdiği evreler ve tarihi seyrinin incelenmesi. Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Repertuarı üzerine toplu uygulamalar yaparak, melodi ve ritm bakımından yetenekleri geliştirmek.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416190

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS112
Güzel Sanatlar
3
2 + 0
2,0
S

Görsel İletişim ve Biçimlendirme. Kültürel Miras. Sanat Eleştirisi ve Estetik

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416188

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS113
Herkes İçin Spor
3
2 + 0
2,0
S

Herkes İçin Sporun tarihçesi ve gelişim süreci, Türkiye'de Herkes İçin Spor anlayışının yaygınlaşması ve örgütlenmesi, Dünyada herkes için spor felsefesi ve yaşam boyu spor uygulamaları, Sağlıklı Yaşam Ve Egzersiz, Yaşam boyu Spor uygulamaları, Şişmanlık ve kilo ,kontrolü, Çocuk ve gençlerde spor, Yaşlılar da spor , Fitness uygulamaları, Outdoor sporlar

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416209

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS115
Hibe Projeleri Hazırlama Teknikleri
3
2 + 0
2,0
S

Proje hazırlama ve uygulamada temel ilkeler, proje döngüsü yönetimi, mantıksal çerçevenin hazırlanması, faaliyetlerin planlanması, proje bütçesinin hazırlanması ve uygulamaya hak kazanmış bir projenin uygulamada yaşanan süreçleriyle ilgili örnekler derste detaylı bir şekilde işlenecektir. Uygulama sürecinde ise öğrenciler kendi proje taslaklarını hazırlayacaklardır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416210

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS120
İşaret Dili
3
2 + 0
2,0
S

1. Türk işaret dili tarihçesi 2. Türk işaret dili parmak alfabesi 3. Temel işaretler 4. Olumlu ve olumsuz cümle yapıları 5. Soru cümleleri

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416211

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS132
Bağımlılık ve Bağımlılıkla Mücadele
3
2 + 0
2,0
S

Ders kapsamında; bağımlılıkla ilgili temel kavramlar ve tanımlar, bağımlılık türleri (madde, teknoloji vb.), bağımlılığın nedenleri ve kişiyi bağımlılık sürecine hazırlayan aile, akran ve toplumsal risk faktörleri ele alınır. Bağımlı çocuk, ergen ve yetişkinlerle etkili iletişim becerileri, bağımlılıkta sosyal hizmetin önemi, bağımlılık modelleri ve önleme çalışmaları incelenir. Ayrıca bağımlılığın bireysel ve toplumsal sonuçları, bağımlılıkla mücadelede ulusal politika ve stratejiler ile tedavi ve rehabilitasyon sürecinde yeniden uyumun sağlanmasına yönelik yaklaşımlar detaylandırılır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/422588

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS202
İş Hukuku
3
2 + 0
2,0
S

İş hukukunun tarihçesi, iş hukukunun temel kavramları, bireysel iş hukuku, iş sözleşmesinin kurulması, iş sözleşmesinin türleri, iş sözleşmesinin feshi ve sonuçları, çalışma süreleri, dinlenme süreleri

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416197

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS203
Pazarlama
3
2 + 0
2,0
S

Pazarlama ile ilgili Temel Kavramlar; Pazarlama Fonksiyonları; Pazarlamada Karar Verme; Pazarlama Planlaması; Pazarlama Yönetim Süreci; Pazarlamanın Çevre Koşulları; Satın Alma Davranışları; Hedef Pazar Kararları; Pazarlama karması Elemanlarına ilişkin Kararlar; Pazarlama planı; Pazarlama Faaliyetlerinin Denetimi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416198

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS204
Halkla İlişkiler
3
2 + 0
2,0
S

Bu derste, Halkla İlişkilerin Kavramsal Çerçevesi, Halkla İlişkilerde İzlenen Amaçlar Ve Temel İlkeler, Halkla İlişkiler Faaliyetlerinde Kullanılan İletişim Araç ve yöntemleri,Uygulama Alanları, Halkla İlişkiler Kampanya Yönetim Süreci, Dünyada ve Türkiye'de Halkla İlişkiler Örnekleri gibi konular yer almaktadır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416199

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS205
Bilimsel ve Mesleki Etik
3
2 + 0
2,0
S

Etik ve meslek etiği: tanım, ilkeler, yaklaşımlar(teoriler),İş etiğinin tarihsel gelişimi,etik dışı davranışlar, Çıkar çatışması ve etik dışı davranışları etkileyen faktörler (kişiye ve eyleme ilişkin etmenler),Etik din,ahlak ve hukuk ilişkisi,Bilimsel etik nedir?,Bilimsel etik ilkeleri,İntihal,Türkiye ve dünyadaki bilimsel etik kurul ve kararları

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416200

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS206
Ofis Yazılımları
3
2 + 0
2,0
S

Word, Excel, Powerpoint,İnternet ve E-posta

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416215

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS207
İlk Yardım
3
2 + 0
2,0
S

İnsan vücudu ile ilgili bilgiler. Solunum, kalp durması, kanamaların durdurulması ve kan dolaşımının sağlanması, şok bayılmalarda ve koma durumlarında ilk yardım ile ilgili bilgiler. Kaza sonucu oluşan yaralanmalar ve ilk yardım, yanık yaraları, kırık çıkık ve burkulma. İlk yardımın uygulamalı tatbikatları. Kazalar ve trafik kazalarında ilk yardımın önemi ile ilgili bilgiler.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416201

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS209
İşletme Yönetimi
3
2 + 0
2,0
S

İşletme kavramına giriş; üretim faktörleri; işletme kavramlarının tanıtımı; şirket kavramı ve türleri; işletmelerin kuruluşundaki fizibilite çalışmaları; işletmelerin büyümesi ve büyüme çeşitleri; işletmelerin küçülmesi ve sonuçları; Etik ve Toplumsal Sorumluluk; Yönetim kavramı; Yönetim ve yönetici fonksiyonları; Stratejik Yönetim; İnsan Kaynakları Yönetimi; Pazarlama Yönetimi; Üretim Yönetimi ve Kapasite kavramı; Muhasebe kavramı ve Finansal Yönetim; Yönetim Bilgi Sistemleri...

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416202

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS210
Gönüllülük Çalışmaları
3
2 + 0
2,0
S

derste kısaca başta Gönüllülük çalışmaları ve Sivil tolum çalışmaları olmak üzere, günümüz dünyasında sivil toplum örgütlerin çalışma usul ve esaslarını, faaliyetlerini, tanıtım ve halkla ilişkiler bağlamında kendilerini topluma anlatabilmeleri ile ilgili stratejilerini göreceklerdir. bunların yanında çeşitli sivil toplum örgütlerinin kendi faaliyetlerini aktardıkları tecrübe paylaşımı olacaktır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416189

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS212
Trafik Güvenliği
3
2 + 0
2,0
S

Sosyal yaşam alanlarından biri olarak trafiğin çok disiplinli olarak açıklanması. Hukuk, çevre, halk sağlığı, şehircilik, psikoloji, mühendislik, iletişim vb. disiplinlerinin bir sistem olarak trafiğe katkısı. Trafik sistemlerinin bireye ve bireyin trafik sistemlerine etkileri hakkında bilgi verilmesi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416212

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS215
Kariyer Planlama ve Geliştirme
3
2 + 0
2,0
S

Bu derste kariyer planlama ve geliştirme ile ilişkili kavramları, kariyer yönetimi uygulamaları ve araçları, kariyer devreleri ve kariyer sorunları ve çözümleri ile ilgili konulara değinilecektir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416203

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS216
Performans Yönetimi
3
2 + 0
2,0
S

İnsan kaynakları yönetimi süreci, performans değerleme süreci ve teknikleri, İş değerleme ve yöntemleri, İş değerleme, ücret ve performans ilişkisi, Ücret teorileri, Ücret sistemleri, Ücret denetimi, ücret-verimlilik ilişkisi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416204

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS217
Davranış Bilimleri
3
2 + 0
2,0
S

İnsan davranışını etkileyen temel unsurlar, toplumsallaşma ve kimlik, kültür ve davranış ilişkisi, Birey davranışı üzerindeki grup etkileri ve davranış bozuklukları.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416205

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS218
Stres Yönetimi
3
2 + 0
2,0
S

Stresin tanımları, türleri, bedensel ve davranışsal sonuçları, stres-kişilik ilişkisi, stres-iş yaşam kalitesi ilişkisi, stresle başa çıkmada bedensel, zihinsel ve davranışçı yaklaşımlar, zaman yönetimi bu dersin içeriğini oluşturmaktadır

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416206

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS219
İnovasyon
3
2 + 0
2,0
S

İnovasyon, Açık İnovasyon ve Girişimcilik Kavramı,İnovasyon Türleri, İnovasyonun ülkemiz ve dünya ekonomisindeki yeri ve önemi, İnovasyon ve Ar-Ge, Yaratıcı Düşünce Yaklaşımları ve İnovatif Fikir Üretim Metodları(Triz, Beyin Fırtınası, Scamper) ve Uygulamaları, İnovasyonun işletmelere ve kişilere katkısı, inovasyon süreci için gerekli organizasyon yapısı ve yönetim yaklaşımları, Ürün, süreç ve iş modeli inovasyonu; yeni iş modeli sistematiği, yeni fırsat alanlarının belirlenmesi ve değişim yönetiminde iş modeli inovasyonun kullanımı, İnovasyonda liderlik ve başarı inovasyoncuların özellikleri, Kurumlarda inovasyonun başarılı ve başarısız yönleri, Ulusal inovasyon girişimi ve yapısı, İnovasyonda Biyotaklit yaklaşımı, Uygulamalı örnekler, Fikri Mülkiyet Hakları(Patent, Faydalı Model, Tasarım, Marka, Cografi işaret…), Uygulama ve Sunumlar

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416207

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS220
E-Ticaret
3
2 + 0
2,0
S

Elektronik Ticaretin Tanımı/Türleri/ Tarihsel Gelişimi/İnternetin Tanımı/ İnternette Pazarlamaya Giriş/İnternette Pazarlama Araştırması/İntenet Bankacılığ/ İnternette Ödeme Sistemleri/Satışçıların Gözetim ve Kontrolü

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416208

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS221
Bakım Onarım
3
2 + 0
2,0
S

Bakım, bakım tipleri, yerinde bakım, merkezi bakım, karma bakım. bakım sınıflandırmaları; önleyici bakım; planlı bakım; periyodik, kestirimci bakım, plansız bakım, Onarım; demontaj, montaj, Toplam üretken bakım, kök neden analizi, 5S

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416214

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS224
Bilim ve Yaşam
3
2 + 0
2,0
S

Bilim, araştırma, bilimsel araştırma kavramları,tekniklerini,bilimsel sunum hazırlama, bilim ve yaşam arasındaki bağlantı

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416213

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRK101
Türk Dili I
3
2 + 0
2,0
Z

Dil nedir? Dilin sosyal hayattaki rolü ve önemi, dil ve kültür arasındaki ilişki, yeryüzündeki diller ve dil türleri, Türk dilinin tarihi gelişimi, Türklerin kullandığı başlıca alfabeler ve Türk dilinin bugünkü durumu, Türkçede sesler ve Türkçenin ses özellikleri, kelime ve cümle bilgisi, yazım kuralları, noktalama işaretleri, anlatım bozuklukları ve Türkçenin güncel sorunları.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416079