Logo

T.C.

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ

UYGULAMALI BİLİMLER FAKÜLTESİ
TURİZM İŞLETMECİLİĞİ
(2025 - 2026) Ders İçeriği
7. YARIYIL
Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
PFE401
Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme (Pedagojik Formasyon)
7
3 + 0
4,0
S

Eğitimde ölçme ve değerlendirmenin yeri ve önemi, ölçme ve değerlendirme ile ilgili temel kavramlar, ölçme araçlarında bulunması istenen nitelikler (güvenirlik, geçerlik, kullanışlılık), eğitimde kullanılan ölçme araçları ve özellikleri, geleneksel yaklaşımlara dayalı olan araçlar (yazılı sınavlar, kısa yanıtlı sınavlar, doğru-yanlış tipi testler, çoktan seçmeli testler, eşleştirmeli testler, sözlü yoklamalar, ödevler), öğrenciyi çok yönlü tanımaya dönük araçlar (gözlem, görüşme, performans değerlendirme, öğrenci ürün dosyası, araştırma kağıtları, araştırma projeleri, akran değerlendirme, özdeğerlendirme, tutum ölçekleri), ölçme sonuçları üzerinde yapılan temel istatistiksel işlemler, öğrenme çıktılarını değerlendirme, not verme, alanı ile ilgili ölçme aracı geliştirme.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/376871

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
PFE403
Rehberlik ve Özel Eğitim (Pedagojik Formasyon)
7
3 + 0
4,0
S

Eğitimde rehberlik hizmetlerinin yeri; rehberliğin kısa tarihçesi; rehberlikle ilgili model ve yaklaşımlar; gelişimsel rehberlik modelinin felsefesi, amacı, ilkeleri ve programı (kapsamlı gelişimsel rehberlik programı); rehberlik türleri (eğitsel, mesleki ve kişisel rehberlik);öğretmenin sınıf rehberliğindeki rol ve işlevi; özel eğitimle ilgili temel kavramlar; özel eğitimin ilkeleri ve tarihsel gelişimi; özel eğitimle ilgili yasal düzenlemeler; özel eğitimde tarama, yönlendirme, tanı ve değerlendirme; öğretimin bireyselleştirilmesi; kaynaştırma ve destek özel eğitim hizmetleri; ailenin özel eğitime katılımı ve işbirliği; rehberlik ve özel eğitimde etik ilkeler.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/376872

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ401
İngilizce VII
7
5 + 1
4,0
Z

İngiliz diline ait dilbilgisi kuralları, İngilizce turizmle ilgili kelimeler vb.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349059

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ403
II. Yabancı Dil VII
7
3 + 1
4,0
Z

Yabancı dil almanca A 2.2., gramer, okuma, yazma, dinleme, konuşma

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349060

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ405
Bilimsel Araştırma Yöntemleri
7
3 + 0
3,0
Z

Bilimsel araştırmas dersi bilimsel araştırmasının temel kavramlarını ve bilimsel araştırmada metodolojik yaklaşımı içermektedir. Aynı zamanda bilimsel araştırma sürecinin adımları, örnekleme, örnekleme yöntemleri, örneklem hacminin büyüklüğü, veri toplama yöntemleri, veri analizi ve rapor hazırlamayı kapsar.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349061

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ407
Turizm Seminerleri
7
2 + 2
4,0
Z

Turizm alanında güncel konuları araştırma, kaynak tarama, kavramsal olarak inceleme, raporlama, sunma.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349062

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ419
Turizm Politikası ve Planlaması
7
2 + 0
3,0
S

Politika ve plan kavramı, turizm politikası, planlar, Kalkınma Planlarında turizm, 2023 Turizm Stratejisi, çeşitli ülkelerin turizm politika ve planları.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349100

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ421
Uluslararası Turizm Hareketleri
7
2 + 0
3,0
S

Uluslararası turizmde sosyal, ekonomik, kültürel ve politik çevre, uluslararası otel, restoran ve seyahat acentası sınıflaması.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349101

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ423
Turizm İşletmelerinde Ziyafet Yönetimi
7
2 + 0
3,0
S

Otel İşletmelerinde Ziyafetin Anlamı ve Kapsamı, Büfe Organizasyonu, Kokteyl Organizasyonu, Toplantı Organizasyonu, Yiyecek İçecek Üretim Süreci ve Maliyet Yönetimi, Yiyecek İçecek İşletmelerinde Fiyatlandırma, Ziyafet organizasyonlarının yönetimi, Ziyafetlerde protokol, Ziyafetlerin satışı

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349102

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ425
Gastronomi Uygulamalarının Temelleri
7
2 + 0
3,0
S

Gastronomiyle ilgili kavramlar, turizm ve gastronomi ilişkisi, kişilerin lezzet algıları ve yiyecek seçimlerini etkileyen kültürel faktörler, yiyecek ve içeceklerin özelliklerini algılamaya yarayan duyular.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349104

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ427
Finansal Yönetim
7
2 + 0
3,0
S

İşletmelerde Finans Fonksiyonu, Finansal Çevre ve Finansal Amaçlar, Paranın Zaman Değeri, Finansal Analiz ve Kontrol, Finansal Planlama, Çalışma Sermayesi Yönetimi, Nakit Yönetimi, Stok Yönetimi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349103

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ429
Kişisel Satış Teknikleri
7
2 + 0
3,0
S

Kişisel satışa giriş, kişisel satış sürecinde bilgi toplama ve hazırlık, Kişisel satışta yeni gelişmeleri içermektedir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349105

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ431
İngilizce Konuşma V
7
2 + 0
3,0
S

Dersin amacı doğrultuda turizm endüstrisi ve özellikle konaklama işletmeleri kapsamında profesyonel bir zeminde kurulması muhtemel ilişkilere dair İngilizce dil bilgisi, dinleme, yazma ve konuşma becerilerinin iyileştirilmesi hususu, içeriğin sınırlarını çizmektedir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349106

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ433
II. Yabancı Dil Konuşma V
7
2 + 0
3,0
S

Yabancı dil almanca A 2., konuşma

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349107

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ437
Gönüllülük Çalışmaları
7
2 + 0
3,0
S

Gönüllülük, Etik, Ahlak, Hayırseverlik, Gönüllülüğün Önemi, Bireysel Sosyal Gönüllülük Çalışmaları, Kurumsal Gönüllülük, Kurum Kimliği, Kurum İmajı, Kurumsal Gönüllülükte Ekonomik, Örgütsel ve Toplumsal Konular, Gönüllülük Konuları ve Başarılı Gönüllülük Çalışmalarının İncelenmesi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349108

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ439
Turizmde Etik
7
2 + 0
3,0
S

Ahlak felsefesinin tarihsel gelişimi; Turizm ve etik; İş ahlakı; Etik ilkeler, türleri, kaynakları, standartları; İşletmelerde etik sorunlar; Etik ve müşteri şikayetleri.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349109

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ441
CRS Uygulamaları (Amadeus)
7
2 + 2
6,0
S

Bu ders, havayolu taşımacılığı için gerekli olan rezervasyon, bilet satışı ve fiyatlama için Amadeus programının öğrencilere aktarılmasını içermektedir

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349110

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRZ443
Sağlık Turizmi
7
2 + 0
3,0
S

Sağlık Turizmi Kavramı ve Tarihçesi, Sağlık Turizmi Çeşitleri: Termal turizm, SPA-Wellness turizmi, Sağlık Turizmi Çeşitleri: İleri yaş turizmi, Engelli turizmi, Medikal Turizm Kavramı, Medikal Turizmin Boyutları: Hizmet kalitesi, Sağlık Otelciliği Uygulamaları, Refakatçi Uygulamaları, Sağlık ve Dijital Dönüşüm

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/349111