Logo

T.C.

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ

OSMANELİ MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023) Ders İçeriği
1. YARIYIL
Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ101
Mutfak Uygulamaları I
1
2 + 2
6,0
Z

Stock hazırlamanın prensipleri, mirepoix hazırlama ve kullanma, sos tarihi, sosları farketmek ve sınıflandırmak, kıvam vericileri uygun biçimde kullanmak, klasik ve modern sos örneklerini hazırlamak, çorbaların sınıflandırmasını öğrenmek, kremalı ve püre çorbaları hazırlamak, soğuk çorbaları hazırlamak.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351016

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ103
İş Sağlığı ve Güvenliği
1
3 + 0
3,0
Z

Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden tehlikeler, tehlikelerin sınıflandırılması, tehlikelere karşı alınması gereken önlemler, tehlike anında yapılması gerekenler,

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351017

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ105
Genel Turizm
1
3 + 0
4,0
Z

Turizm sektörünü ait kavramlar, Turizm işletmeleri, Turist kavramını ve turizmin önemi, Turizmin çevresel özellikleri, Turizmin ekonomiye ve ekonomik unsurlara ait ilişkisini içerir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351018

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ107
Gastronomi ve Mutfak Sanatlarına Giriş
1
3 + 0
3,0
Z

Gastronomi, Gastronomi Terminolojisi, Gastronominin Türleri, Gastronomi Tarihi, Rafine Mutfak ve Diğer Mutfak Akımları, Gündelik Hayat ve Gıda, Mutfakta Profesyonellik, Yiyecek ve Beslenme Tarihi, Tarih Öncesi Çağlarda Beslenme, Tarih Çağlarında Beslenme, Mutfak Hiyerarşisi, Mutfak Planlaması, Uygarlıklar ve Gastronomi, Gastronomi ve Etkileşim İçinde Olduğu Diğer Bilim Dalları, Yiyecek İçecek Tarihi, Yemek ve Kültür, Gastronomi ve Yeni Beslenme Eğilimleri, Yiyecek ve İçecek Sektöründe Yeni Akımlar.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351019

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ109
Beslenme İlkeleri
1
2 + 0
2,0
Z

Beslenmenin temel kavramları, besin öğleri (karbonhidratlari proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metobolizması, besin grupları (et, süt,yumurta, kurubaklagil, tahıllar), yemek planlama konularından oluşmaktadır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351020

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ111
Gıda Hijyeni ve Sanitasyon
1
2 + 0
2,0
Z

Hijyen ve sanitasyonun tanımı, hijyen-kalite ilişkisi, toplu beslenme sistemlerinde hijyenin önemi, hijyen riskleri, önlemler, gıda hijyeni, kişisel hijyen, el yıkama, ISO 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351021

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ211
Gıda Coğrafyası
1
3 + 0
4,0
S

Toprakta yetişen ürünlerin sınıflandırılması, meyve ve sebze çeşitleri, meyve ve sebzelerin besinsel değerleri ve diğer özellikleri, yetişme alanlarına ve koşullarına göre özel gıdalar, hayvansal ürünler, deniz mahsulleri, baharatlar, Türkiye dışında yetiştirilen diğer gıdalar

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351113

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ212
Restoran Operasyonu, Sorunları ve Çözümleri
1
3 + 0
4,0
S

Temel Tasarım Elemanları nelerdir? Temel tasarımı etkileyen faktörler nelerdir? Ergonomi nedir?, İç mekânda ergonomi, Ergonomi biliminin mobilya tasarımı ile olan ilişkisi, Ergonomik tasarımda antropometrinin önemi, Mutfak ve Restoran tasarımında ergonominin önemi, Ergonomik Kriterler nelerdir?, Restoran tasarımında gerekli düzenlemeler, Restoran mutfağı nasıl olmalıdır?, Restoranda dikkat edilmesi gereken antropometrik ölçüler, Ergonominin iş verimine Etkisi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351114

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ213
Turizm Etiği
1
3 + 0
4,0
S

Etik kavramı, yönetsel açıdan etik, iş etiğinin kurumsallaşması.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351115

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ214
Gıda Bilimi ve Teknolojisi
1
3 + 0
4,0
S

Gıdaların bileşenleri, tahıl teknolojisi, et ve et ürünleri teknolojisi, süt ve süt ürünleri teknolojisi, meyve ve sebze işleme ve teknolojisi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351116

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ215
Turizm Pazarlaması
1
3 + 0
4,0
S

Turizmde pazarlama ve pazarlama kavramları, özellikleri, Pazar türleri, Pazar bölümleme, Pazar seçim stratejileri, karma elemanları gibi pazarlama ile ilgili tüm bilgileri turizm işletmeleri açısından ele almak.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351117

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ216
Soğuk Mutfak
1
2 + 2
4,0
S

Ön hazırlık yapma, Soğuk sosları ve marinatları hazırlama, Salataları hazırlama, Mezeleri hazırlama, Ordövr çeşitlerini hazırlama, Soğuk ve sıcak tost ve sandviç hazırlama, Soğuk çorbaları hazırlama, Zeytinyağlı yemekleri hazırlama, Peynirler- Kahvaltı Büfesi Hazırlama, Soğuk büfe yemekleri hazırlama, Tabak ve büfe dekorlarını hazırlama.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351118

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ217
Yöresel Mutfaklar
1
2 + 2
4,0
S

Yöresel mutfakların özellikleri, Marmara Bölgesi mutfak kültürü, Ege Bölgesi mutfak kültürü, İç Anadolu Bölgesi mutfak kültürü, Akdeniz Bölgesi mutfak kültürü, Güneydoğu Anadolu Bölgesi mutfak kültürü, Doğu Anadolu Bölgesi mutfak kültürü, Karadeniz Bölgesi mutfak kültürü

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351119

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ218
Osmanlı Mutfağı
1
2 + 2
4,0
S

Osmanlı dönemi mutfak kültürüne giriş. Osmanlı mutfağı ile ilgili basılı kaynakların tanıtılması. Osmanlı mutfak kültürüne orta Asya, göçler ve İslamiyet'in etkisi. Saray mutfak teşkilatı ve personel. Padişahların yemekleri, öğünleri ve sofra düzeni. Mutfak ve servis de kullanılan kaplar Yiyecek, içecek üretimi ve satışı yapan esnaflar. Halkın yiyecek ve içecek tedariki ve yemek yeme alışkanlıkları. Çorbalar, yahniler, pilakiler, yumurta yemekleri, mücver, hamur işleri ve pilavlar. Et yemekleri, kebaplar, balık vd. dolmalar, sarmalar. Salatalar, turşular, içecekler, tatlılar ve baharatlar. Besinleri hazırlama, pişirme ve saklama/depolama uygulamaları. Etnik grupların ve coğrafi keşiflerin Osmanlı mutfağına etkileri. Dönemde tedavi amaçlı kullanılan besinler, içecekler ve macunlar. Osmanlıdan günümüze özel gün yemekleri ve gelenekler.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351120

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ219
Turizm Coğrafyası
1
3 + 0
4,0
S

Turizm coğrafyasının tanımı, turizm türleri bakımından Türkiye bölgeler turizm coğrafyasının özellikleri.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351121

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ220
Ekmek Yapım Teknikleri
1
2 + 2
4,0
S

Ekmek tarihçesi, zengin hamurlar ve basit hamurlar, Türk ekmek çeşitleri, uluslararası ekmek çeşitleri, ekşi mayalı ekmek

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351122

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ221
Gastronomi ve Medya
1
3 + 0
4,0
S

Bu ders; gastronomide medyanın yeri ve önemi, gastronomi ve medya ilgili temel kavramlar, kitle İletişim ve çeşitleri, sinema ve gastronomi, basılı medya ve gastronomi, sosyal medyada gastronomiyi içerir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351123

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ222
Baharat ve Kahve Kültürü
1
2 + 1
4,0
S

Bu ders kapsamında; kültür tanımı ve özellikleri; baharat ve ıtırlı bitkiler; ilk çağda baharat; orta çağda baharat; Osmanlı döneminde baharat; baharatın kullanım alanları ve birbirleriyle uyumu; kahvenin keşfi; Afrika ve ön Asya?da kahve kullanımı ve kültürel etkisi; Avrupa?da kahve kullanımı ve kültürel etkisi; kahve yetiştirilen bölgeler ve yetiştirildiği bölgelere göre kahve; kahve kültüründe kullanılan araç-gereçler; dünyada kahvenin yapılış biçimleri gibi konular ele alınmaktadır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351124

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ223
Mutfak Hizmetleri Yönetimi
1
3 + 0
4,0
S

Mutfak yönetiminde verimlilik. Mutfak yönetiminde verimliliğin artırılmasına ilişkin yöntemler. Yetki devri. Mutfakta yetki devrinin amaçları. Yetki devrinin faydaları. Mutfakta yetki devrini engelleyici faktörler. Yönetsel zaman. Yöneticilerin yönetsel zamanını etkileyen faktörler. Kişilik yapıları ve çalışma alışkanlıkları. Ödev sunumu ve soru cevap şeklinde konuların irdelenmesi. Ödev sunumu ve soru cevap şeklinde konuların irdelenmesi. Ödev sunumu ve soru cevap şeklinde konuların irdelenmesi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351125

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ224
Mutfak Ekipmanları
1
3 + 0
4,0
S

Mutfak bilgisine genel bir bakış, mutfak planı ve fiziksel özellikleri, mutfak malzemeleri, mutfak ekipman ve aletleri, depolar, ana mutfak ekipmanları, kasaphane ve kasaphanede kullanılan ekipmanlar, sıcak mutfak ve sıcak mutfakta kullanılan ekipmanlar, soğuk mutfak ve soğuk mutfakta kullanılan ekipmanlar.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351126

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ225
Gıda Muhafaza Teknikleri
1
3 + 0
4,0
S

Gıda muhafaza yöntem ve teknikleri

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351127

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ226
Yaratıcı Mutfak Uygulamaları
1
2 + 2
4,0
S

Dersin tanıtımının yapılması, giriş ve tanışma, gıdalarda dekorasyon yapmaya yardımcı ekipmanların tanıtılması, şeker hamuru ve gıda boyalarının kullanım alanları ve teknikleri, sebzelerde dekorasyon tekniklerini uygulama, meyvelerde dekorasyon teknikleri uygulama, şeker hamurundan çiçek yapımı, tatlılarda dekorasyon teknikleri, ana yemeklerde dekorasyon teknikleri.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351128

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ227
Ziyafet Mutfağı ve Organizasyonu
1
2 + 2
4,0
S

Giriş, yiyecek içecek hizmet sektörü ve yiyecek içecek işletmelerinde yönetim fonksiyonları, yiyecek içecek işletmelerinin kapsamı ve önemi, ziyafet organizasyonun amacı, kapsamı ve yönetimi, ziyafet organizasyonun planlanması ve akış düzeni, otel işletmelerindeki ziyafet faaliyetlerinin yönetimi organizasyon, otel işletmelerindeki ziyafet faaliyetlerinin denetim fonksiyonu, büfe-kokteyl ve toplantı organizasyonu yönetim ve denetim fonksiyonları, yiyecek içecek işletmeleri ziyafet yönetiminde koordinasyon.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351129

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ228
Restoran İşletmeciliği
1
3 + 0
4,0
S

Yiyecek servis sistemleri, yiyecek servis sistemlerinin mutfak tasarımına etkisi, içecek servis sistemleri ve mutfak tasarımına etkisi, endüstriyel mutfak malzemeleri, cafe & bar mutfaklarının tasarımı, ar-ge mutfaklarının tasarımı ve işleyiş süreci, havalimanı hizmet mutfaklarının tasarımı ve işleyiş süreci, fast-food üretim yapan mutfaklar ve tasarım süreci, mutfak tasarımları ile ilgili problemlerde çözüm geliştirme.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351130

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ229
Sosyal Davranış ve Protokol
1
3 + 0
4,0
S

Bu ders; Sosyal Davranış Ve Protokol Tanımları Ve Özelliği, Sosyal Ve Duygusal Öğrenme, Sosyal Davranış Ve Protokol Kuralları, Tanışma Ve Tanıştırılma Ve İş Ortamında Görgü Kuralları, Hitaplar Ve Selamlaşma, Karşılama Ve Uğurlama, Sosyal Ortama Göre Dış Görünüş Kuralları, Sözlü İletişimde Protokol Kuralları, Ara Sınav, Yazılı İletişimde Protokol Kuralları, Makamda Davranış Kuralları ve Üstlerle İlişkiler, Masa Düzeninde, Davet ve Ziyafetlerde Protokol Kuralları, İş görüşmeleri ve Toplantı Protokolü, Özür Dileme, Protokol Yazıları ve Yönetici Asistanlığı Protokolü, E-mail Görgü Kuralları ve Protokol İlkeleri, Final Sınav; konularını içermektedir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351131

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ230
Toplu Yemek Hizmetleri
1
3 + 0
4,0
S

Hazır yemek sektöründeki gelişimleri, yemek sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları, Besinlerin hijyen kuralları ve gıda güvenliği uygulamaları konularına uygun sunumları içerir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351132

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ231
Gastronomi Tarihi ve Terminolojisi
1
3 + 0
4,0
S

Gastronomi ve ilişkili kavramlar, gastronominin bilimsel ve sanatsal boyutları, turistik ürün, çekicilik ve ağırlamanın bir unsuru olarak "Gastronomi", gastronomi turizmi ve sürdürülebilir turizm gelişimi, yeme-içme alışkanlıkları ve geleneklerinin gelişimi, din, siyaset, ekonomi, teknoloji ve yeme içme ilişkisi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351133

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ232
Yemek Stilistliği ve Fotoğrafçılık
1
2 + 1
4,0
S

Yiyecek-içecek ve görsel estetik, yiyecek-içecek fotoğraflarının kullanım alanları, ürün fotoğrafçılığı ve reklam fotoğrafçılığı, fotoğrafın tanımı, ışık, renk, yemek fotoğrafçılığında kompozisyon, fotoğraf düzenleme.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351134

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ233
Bilecik Mutfağı
1
2 + 2
4,0
S

Bu derste Türkiye’nin farklı yörelerine ait mutfakların genel yapısı ve birbirinden farkları ele alınacaktır. Yöresel olarak Türk mutfağında kullanılan değişik malzemeler, pişirme teknikleri ve yemek hazırlama modelleri öğrencilere gösterilecek, reçeteler üzerinden öğrencilerin bu farkları algılaması sağlanacaktır. Yöresel anlamda tarihi ve kültürel öğelerin bölgelerdeki mutfak kültürünü nasıl etkilediği ve bu öğelere uyumlu yemek sunumunun incelikleri uygulamalı şekilde öğrencilere aktarılacaktır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351135

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ234
Yiyecek ve İçecek Otomasyon Sistemleri
1
2 + 1
4,0
S

Bu dersin içeriğinde otomasyon sistemleri, stok malları yönetimi, maliyet analizi ve ambarlar, transfer, stok takibi, gelir ve giderler, siparişler, reçeteler, envanter oluşturma ele alınmaktadır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351136

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ235
Şeker Hamuru ve Modelleme Teknikleri
1
2 + 2
4,0
S

Bu derste öğrenciler butik pastacılığı tanıyarak, farklı teknikleri öğrenirler. Buna ilaveten, kutlama pastaları yapımı alanında uzmanlaşarak, süsleme ve pasta dekorasyonu, çiçek yapımı, şeker hamurundan figür oluşturma ve çikolata süslemelerinin yapımını öğrenirler.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351137

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ237
Vejetaryen Mutfak
1
2 + 1
4,0
S

Vejetaryenliğin tanımı, tercih nedenleri, ekonomik ve sağlık boyutları, vejetaryenizmin beslenmedeki yeri, vejetaryenler için yeterli ve dengeli yemek reçetelerinin geliştirilmesi, farklı mutfak kültürlerinin vejetaryen beslenme tarzına uygun olarak düzenlenmesi öğretilir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351138

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ238
Moleküler Gastronomi
1
2 + 1
4,0
S

Moleküler Gastronomi, Oluşum Süreci, Ekipmanlar, Emülsifikasyon, Jelatinasyon, Sifon Kullanımı, Buz Oluşumu, Köpük Oluşumu, Saklama Yöntemleri, Moleküler Forma Getirme

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351139

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ239
Yiyecek İçecek Maliyet Kontrolü
1
3 + 0
4,0
S

YİYECEK VE İÇECEK MALİYETİ KONTROLÜN KAPSAM VE ÖNEMİ, YİYECEK VE İÇECEK MALİYET KONTROL SÜREÇ VE AŞAMALARI, STANDART YİYECEK İÇECEK REÇETELERİNİN MALİYET HESAPLARININ YAPILMASI, YİYECEK İÇECEK FAALİYETLERİ İLE İLGİLİ DÖNEMSEL VERİLERİN İSTATİSTİKSİ YÖNTEMLERLE RAPORLANMASI.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351140

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ240
Yeni Mutfak Akımları
1
3 + 0
4,0
S

17. yüzyılda Fransa’da ortaya çıkan “nouvell cuisine” olarak adlandırılan yeni mutfak akımını, sanayileşme ve küreselleşmeyle birlikte gelişen fast food akımı, füzyon mutfağını, slow food akımını, vejeteryan ve vegan mutfaklarını, organik tarım ve moleküler gastronomiyi tanıtmak.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351141

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ241
Yemek Yazarlığı
1
3 + 0
4,0
S

Bu ders, web uygulamaları ile birlikte örnek dokümanları, sunumları ve yemek kültürü gazeteciliğine ilişkin dünya çapındaki uygulamaları kapsar.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351142

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ242
Mutfak Planlaması
1
3 + 0
4,0
S

Mutfak ve mutfağın tarihi serüveni, mutfak önemi, kurulumu, konumu, fiziksel özellikleri gibi konuları içerir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351143

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ243
Yemek, Kültür ve Toplum
1
3 + 0
4,0
S

İnsanoğlunun yemek ile ilişkisinin tarihsel değişimini ortaya koymak. Üretim süreçlerinden tüketim süreçlerine insanoğlunun gıda, besin, yemek, beslenme sistemine ait kültürel ve toplumsal boyutları vurgulayarak gündelik yemek yeme eylemine dair düşünmenin yeni yollarını çözümlemek.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351144

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ244
Fermente İçecekler
1
2 + 1
4,0
S

Fermantasyon teknolojisi ve fermente içecekler

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351145

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ245
Mutfaklarda Çevre ve Atık Yönetimi
1
3 + 0
4,0
S

Atık tanımı, atıkların uzaklaştırılması ve atık-çevre ilişkisi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351146

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ246
Çorba ve Sos Yapımı
1
2 + 2
4,0
S

Temel soslar, temel sos çeşitleri, çorbalar ve çeşitleri teorik bilgi ve uygulamalarını kapsamaktadır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351147

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ247
Füzyon Mutfak
1
2 + 2
4,0
S

Füzyon mutfağının kapsamı, moleküler gastronomi, füzyon mutfağı-moleküler gastronomi ilişkisi, füzyon mutfağı menüleri, yaratıcı yemek formülleri, füzyon mutfağı ile fonksiyonel yemek formülleri

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351148

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ249
Dünya Mutfakları
1
2 + 2
4,0
S

Dünya Mutfak Kültürü, Fransız Mutfağı, İtalyan Mutfağı, İspanyol Mutfağı, İngiliz ve Balkan Mutfakları, İskandinav ve Rus Mutfakları, Orta ve Kuzey Amerika Mutfağı, Meksika Mutfağı, Güney Amerika Ülkeleri Mutfakları hakkında bilgiler ve uygulamalar.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351150

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ250
Yenilebilir Yabani Otlar
1
3 + 0
4,0
S

Yenilebilir yabancı otların belirlenmesi ve tanıtılması, salatalarda, baharat olarak, çay ve yemek yapımında kullanılan yabancı otların gruplandırılması. Yenilebilir bu bitkilerin kullanım şekilleri hakkında bilgiler vermek.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351151

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ251
Yemek Sosyolojisi
1
3 + 0
4,0
S

Sosyolojinin temel kavramları, yemek ve toplum, dışarda yemek yeme kavramı, yemek ve otorite, yemek ve din ilişkisi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351152

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ253
Endüstriyel Mutfak ve Restoran Tasarımı
1
3 + 0
4,0
S

Temel Mutfak Bilgisi, Mutfağın Örgütsel Yapısı, Mutfak Yönetimi, Yiyecek Döngüsü, Servis Sistemleri, Mutfak Tasarımı, Mutfak Tipleri, Mutfak İşleyişi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351154

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ254
Yemek Kültürü ve Müzik
1
3 + 0
4,0
S

Yemek kültürü konusunda kullanılabilecek iletişim araçları, yemek teması, işitsel yemek teması, müzik ve yemek bağlantısı

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351155

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ255
Antik Çağ Yemek Kültürü
1
3 + 0
4,0
S

Antik Çağ Yemek Kültürüile ilgili bilgi verir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351156

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ256
Restoran ve Mutfak Ergonomisi
1
3 + 0
4,0
S

Bu ders kapsamında, ergonominin tanımı, mutfak ve restoran tasarımında ergonominin önemi, ergonominin iş verimine etkisi konuları üzerinde durulacaktır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351157

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ257
Çikolata Yapım Teknikleri
1
2 + 2
4,0
S

Çikolatanın tarihçesi, çikolata malzemeleri ve ekipmanları, temperleme ve şekil verme, çikolata dekorları, dolgulu çikolatalar, ganaj, truffle, rocher, çikolatalı tatlılar

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351158

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ258
Tüketici Davranışı
1
3 + 0
4,0
S

Tüketiciyi tanımak, tüketici davranış modellerini anlamak, Tüketici davranış rollerini anlamak, Satın alma davranışını etkileyen faktörleri saptamak, Tüketici karar alma sürecini değerlendirmek.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351159

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ259
Menü Mühendisliği
1
3 + 0
4,0
S

Menü kavramı, menü planlama ve geliştirme, menü ve tüketici, menü ve yiyecek içecek, menü ve üretim menü ve fiyatlandırma, menü ve tutundurma, menü ve servis, menü ve beslenme, menü ve maliyet, menü ve pazarlama konularında teorik bilgiler verilir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351160

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ260
Mesleki Etik
1
3 + 0
4,0
S

Etik, mesleki etik ve iş etiği hakkında genel bilgiler

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351161

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ261
Türk Tatlıları
1
3 + 1
4,0
S

Tarihsel süreç boyunca Türk mutfağı içinde yer alan tatlıların uygulama ve teori yönünden ele alınması, farklı hammaddeler ve teknikler ile hazırlanan tatlıların uygulama yöntemi ile öğrenilmesi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351163

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
AŞÇ262
Sütlü Tatlılar ve Dondurmalar
1
3 + 1
4,0
S

Dersin İçeriği Sütle hazırlanan tatlılar ve dondurmaların hazırlanırken kullanılan teknik ve teorik bilginin aktarılması, sütlü tatlılar ve dondurmaların tarihsel süreç içindeki değişimleri ve farklı pişirme yöntemleri kullanarak hazırlanan sütlü tatlıların hazırlanması.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351162

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS101
Genel ve Teknik İletişim
1
2 + 0
2,0
S

İletişim kavramı ve anlamı, İletişim süreci, İletişim türleri, İletişimin engelleri, Teknik iletişim, İletişim araçları ve kanalları, beden dili.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351092

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS102
Girişimcilik
1
2 + 0
2,0
S

Girişimciliğin Temel Fonksiyonları, KOBİ’lerin Ekonomiye ve Sosyal Hayata Katkıları. KOBİ’lerin Zayıf Yönleri ve Türkiye’de KOBİ’lere Destek Sağlayan Kuruluşlar. Franchising Sistemi ve Yatırımcıya Sağlayacağı Faydalar. Pazarlama ve Tutundurma Stratejileri. İş Planı ve Bölümleri.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351093

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS103
Ekip Liderliği
1
2 + 0
2,0
S

Liderlik kavramının tanımı, lider yönetici ilişkisi, etkin liderin özellikleri, takım lideri, liderlikte özellikler yaklaşımı, davranışsal yaklaşımlar, durumsal yaklaşımlar ve modern liderlik yaklaşımları bu dersin konuları arasındadır

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351094

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS105
Kalite Güvence ve Standartlar
1
2 + 0
2,0
S

Tüm çalışanların katılımı, yapılan işlerin tüm yönlerini, tüm toplumu ve üretilen ürün ve hizmetlerin tümü, müşterilerin bugünkü beklenti ve ihtiyaçlarını tam zamanında karşılayıp, onlara gelecekteki beklentilerini aşan ürün ve servisler sunulması, yönetimin her konuda çalışanlara liderlik yapmasını, çalışanlara örnek model oluşturulmasını ve şirket çapında katılımcı yönetimin tanıtılması; EFQM mükemmellik Modeli ile Değişim ve Yönetimi, standart ve standardizasyon ile standardın üretim ve hizmet sektöründeki önemi, kalite yönetim sistemleri ve özellikle çevre standartları hakkında bilgilendirmek.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351095

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS106
Araştırma Teknikleri ve Seminer
1
2 + 0
2,0
S

Araştırma sürecini bilmek, araştırma sonucu elde edilen bilgileri yorumlayabilmek, genel ve etik kurallar çerçevesinde araştırmayı raporlandırmak

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351096

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS108
Bilişim Hukuku
1
2 + 0
2,0
S

Ulusal ve uluslararası alanda bilişim (siber) suçları ile ilgili olarak yapılan düzenlemeler, uluslararası anlaşmalar, anayasal düzenlemeler, kanun ve yönetmeliklerle yapılan düzenlemeler, kişisel verilerin saklanması, çocuk istismarı suçları, banka ve kredi kartı dolandırıcılığı, yetkisiz erişim ve verileri değiştirme, fikir ve sanat eserleri kanununa muhalefet, phishing, spam, siber saldırılar.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351097

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS110
Beden Eğitimi ve Spor
1
2 + 0
2,0
S

Beden eğitimi ve spor ile ilgili temel kavramlar,spor tesislerini tanıma ,kullanma ve bazı spor branşları hakkında temel bilgiler,beslenme,ilkyardım,yaşam boyu spor konuları hakkında bilgiler .

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351098

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS111
Türk Müziği
1
2 + 0
2,0
S

Başlangıçtan günümüze kadar Türk Müziği'nin geçirdiği evreler ve tarihi seyrinin incelenmesi. Türk Sanat Müziği ve Türk Halk Müziği Repertuarı üzerine toplu uygulamalar yaparak, melodi ve ritm bakımından yetenekleri geliştirmek.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351089

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS112
Güzel Sanatlar
1
2 + 0
2,0
S

Görsel İletişim ve Biçimlendirme. Kültürel Miras. Sanat Eleştirisi ve Estetik

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351088

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS113
Herkes İçin Spor
1
2 + 0
2,0
S

Herkes İçin Sporun tarihçesi ve gelişim süreci, Türkiye'de Herkes İçin Spor anlayışının yaygınlaşması ve örgütlenmesi, Dünyada herkes için spor felsefesi ve yaşam boyu spor uygulamaları, Sağlıklı Yaşam Ve Egzersiz, Yaşam boyu Spor uygulamaları, Şişmanlık ve kilo ,kontrolü, Çocuk ve gençlerde spor, Yaşlılar da spor , Fitness uygulamaları, Outdoor sporlar

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351099

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS115
Hibe Projeleri Hazırlama Teknikleri
1
2 + 0
2,0
S

Proje hazırlama ve uygulamada temel ilkeler, proje döngüsü yönetimi, mantıksal çerçevenin hazırlanması, faaliyetlerin planlanması, proje bütçesinin hazırlanması ve uygulamaya hak kazanmış bir projenin uygulamada yaşanan süreçleriyle ilgili örnekler derste detaylı bir şekilde işlenecektir. Uygulama sürecinde ise öğrenciler kendi proje taslaklarını hazırlayacaklardır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351100

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS116
Sanat, Tarih ve Kültür
1
2 + 0
2,0
S

Kültürün tanımı, kültürü oluşturan öğeler, kültür farklılıkları, Anadolu kültür tarihi, Kültürün Sanat üzerindeki etkisi, çağlara göre değişen kültürel farklılıkların sanatsal olarak incelenmesi, Kültür ve sanatın Anadolu’da tarihsel gelişimi, Prehistorik dönem kült inançları, İlkçağ Anadolu kültürleri, Antik dönem kültür ve sanatı, Anadolu da Türk kültürünün izleri, Çağdaş Anadolu sanatı ve kültürel değerleri.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351101

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS120
İşaret Dili
1
2 + 0
2,0
S

İşaret diliyle ilgili temel kavramlar; Türk işaret dili, tarihi ve özellikleri; Türk işaret dilinde harfler; Ses bilgisi; işaretin iç yapısı, eş zamanlılık ve ardışıklık; ses bilgisi açısından el alfabesi; işaret dilinde şekil bilgisi, işaretin yapılanışı ve biçimleniş; sözcük sınıfları ve zamirler; işaret dilinde söz dizimi; sözcük dizilişi, cümle türleri; soru cümleleri; işaret dilinde anlam bilimi; anlam ve gönderim, anlam türleri, deyimler; Türk işaret dili ile karşılıklı konuşma.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351102

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS190
Akademik Türkçe
1
2 + 0
2,0
S

Eğitimlerine devam eden ulusal ve uluslararası öğrencilerin Türkçe okuma, dinleme, konuşma ve yazma dil becerilerini geliştirmeye yönelik okuma metinleri, dinleme kayıtları, konuşma görevleri ve yazma konularının sınıf içi etkinlikleri. Öğrencilerin Türkçe tez, makale, sunum, rapor vb. gibi bilimsel çalışmalar hazırlayabilmesine yönelik faaliyetler. Öğrencilerin Türkçe film, tiyatro oyunu, radyo oyunu vb. gibi işitsel ve görsel sanatsal yapıtları anlayıp yorumlar yapabilmesine yönelik faaliyetler. Öğrencilerin herhangi bir konu hakkında Türkçe hazırladıkları bilimsel çalışmaları topluluk önünde işitsel ve görsel olarak sunabilmelerine yönelik faaliyetler.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351112

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS202
İş Hukuku
1
2 + 0
2,0
S

İş hukukunun tarihçesi, iş hukukunun temel kavramları, bireysel iş hukuku, iş sözleşmesinin kurulması, iş sözleşmesinin türleri, iş sözleşmesinin feshi ve sonuçları, çalışma süreleri, dinlenme süreleri

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351103

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS203
Pazarlama
1
2 + 0
2,0
S

Pazarlama ile ilgili Temel Kavramlar; Pazarlama Fonksiyonları; Pazarlamada Karar Verme; Pazarlama Planlaması; Pazarlama Yönetim Süreci; Pazarlamanın Çevre Koşulları; Satın Alma Davranışları; Hedef Pazar Kararları; Pazarlama karması Elemanlarına ilişkin Kararlar; Pazarlama planı; Pazarlama Faaliyetlerinin Denetimi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351104

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS204
Halkla İlişkiler
1
2 + 0
2,0
S

Bu derste, Halkla İlişkilerin Kavramsal Çerçevesi, Halkla İlişkilerde İzlenen Amaçlar Ve Temel İlkeler, Halkla İlişkiler Faaliyetlerinde Kullanılan İletişim Araç ve yöntemleri,Uygulama Alanları, Halkla İlişkiler Kampanya Yönetim Süreci, Dünyada ve Türkiye'de Halkla İlişkiler Örnekleri gibi konular yer almaktadır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351105

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS205
Bilimsel ve Mesleki Etik
1
2 + 0
2,0
S

Etik ve meslek etiği: tanım, ilkeler, yaklaşımlar(teoriler),İş etiğinin tarihsel gelişimi,etik dışı davranışlar, Çıkar çatışması ve etik dışı davranışları etkileyen faktörler (kişiye ve eyleme ilişkin etmenler),Etik din,ahlak ve hukuk ilişkisi,Bilimsel etik nedir?,Bilimsel etik ilkeleri,İntihal,Türkiye ve dünyadaki bilimsel etik kurul ve kararları

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351106

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS209
İşletme Yönetimi
1
2 + 0
2,0
S

İşletme kavramına giriş; üretim faktörleri; işletme kavramlarının tanıtımı; şirket kavramı ve türleri; işletmelerin kuruluşundaki fizibilite çalışmaları; işletmelerin büyümesi ve büyüme çeşitleri; işletmelerin küçülmesi ve sonuçları; Etik ve Toplumsal Sorumluluk; Yönetim kavramı; Yönetim ve yönetici fonksiyonları; Stratejik Yönetim; İnsan Kaynakları Yönetimi; Pazarlama Yönetimi; Üretim Yönetimi ve Kapasite kavramı; Muhasebe kavramı ve Finansal Yönetim; Yönetim Bilgi Sistemleri...

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351091

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS210
Gönüllülük Çalışmaları
1
2 + 0
2,0
S

derste kısaca başta Gönüllülük çalışmaları ve Sivil tolum çalışmaları olmak üzere, günümüz dünyasında sivil toplum örgütlerin çalışma usul ve esaslarını, faaliyetlerini, tanıtım ve halkla ilişkiler bağlamında kendilerini topluma anlatabilmeleri ile ilgili stratejilerini göreceklerdir. bunların yanında çeşitli sivil toplum örgütlerinin kendi faaliyetlerini aktardıkları tecrübe paylaşımı olacaktır.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351090

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS212
Trafik Güvenliği
1
2 + 0
2,0
S

Sosyal yaşam alanlarından biri olarak trafiğin çok disiplinli olarak açıklanması. Hukuk, çevre, halk sağlığı, şehircilik, psikoloji, mühendislik, iletişim vb. disiplinlerinin bir sistem olarak trafiğe katkısı. Trafik sistemlerinin bireye ve bireyin trafik sistemlerine etkileri hakkında bilgi verilmesi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351107

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS215
Kariyer Planlama ve Geliştirme
1
2 + 0
2,0
S

Bu derste kariyer planlama ve geliştirme ile ilişkili kavramları, kariyer yönetimi uygulamaları ve araçları, kariyer devreleri ve kariyer sorunları ve çözümleri ile ilgili konulara değinilecektir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351108

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS216
Performans Yönetimi
1
2 + 0
2,0
S

İnsan kaynakları yönetimi süreci, performans değerleme süreci ve teknikleri, İş değerleme ve yöntemleri, İş değerleme, ücret ve performans ilişkisi, Ücret teorileri, Ücret sistemleri, Ücret denetimi, ücret-verimlilik ilişkisi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351111

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS217
Davranış Bilimleri
1
2 + 0
2,0
S

İnsan davranışını etkileyen temel unsurlar, toplumsallaşma ve kimlik, kültür ve davranış ilişkisi, Birey davranışı üzerindeki grup etkileri ve davranış bozuklukları.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351109

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
MOS219
İnovasyon
1
2 + 0
2,0
S

Girişimcilik , Girişimcilik türleri, Inovasyon kavramı, Inovasyon türleri, Inovasyon stratejileri, Stratejik işbirlikleri.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/351110