Logo

T.C.

BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ

MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA KALİTE KONTROLÜ VE ANALİZİ
(2025 - 2026) Ders İçeriği
4. YARIYIL
Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
ATA102
Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi II
4
2 + 0
2,0
Z

Türkiye Cumhuriyeti´nin doğuş ve gelişim süreci içindeki olaylar, fikirler ve ilkeler

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/415923

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
BŞÜ200
İşletmede Mesleki Eğitim
4
5 + 10
19,0
S

Zorunlu işletmede mesleki eğitim.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416047

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
ENG102
İngilizce II
4
2 + 0
2,0
Z

Başlangıç düzeyde İngilizce dilbilgisi, kelime dağarcığı, okuduğunu anlama.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/415924

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID270
Halk Sağlığı
4
3 + 0
5,0
S

Halk sağlığının tarihsel gelişimi, halk sağlığı tanımı ve kavramları. Türkiye’de sağlık organizasyonu, sağlık politikaları, epidemiyoloji, Türkiye’nin sağlık problemleri. Meslek hastalıkları, iş sağlığı ve güvenliği. Bulaşıcı hastalıkların kontrolü. Gıda güvenliği, zoonoz hastalıklarda koruma, kontrol ve yasal düzenlemeler, gıda kaynaklı hastalıklar, gıda zehirlenmeleri ve kimyasal kaynaklı besin zehirlenmeleri, gıda üretim ve satış yerlerinde bulunması gereken özellikler, Çevre ve sağlık ilişkisi, çevre sağlığı, başlıca çevre kirleticileri ve halk sağlığı açısından önemi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416048

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GID278
Gıda Endüstri Atıkları ve Değerlendirilmesi
4
3 + 0
5,0
S

Atık ve yan ürün temel kavramları, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının kaynakları ve özelikleri, gıda endüstrisi yan ürünleri ve atıklarının sınıflandırılması, atıkların yapısal özellikleri ve kimyasal bileşimleri, gıda sanayii atık sularının karakterizasyonu, atık su arıtım yöntemleri. Şeker, yağ, meyve ve sebze, et, tahıl, süt ve fermente ürün endüstrisi atık ve yan ürünlerinin değerlendirilmesi. Yan ürünler ve atıkların biyoteknolojik yöntemlerle zenginleştirilmesi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416049

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA202
Staj
4
0 + 0
5,0
Z

Meslek görev, sorumluluk ve ahlakı bilinci. Staj yapılabilecek kurumların değerlendirilmesi. İşyerinde staj yapma programının belirlenmesi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/415925

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA222
Özel Gıdalar Teknolojisi
4
3 + 0
5,0
S

Şeker teknolojisi, şekerleme teknolojisi, bazı şekerleme tiplerinin özellikleri, bileşenleri ve üretim yöntemleri, kakao ve çikolata teknolojisi, gofret ve fondan üretimi, tahin ve tahin helvası, katı ve sıvı pekmez üretimi, soya bazlı şekerlemeler, karamel teknolojisi, çay işleme teknolojisi, kahve teknolojisi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416056

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA223
Beslenme İlkeleri ve İmmun Sistem
4
3 + 0
5,0
S

Toplumda beslenme sorunlarının nedenleri, beslenme ile ilgili bazı tanımlar, insan vücudunun yapısı ve beslenme, besinin bileşimi, bileşenlerin vücuttaki fonksiyonları metabolizması, vitamin, hormon, mineral ve enerji metabolizması, çeşitli yaş grubundaki insanların beslenmesi, beslenme bozuklukları. İmmün sistem, immün sistem bileşenleri ve inflamasyon terimlerinin kavranması, Beslenme ve İmmün sistem ve immün sistem bileşenleri ve inflamasyon. Besin öğelerinin gelişimsel süreçlerde immün sistem homeostazı üzerindeki etkileri, immün sistemin optimal fonksiyonlarının korunması ve hastalıkların önlenmesinde besin öğelerinin rolü, hastalıklar sırasında gelişen immün yanıtın metabolizma ve besin gereksinimleri üzerindeki etkisi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416057

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA225
Gıda Muhafaza Yöntemleri
4
3 + 0
5,0
S

Besin maddelerinde bozulma, bozulmayı hazırlayan yardımcı faktörler, bozulma şekilleri. Besin maddelerinin bozulmalarını önleme ve besin maddelerine uygulanan muhafaza yöntemleri

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416059

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA226
Gıda Endüstrisi Makine ve Ekipmanları
4
3 + 0
5,0
S

Gıda makinelerinin yapımında kullanılan materyallerin tip ve karakterleri, taşıma, üretim, depolama ve çok amaçlı kullanılan ekipmanların temel prensipleri, konstrüktüf özellikleri, kullanılma amaçları, üretim ve ambalajlama makineleri, ısıtma, soğutma, dondurma ve havalandırmada kullanılan makineler

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416060

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA228
Endüstriyel Mikrobiyoloji
4
3 + 0
5,0
S

Endüstriyel öneme sahip mikroorganizmalar ve genel özellikleri, mikroorganizma secimi, izolasyon ve tanımlanmaları, muhafaza yöntemleri, fermantasyon teknikleri, biyoreaktörlerin temel prensipleri ve çeşitleri, endüstriyel mikrobiyolojik ürünlerin geri kazanılması ve saflaştırılması, biyoteknolojik işlemlerle elde edilen endüstriyel ürünler, mikrobiyal biyokütle üretimi, enzim üretimi, organik asit üretimi, antibiyotik üretimi, vitamin üretimi, amino asit üretimi, aroma maddeleri üretimi, maya ekstraktı üretimi

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416061

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA229
Biyoterörizm ve Gıda Savunması
4
3 + 0
5,0
S

Biyolojik silahlar, uluslararası ticarette genetik olarak değiştirilmiş organizmalar (GDO) ve ürünlerin yeri ve biyogüvenlik açısından önemleri. Bir gıda operasyonunda zayıflıkları tespit etmek öncelikleri tayin etmek süreci. Kasıtlı kontaminasyonun en fazla ekonomik ve halk sağlığına yol açabileceği spesifik noktaların tespiti. Risk azaltma stratejisi, zaaf değerlendirmesi, azaltacak bilimsel prosedürler, uygulamalar. Biyoterorizm ve diğer küresel yâda kitlesel boyuta insan sağlığını tehdit eden durumların tespit edilmesi ve önlenmesi.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416062

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA230
Yağ Teknolojisi ve Kalite Kontrolü
4
3 + 0
5,0
S

Yağlarda başlıca bozulma tepkimeleri, yağ ham maddeleri, margarin üretimi, zeytinyağı üretim aşamalarında uygulanan işlemler, yağlarda kalite kontrol analizleri. Bitkisel ve katı yağ analizlerini yapma.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416063

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA231
Su Ürünleri ve Analizleri
4
3 + 0
5,0
S

Su ürünlerinin kimyasal kompozisyonu, kalite özellikleri, beslenme açısından önemi, balıketinin histolojik ve kimyasal yapısı, balıketinde meydana gelen biyokimyasal ve mikrobiyolojik değişimler ve teknolojik kaliteye olan etkileri, taze balıkların soğutulması, dondurulması, tuzlanması, tütsülenmesi ve konservelenmesi gibi temel teknolojik işlemler, su ürünlerinde bulunan toksinler ve ambalajlama teknikleri

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416050

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA232
Nanoteknoloji ve Uygulama Alanları
4
3 + 0
5,0
S

Nanoteknoloji nedir? Günümüzde nanoteknolojinin önemi, nano yapıların özellikleri, nanoteknolojinin gıda alanında uygulamaları, nanoteknolojinin yaşam üzerine etkileri, gıdalardaki nanoteknoloji uygulamalarında gelecek trendleri

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416051

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA233
Endüstriyel Yemek Üretimi
4
3 + 0
5,0
S

Hazır yemek sektöründeki gelişimleri, yemek sektöründe kullanılan alet ve ekipmanları, Besinlerin hijyen kuralları ve gıda güvenliği uygulamaları konularına uygun sunumları içerir.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416052

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA235
Genel Su Analizleri
4
2 + 1
4,0
S

Su ve atıksuların doğada bulunma durumları, Suyun fiziksel ve kimyasal özellikleri, Atıksu kaynakları ve çeşitleri, Sulardan numune alma, Fiziksel analizler, Kimyasal Analizler, Sudaki inorganik bileşenlerin analizi, Sudaki metallerin analizleri, Fiziksel, kimyasal ve biyolojik analiz yöntemlerinin karşılaştırılması, Suda sertlik tayini, Sudaki organik bileşenlerin analizi, Atıksuların arıtım yöntemleri, Atıksuların çevre ve insan sağlığına etkileri,

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416053

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA236
Gıda Endüstrisinde Ürün Geliştirme
4
2 + 1
4,0
S

Yeni gıda formülasyonlarının geliştirilme yöntemleri, gıda endüstrisinde üretilebilme potansiyeli olan ve piyasada bulunmayan yeni ürünlerin geliştirilmesi, mevcut ürünlerin maliyet ve içerik yönünden iyileştirilmesi, takım çalışması ve proje yönetimi, tüketici eğilimlerinin saptanması, mevcut ürünlerin fonksiyonel hale getirilmesi, yeni ürün fikirlerinin yarışması ve değerlendirilmesi, tüketici kabul testleri, ürünün raf ömrünün saptanması, ambalaj seçimi, etiket tasarımı ve yeni formülasyonların pazara entegrasyonu.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416054

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
GKA237
Zeytin İşleme Teknolojisi ve Analizleri
4
2 + 1
4,0
S

Bu ders ile zeytin morfolojisini hakkında bilgi verilir, Dünyada ve Türkiye’deki zeytinciliğin durum tespiti ile sofralık zeytin üretimi, zeytinyağı üretimi ve zeytin yan ürünleri üretim prosesi ile bunların kalite kriterleri ve analiz metodlarını inceler

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/416055

Kodu
Ders Adı
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
TRK102
Türk Dili II
4
2 + 0
2,0
Z

Kompozisyonla ilgili genel bilgiler, yazılı kompozisyon türleri, şiir, tiyatro, hikaye ve roman, destan, masal-gezi yazısı-anı, sözlü kompozisyon ve türleri, bilgi kaynaklarına erişim ve kütüphane kullanımı, bilimsel yazı hazırlama teknikleri, edebiyat ve düşünce dünyası.

http://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/415926