PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
LİSANSÜSTÜ EĞİTİM ENSTİTÜSÜ
TARLA BİTKİLERİ - YL
(2021 - 2022)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Tahıllarda Kalite ve Islahı
TAB5021
3 + 0
7,5
Seçmeli
Birim Bölüm
Tarla Bitkileri - YL -
Lisansüstü
(Yüz yüze)
Amaç
Tahıllarda ürün kalitesini ortaya koymak amacıyla yetiştirme tekniklerinin, kalite parametrelerin ve analiz yöntemlerin tanıtılması
Ders İçeriği
Dünyada ve ülkemizde tahılların ekim alanı, serin ve sıcak iklim arasındaki temel farklılıkların ve benzerliklerin anlatılması, serin iklim tahıllarının çimlenme ve çıkış, kardeşlenme, sapa kalkma, başaklanma ve çiçeklenme, döllenme ve erme dönemleri hakkında genel bilgiler verilmesi, Vejetatif ve generatif gelişme dönemleri yönünden tahıl cinslerinin karşılaştırılması, tahıllarında kalite kriterleri, tanede dönme ve dönmeye etkili faktörler, tahıl cinslerinin adaptasyon özellikleri yönünden karşılaştırlması, tahıllarda ıslah amaçları, ıslah yöntemleri, ıslahta güncel konular
Ders Veren
Zeki MUT
Hafta
Konu
1
Derse giriş ve tanıtım
2
Tahılların yapısının ve çeşitlerinin tanınması
3
Tahılların yapısının ve çeşitlerinin tanınması
4
Tahıl çeşitlerinin botanik ve kimyasal bileşimlerinin kavranması
5
Analiz metotlarının kavranması
6
Analiz metotlarının kavranması
7
Ara sınav-Analiz metotlarının kavranması
8
Tahılın tarladan tüketiciye kadar geçirdiği bütün aşamalardaki kalite kontrol metotlarının belirlenmesi
9
Tahılın tarladan tüketiciye kadar geçirdiği bütün aşamalardaki kalite kontrol metotlarının belirlenmesi
10
Tahılın tarladan tüketiciye kadar geçirdiği bütün aşamalardaki kalite kontrol metotlarının belirlenmesi
11
Analiz sonuçlarını açıklamak ve yorumlamak
12
Analiz sonuçlarını açıklamak ve yorumlamak
13
Standartlar ve mevzuatlar
14
Standartlar ve mevzuatlar
Program Çıktıları
1
Tarla bitkileri lisans eğitiminde aldığı; Tahıllar ve Baklagiller, Endüstri Bitkileri, Çayır Mera ve Yem Bitkileri tarımı, ıslahı, fizyolojisi ve genetiği konularında uzmanlaşabilme
2
Tarla tarımı ile çevre ilişkileri, biyoçeşitlilik ve sürdürülebilirliği ön planda tutabilmeli ve bu konularda toplumu bilgilendirme
3
Tarla Bitkilerinde standart, kalite ve verimliliği sağlamak amacıyla uygulanacak tarım tekniklerine farklı yaklaşımlar geliştirebilme
4
Alanı ile ilgili ülkesel problemleri belirleme, karşılaştırmalı olarak analiz etme, soruna yönelik bilgileri değerlendirerek çözüm üretebilme
5
Tarla Bitkileri alanında yeni teknik ve teknolojiler ile çağdaş konular hakkında bilgi sahibi olma, yeni fikirler üretebilme ve hayat boyu öğrenme becerisi kazanabilme
6
Bitkilerin kültürel uygulamalara verdiği tepkiyi ve stres koşullarındaki davranışlarını yorumlayabilme ve yönetebilme becerisine sahip olabilme
7
En az bir bilimsel araştırmayı yürütme, sonuçlandırma, tez haline getirme ve bunlardan bilimsel yayınlar yaparak sunabilme
8
Uzmanlık alanıyla ilgili arazi ve laboratuvarda çalışma becerisi kazanma ve elde ettiği verileri istatistiksel olarak değerlendirebilme
9
Disiplinler arası takım çalışması, ulusal ve uluslararası düzeyde literatürleri takip edebilme
10
Sorumluluk alma, inisiyatif kullanma ve yaratıcılık becerisi kazanabilme
11
Mesleki ve etik sorumluluk bilincine sahip olma
12
Alanında öğrendiği ve geliştirdiği bilgileri bilim ve toplum yararına kullanabilme
13
Alanı ile ilgili proje yazma, makale yazma, literatür araştırma ve verilerin değerlendirmesinde gerekli teknolojiyi kullanabilme ve teknoloji kullanımında kendini geliştirebilme
14
Makale yazma, proje sunma, sunum yapma ve akademisyenlerle iletişime geçmede anadili dışında bir dili etkili şekilde kullanabilme
15
Alanı ile ilgili edindiği bilgi ve tecrübeleri kalite yönetimi çerçevesinde değerlendirme
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Tahılın tarladan tüketiciye kadar geçirdiği bütün aşamalardaki kalite kontrol metotlarının belirlenmes
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tahıl çeşitlerinin botanik ve kimyasal bileşimlerinin kavrar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Analiz metotlarını öğrenir
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Analiz sonuçlarını açıklar ve yorumlar, Standartlar ve mevzuatları bilir
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tahılların yapısını ve çeşitlerini tanır
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/312778