PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
PAZARYERİ MESLEK YÜKSEKOKULU
TIBBİ VE AROMATİK BİTKİLER
(2021 - 2022)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Tohumculuğu
TAB126
2
2 + 1
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Tıbbi ve Aromatik Bitkiler -
Ön Lisans
(Yüz yüze eğitim)
Amaç
Tıbbi ve aromatik bitkilerin kalıtım esaslarını , temel ıslah prensipleri ve metodlarını öğreterek , özellikle tıbbi bitki tohumu üretme tekniklerini öğretmek
Ders İçeriği
Tıbbi bitkilerde tozlanma ve döllenme şekilleri, genel bitki ıslahı , kalıtsal varyasyonlar genetik mekanizma , ıslah metotları , sebze tohumlarında aranan özellikler , Dünyada ve Türkiye de tohumculuk , tohum ayırma yöntemleri , tohum hasadı , temizleme ve ambalajlama , pazarlama , tohumluk kontrol ve sertifikasyonu .
Hafta
Konu
1
Tohumun morfolojik ve anatomik yapısı
2
Tıbbi ve aromatik bitkilerin tohumlarının morfolojik ve anatomik özellikleri
3
Tohum tipleri
4
Tohum üretim teknikleri
5
Tohum üretim teknikleri
6
Tıbbi ve Aromatik bitkilerde tohumculuk standartları
7
Tıbbi ve Aromatik bitkilerde tohumculuk standartları
8
Arasınav,Tohumculuk kanunu
9
Tohumculuk kanunu
10
Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen tohumların üretim yöntemleri
11
Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen tohumların üretim yöntemleri
12
Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen tohumların üretim yöntemleri
13
Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen tohumların üretim yöntemleri
14
Tıbbi ve aromatik bitkilerden elde edilen tohumların üretim yöntemleri
Program Çıktıları
1
Ortaöğretim düzeyinde kazanılan yeterliliklere dayalı olarak alanındaki güncel bilgileri içeren ders kitapları, uygulama araç-gereçleri ve diğer kaynaklarla desteklenen temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgilere sahip olma
2
Alanında edindiği temel düzeydeki kuramsal ve uygulamalı bilgileri aynı alanda bir ileri eğitim düzeyinde veya aynı düzeydeki bir alanda kullanabilme becerileri kazanma
3
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri kullanarak, verileri yorumlayabilme ve değerlendirebilme, sorunları tanımlayabilme, analiz edebilme, kanıtlara dayalı çözüm önerileri geliştirebilme
4
Alanı ile ilgili temel düzeydeki bir çalışmayı bağımsız olarak yürütebilme
5
Alanı ile ilgili uygulamalarda karşılaşılan ve öngörülemeyen karmaşık sorunları çözmek için ekip üyesi olarak sorumluluk alabilme
6
Sorumluluğu altında çalışanların bir proje çerçevesinde gelişimlerine yönelik etkinlikleri yürütebilme
7
Alanında edindiği temel düzeydeki bilgi ve becerileri eleştirel bir yaklaşımla değerlendirebilme, öğrenme gereksinimlerini belirleyebilme ve karşılayabilme
8
Öğrenimini aynı alanda bir ileri eğitim düzeyine veya aynı düzeydeki bir mesleğe yönlendirebilme
9
Yaşam boyu öğrenme bilinci kazanmış olma
10
Alanı ile ilgili konularda sahip olduğu temel bilgi ve beceriler düzeyinde düşüncelerini yazılı ve sözlü iletişim yoluyla aktarabilme
11
Alanı ile ilgili konularda düşüncelerini ve sorunlara ilişkin çözüm önerilerini uzman olan ve olmayan kişilerle paylaşabilme
12
Bir yabancı dili en az Avrupa Dil Portföyü A2 Genel Düzeyinde kullanarak alanındaki bilgileri izleyebilme ve meslektaşları ile iletişim kurabilme
13
Alanının gerektirdiği en az Avrupa Bilgisayar Kullanma Lisansı Temel Düzeyinde bilgisayar yazılımı ile birlikte bilişim ve iletişim teknolojilerini kullanabilme
14
Alanı ile ilgili verilerin toplanması, uygulanması ve sonuçlarının duyurulması aşamalarında toplumsal, bilimsel, kültürel ve etik değerlere sahip olma
15
Sosyal hakların evrenselliği, sosyal adalet, kalite ve kültürel değerler ile çevre koruma, iş sağlığı ve güvenliği konularında yeterli bilince sahip olma
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Tohum işleme tekniği
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bazı bitkilerde tohum üretim teknikleri
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bitkilerde üreme ve tohum oluşumunu kavrama
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tohumluk kontrol ve sertifikasyonu
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Tohumluk üretim tekniği
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/319609