PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
MESLEK YÜKSEKOKULU
GIDA TEKNOLOJİSİ
(2021 - 2022)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Vitaminler ve Metabolizmaları
GID146
1
3 + 0
5,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Gıda Teknolojisi -
Ön Lisans
(Yüz yüze )
Amaç
Vitaminlerin önemi, Vitaminlerin kimyasal yapı ve özellikleri, Vitaminlerin metabolizmada ve biyokimyasal reaksiyonlarda önemi, gıdaların vitamin içerikleri, Vitaminlerin toksik etkileri, Vitaminlerin günlük gereksinimi (RDA) ve metabolizması, Vitamin eksikliği ile ilgili hastalıklar konularında öğrencilere bilgi kazandırılması
Ders İçeriği
İnsan beslenmesinde önemli olan yağda ve suda eriyen vitaminlerin kimyasal özellikleri, metabolizması, fizyolojik fonksiyonları, yetersizlik belirtileri ve toksisitesi, laboratuvar analiz yöntemleri, farklı yaş ve fizyolojik gruplara göre gereksinmeleri, diğer vitamin ve besin öğeleri ile etkileşimleri ve sağlık üzerine etkileri
Hafta
Konu
1
Vitaminlerin tanımı ve önemi. Vitaminlerin organizmadaki fonksiyonları
2
Vitaminlerin sınıflandırılması suda çözünen vitaminler (C vitamini)
3
Vitaminlerin sınıflandırılması suda çözünen vitaminler (B kompleks vitaminler: Tiyamin (Vitamin B1), Riboflavin (Vitamin B2))
4
Vitaminlerin sınıflandırılması suda çözünen vitaminler (B kompleks vitaminler: Niasin (Vitamin B3), Biyotin)
5
Vitaminlerin sınıflandırılması suda çözünen vitaminler (B kompleks vitaminler: Pantotenik Asit, Folik asit)
6
Vitaminlerin sınıflandırılması suda çözünen vitaminler (B kompleks vitaminler: Vitamin B12, Pridoksin (Vitamin B6))
7
Ara Sınav
8
Vitaminlerin sınıflandırılması yağda çözünen vitaminler (A vitamini; D vitamini)
9
Vitaminlerin sınıflandırılması yağda çözünen vitaminler (E vitamini; K vitamini)
10
Vitamin benzeri maddeler, özellikleri, etki mekanizmaları
11
Gıdaların vitamin içerikleri
12
Vitaminlerin günlük gereksinimi (RDA) ve metabolizması
13
Vitaminlerin toksik etkileri
14
Koenzim vitamin ilişkisi
Program Çıktıları
1
Gıda bilim dalı ve ilgili diğer bilim dalları konularında yeterli bilgi birikimi ile gıda üretiminde kullanılan teknolojileri bilme ve uygulayabilmek.
2
Güvenli gıda üretimiyle ilgili koşulları bilme ve bu koşulları yerinde sağlayabilmek.
3
Gıda bilim dalı alanı ile ilgili laboratuvar bilgisine ve deneyimine sahip olabilmek.
4
Gıdaların mikrobiyolojik, fiziksel, kimyasal ve besleyici özelliklerini bilme ve bunların gıda kalitesi ve insan sağlığı üzerindeki etkilerini yorumlayabilmek.
5
Gıda yönetmelik ve mevzuatını uygulayabilmek ve gıdaların kalite kontrollerini yapabilecek nitelikte teorik bilgi ve uygulama becerisine sahip olabilmek.
6
Bireysel olarak ve çok disiplinli takımlarda etkin çalışma ve sorumluluk alma becerisi.
7
Türkçe sözlü ve yazılı etkin iletişim kurma, etkin rapor yazma ve anlayabilme, etkin sunum yapabilme, açık ve anlaşılır talimat verme ve alma becerisi; en az bir yabancı dil bilmek.
8
Yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincinde olma; bilim ve teknolojideki gelişmeleri izleme ve kendini sürekli yenileme becerisine sahip olabilmek.
9
Mesleki alanda sosyal ve etik sorumluluk bilinci; etik olma ve etik ilkelerine uygun davranma bilincine sahip olabilmek.
10
Mesleki çalışma hayatında alanı ile ilgili proje yönetimi, risk yönetimi gibi konularda bilgi sahibi olabilmek.
11
Mesleği ile ilgili, modern yöntemleri, modern teknik ve hesaplama araçlarını ve bilişim teknolojilerini kullanabilmek.
12
Toplum sağlığı ve refahı için gerekli bilince sahip olabilmek.
13
Gıda bilimine ilişkin ulusal ve uluslararası standartlar hakkında bilgi edinebilmek.
14
Girişimcilik, organizasyon yeteneklerini geliştirebilme ve sürdürülebilirlik konuları hakkında farkındalık.
15
Gıda Teknolojisi uygulamalarının, çalışanların sağlığı, çevre ve iş güvenliği gibi konularının bilinmesi ve hukuksal sonuçları konusunda farkındalık.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
PÇ 13
PÇ 14
PÇ 15
Vitamin eksikliği ile ilgili hastalıkların mekanizması hakkında bilgi sahibi olma
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Vitaminlerin günlük gereksinimleri ve toksisiteleri hakkında bilgi sahibi olma
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Vitaminlerin metabolizmasını ve fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olma
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/322178