PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Vejetaryen Mutfak
AŞÇ237
3
2 + 1
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Vejetaryen mutfağının irdelenerek, vejetaryen yaşam biçiminin ve vejetaryen yemeklerinin öğretilmesi.
Ders İçeriği
Vejetaryenliğin tanımı, tercih nedenleri, ekonomik ve sağlık boyutları, vejetaryenizmin beslenmedeki yeri, vejetaryenler için yeterli ve dengeli yemek reçetelerinin geliştirilmesi, farklı mutfak kültürlerinin vejetaryen beslenme tarzına uygun olarak düzenlenmesi öğretilir.
Hafta
Konu
1
Vejetaryen beslenme özellikleri
2
Vejetaryen beslenme çeşitleri ve özellikleri
3
Vejetaryen beslenme çeşitleri ve özellikleri
4
Vejetaryen beslenmenin insan sağlığı açısından incelenmesi
5
Vejetaryen mutfağın özellikleri
6
Vejetaryen Mutfak: Başlangıçlar, özellikleri, reçeteleri
7
Vejetaryen Mutfak: Çorbalar, özellikleri, reçeteleri
8
Ara sınav
9
Vejetaryen Mutfak: Salatalar, özellikleri ve reçeteleri
10
Vejetaryen Mutfak: Ana yemekler, özellikleri ve reçeteleri
11
Vejetaryen Mutfak: Ara sıcaklar, özellikleri ve reçeteleri
12
Vejetaryen Mutfak: Mezeler, özellikleri ve reçeteleri
13
Vejetaryen Mutfak: Tatlılar, özellikleri ve reçeteleri
14
Dünya mutfağı ve vejetaryen yemek örnekleri
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Vejetaryen beslenmenin tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Vejetaryen beslenme çeşitlerini ve özelliklerini açıklar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Vejetaryen beslenmenin ile sağlıklı beslenme ile ilişkisini açıklar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Vejetaryen mutfak kültürünün tanımını yaparak temel özelliklerini açıklar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Vejetaryen mutfak yemek reçeteleri özelliklerini açıklar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/324621