PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Yemek Sosyolojisi
AŞÇ251
3
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Örgün, yüz yüze, teorik)
Amaç
Bu dersin amacı; sosyoloji biliminin temel kavramlarını, yemek-kültür ilişkisi, yemek-toplum ilişkisi, yemek-güç ilişkisi ve yemek-din ilişkisi gibi olguların öğretilmesidir.
Ders İçeriği
Sosyolojinin temel kavramları, yemek ve toplum, dışarda yemek yeme kavramı, yemek ve otorite, yemek ve din ilişkisi
Hafta
Konu
1
Sosyolojinin Temel Kavramları
2
Sosyoloji Teorilerinde Yemek ve Beslenme
3
Yemek ve Kültür
4
Yemek Yemenin Toplumsal Örgütlenmesi
5
Dışarıda Yemek Yeme Kavramı
6
Din ve Yeme-İçme İlişkisi
7
Güç ve Otorite ile Yeme-İçme İlişkisi
8
Ara Sınav
9
Kültür Emperyalizmi ve Yeme-İçme
10
Kültürde Gıdanın Önemi
11
Özel Gün ve Festivallerde Yeme-İçme
12
Yiyeceğe İlişkin Endişeler Ve Korkular
13
Cinsiyetlere Göre Gıda Algısı
14
Türk Devlet Sistemlerinde Yemek Sosyolojisi
15
Final Sınavı
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Sosyolojinin temel kavramlarını öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Yeme-içme olgusunu sosyolojik bakış açısıyla incelemeyi öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Toplumsal statü ile yeme-içme olgusu arasındaki ilişkiyi kavrar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/324635