PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Gıda Muhafaza Teknikleri
AŞÇ225
4
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Gıdalarda bozulmaları önlemek ve gıda kaynaklı hastalıklara neden olan patojen mikroorganizmaları inaktive/inhibe etmek amacıyla uygulanan fiziksel, kimyasal ve biyolojik muhafaza tekniklerini öğretmek
Ders İçeriği
Gıda muhafaza yöntem ve teknikleri
Hafta
Konu
1
Gıda muhafaza yöntemlerinin tanımı ve sınıflandırılması
2
Isı işlemi uygulayarak gıdaların muhafazası
3
Konserve üretim teknolojisi
4
Gıdaların soğutulması ve soğukta muhafazası
5
Gıdaların dondurulması ve donmuş muhafazası
6
Kurutma teknolojisi
7
Işınlama teknolojisi
8
Ara Sınav
9
Kimyasal yöntemlerle gıdaların muhafazası
10
Yüksek basınç uygulamaları
11
Modifiye atmosfer paketleme (MAP) tekniği
12
Kontrollü atmosfer paketleme (CAP) tekniği
13
Modern ambalajlama yöntemleri
14
Modern ambalajlama yöntemleri
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Gıda muhafaza yöntemlerinin sınıflandırılmasını açıklar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Gıdaların çeşitli ısıl işlem uygulamalarıyla muhafazasını açıklar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Konserve teknolojisini açıklar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Gıdaların soğutulması ve dondurulması yöntemlerini açıklar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Gıda ambalajlama yöntemlerini açıklar
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/336913