PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Şeker Hamuru ve Modelleme Teknikleri
AŞÇ235
4
2 + 2
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Bu dersin amacı, şeker hamuru ve süsleme tekniklerini öğrencilere anlatmak, şekerleme ve butik pastacılık konusunda bilgi ve becerilerini geliştirmektir.
Ders İçeriği
Bu derste öğrenciler butik pastacılığı tanıyarak, farklı teknikleri öğrenirler. Buna ilaveten, kutlama pastaları yapımı alanında uzmanlaşarak, süsleme ve pasta dekorasyonu, çiçek yapımı, şeker hamurundan figür oluşturma ve çikolata süslemelerinin yapımını öğrenirler.
Hafta
Konu
1
Şeker hamurunun tanıtımı, yapılışı, kullanım alanları, saklama koşulları.
2
Şeker hamuru renklendirmesi açımı ve maket pasta kaplanması yazı ve boyama teknikleri.
3
Şeker hamurunun kalıplar ile kullanımı
4
Şeker hamuru ile üç boyutlu modelleme teknikleri
5
Şeker hamurundan çiçek yapımı
6
Şeker hamuruyla hayvan modelleme teknikleri
7
Şeker hamuruyla insan modelleme teknikleri
8
Ara Sınav
9
Şeker hamuru ile süslemeye uygun kurabiye yapımı
10
Şeker hamuru ile süslemeye uygun cupcake yapımı
11
Şeker hamuru ile kaplamaya uygun pasta yapımı
12
Şeker hamuru ile kaplamaya uygun pasta yapımı
13
Şeker hamuru ile kaplamaya uygun pasta yapımı
14
Yenilebilir kağıt ile şeker hamuruna fotoğraf baskı teknikleri
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Pastacılık tarihi ve modelleme ile ilgili gelişmeleri bilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Şeker hamuru ile süsleme yapabilir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Pastacılıkta modelleme ile ilgili olan araç ve gereçeleri kullanır.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Pastacılıkta üç boyutlu düşünebilme yeteneği gelişir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Pasta süsleme sanatını icra eder.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/336923