PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
İş Sağlığı ve Güvenliği
AŞÇ103
1
3 + 0
3,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze / Örgün / Türkçe)
Amaç
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği risklerinin, risk gruplarının, sağlık yönünden etkilerinin, tehlikelere karşı alınabilecek önlemlerin ve tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrencilere aktarılmasıdır.
Ders İçeriği
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliğini tehdit eden tehlikeler, tehlikelerin sınıflandırılması, tehlikelere karşı alınması gereken önlemler, tehlike anında yapılması gerekenler,
Ders Veren
Mustafa TIĞ
Hafta
Konu
1
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği riskleri
2
Fiziksel Tehlikeler (Gürültü)
3
Sıcak ortamda ve Soğuk ortamda Çalışma
4
Kimyasal Tehlikeler
5
Biyolojik Tehlikeler
6
Ergonomik Tehlikeler
7
Güvenlik Tehlikeleri
8
Delici ve Kesici Nesnelerle Yaralanma
9
Elektrik Tehlikeleri
10
Yangın ve Patlama
12
Saldırı ve Taciz
13
Psikososyal Tehlikeler
14
Stres ve Mobbing
15
Çalışma Koşullarına Bağlı Tehlikeler
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Meslek hastalıkları ve sakatlanmalar konularının öğrenilmesi
5
5
5
3
4
4
4
3
4
4
3
2
Konaklama ve yiycek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenilmesi
5
4
4
4
4
4
5
4
4
4
3
4
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde meydana gelen tehlikelerin öğrenilmesi
5
4
3
4
3
3
4
4
3
5
4
2
Tehlikelere karşı alınacak önlemler
4
4
5
5
4
4
4
3
4
4
3
2
Tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrenilmesi
5
4
3
3
4
5
4
4
4
5
4
3
Meslek hastalıkları ve sakatlanmalar konularının öğrenilmesi
5
5
5
4
4
5
4
5
4
4
4
2
Konaklama ve yiycek içecek işletmelerinde iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma alanı ve koşullarının öğrenilmesi
5
4
5
4
4
4
3
5
4
4
3
4
Konaklama ve yiyecek içecek işletmelerinde meydana gelen tehlikelerin öğrenilmesi
4
4
5
5
4
3
4
4
3
4
4
4
Tehlikelere karşı alınacak önlemler
5
4
4
4
4
4
4
5
4
4
3
4
Tehlike anında yapılması gerekenlerin öğrenilmesi
5
3
4
5
4
4
4
4
4
4
4
3
Ortalama Değer
4,8
4,1
4,3
4,1
3,9
4
4
4,1
3,8
4,2
3,5
3
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/336952