PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Beslenme İlkeleri
AŞÇ109
1
2 + 0
2,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze, Sözlü, Soru cevap, Tartışmalı)
Amaç
Öğrencinin Beslenmenin temel ilkeleri ve temel uygulamaları hakkında bilgi sahibi olmasını sağlamak.
Ders İçeriği
Beslenmenin temel kavramları, besin öğleri (karbonhidratlari proteinler, yağlar, vitaminler, mineraller ve su), enerji metobolizması, besin grupları (et, süt,yumurta, kurubaklagil, tahıllar), yemek planlama konularından oluşmaktadır.
Ders Veren
Yakup YILMAZ
Hafta
Konu
1
Beslenmeye Genel Bakış
2
Sağlıklı Bir Diyet Planlama
3
Sindirim, Emilim ve Taşıma
4
Karbonhidratlar (şekerler, nişastalar ve diyet lifleri) ve yağlar; trigliseridler, fosfolipidler ve steroller .
5
Proteinler, aminoasitler ve metabolizma
6
Enerji dengesi ve vücut kompozisyonu Kilo yönetimi: şişmanlık, zayıflık
7
Suda çözünen vitaminler, yağda çözünen vitaminler, antioksidanlar
8
Genel Tekrar, Ara sınav
9
Su ve majör mineraller, iz mineraller
10
Şişmalık - Zayıflık
11
Yaşam Boyu Beslenme
12
Besin Grupları
13
Yaşam boyu egzersiz
14
Menü Planlama
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Dinleme ve anlamlandırma
Ders
2
14
Ara Sınav 1
1
10
Final
1
14
Ders İş Yükü:
52
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
2,04
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Öğrencilere, beslenme konusunda bilgi verme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Besin bileşenlerin yapıları ve etki mekanizmalarını hakkında bilgi sahibi olma
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Besin öğelerinin sindirilmeleri ve günlük önerilen tüketim miktarları konusunda bilgi sahibi olma
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Kronik hastalıklarda beslenme, obezite ve diyet
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Çeşitli yaş grupları ve özel durumlarda insanların beslenme şekilleri konularında bilgi verme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/336955