PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Yiyecek İçecek Yönetimi
AŞÇ106
2
3 + 0
3,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Dersin amacı öğrencilere yiyecek içecek işletmeciliği konusunda temel bilgileri öğretmektir. Yiyecek içecek işletmelerinde hizmet pazarlaması, ürün gelişimi, maliyet kontrolü aşamalarını öğretmek amaçlanmaktadır.
Ders İçeriği
Yiyecek içecek yönetimi, fiyatlama, mönü planlaması.
Ders Veren
Yakup YILMAZ
Hafta
Konu
1
Yiyecek İçecek Sektörü
1
Yiyecek Ve İçecek Hizmetlerinin Gelişimi
2
Yiyecek İçecek Yönetiminin kapsamı ve önemi
2
Yiyecek İçecek Gereksinimlerini Ortaya Çıkaran Faktörler
3
Yiyecek içecek hizmetlerinin verildiği işletmeler ve özellikleri
3
Yiyecek İçecek Bölümü ve Organizasyon Yapısı
4
Yiyecek İçecek işletmelerinde bütçeleme
4
Servis ve Bar Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri
5
Bütçeleme aşamaları
5
Mutfak Bölümü İş Tanımları ve İş Gerekleri
6
Yiyecek İçecek Bölümünde Üretim Süreci
6
Temel Servis Kuralları
7
Mönü planlaması ve geliştirme
7
Servis Öncesi Son Hazırlıklar, Servis Basamakları
8
Yiyecek içecekleri fiyatlama
8
Beslenme ve Besin Öğeleri
9
Mutfak planlaması
9
Menü ve Menü Planlaması
10
Yiyecek içecek kontrol sistemi
10
Klasik Servis Usulleri (Fransız ve İngiliz Servisi)
11
Yiyecek üretim kontrolü ve aşamaları
11
Klasik Servis Usulleri (Rus ve Amerikan Servisi)
12
Gelir kontrolü
12
Mutfakta Bıçak Tutma ve Doğrama Yöntemleri
13
İçecek maliyet kontrol süreci
13
Pişirme Yöntemleri
14
Ziyafet organizasyonları, sektörden örnek olaylar
14
Yiyecek İçecek İşletmelerinde Hijyen
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Dinleme ve anlamlandırma
Ders
3
14
Ara Sınav 1
1
15
Final
1
15
Ders İş Yükü:
72
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
2,82
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Yiyecek içecek sektörünün ve tüketicisinin özelliklerini tanımlayabilecek,
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Satın alma sürecini ve depolama sürecini açıklayabilecektir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Otel mutfaklarında üretim planlamasını ve üretim sistemlerini açıklayabilecek,
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/336959