PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Gastronomi Turizmi
AŞÇ112
2
3 + 0
3,0
Zorunlu
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Öğrencilerin gastronomi turizmi, turizm ile gastronomi arasındaki bağlantı ve turizm sektöründe niş bir pazar olarak gastronomi hakkında bilgi sahibi olmaları. Hedef pazarlama, pazardaki belirli bir varış noktasının gastronomik değerleri.
Ders İçeriği
Gastronomik değerler, hedef pazarlama, yerel gıda, yerel gıda ile ilgili özel günler ve etkinlikler, gastro-tur planlaması yoluyla hedef marka yaratan gastronomi ve turizm arasındaki bağlantı.
Ders Veren
Merve BİLİR
Hafta
Konu
1
Turizm ve Sürdürülebilir Turizm anlayışı
2
Bölgesel Kalkınma Aracı Olarak Turizm
3
Küreselleşen dünyada yerelleşmenin önemi ve gastronomi turizmine etkisi
4
Gastronomi turizminde mutfak müzelerinin etkileri
5
Kültürün Turizm Odaklı Kalkınmadaki Rolü
6
Turizm odaklı kalkınmada kültür ve yerel kültür
7
Türkiye’deki Gastronomi Turizmi-Gastronomi Festivalleri
8
Yerel kültür varlığı olarak gastronominin tarihsel gelişimi ve kültür varlığı olarak turizm amaçlı kullanımı
9
Gastronomi Turizminin tanımı ve kapsamı
10
Gastronomi turizmi gelişmişlik göstergeleri
11
Coğrafi işaretler
12
Gastronomi turizminin bölgesel kalkınmaya katkısı
13
Gastronomi turizmi odaklı bölgesel kalkınma politikalarına dünyadan örnekler
14
Türkiye'de gastronomi turizmi çerçevesinde değerlendirilebilecek örnekler
Ders İş Yükü
Çalışma Türü / Öğretim Metotlar
Süresi (Saat)
Sayısı
Dinleme ve anlamlandırma
Ders
3
14
Araştırma – yaşam boyu öğrenme, yazma, okuma, Bilişim
Sınıf Dışı Çalışma
1
14
Ara Sınav 1
10
1
Final
10
1
Ders İş Yükü:
76
AKTS
(Ders İş Yükü / 25.5)
:
2,98
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Turizm kavramlarını ve gastronomi ile olan ilişkisini açıklar.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sürdürebilir Turizm açısından gastronomi turizminin değerlendirir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Türkiye'nin yöresel yeme içme kültürünü ulusal ve uluslararası düzeyde tanıtabilir
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/336962