PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Sanat, Tarih ve Kültür
MOS116
1
2 + 0
2,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Sanat, tarih ve kültür kavramlarını kavramak ve insan ve toplum hayatına yansımalarını incelemek.
Ders İçeriği
Kültürün tanımı, kültürü oluşturan öğeler, kültür farklılıkları, Anadolu kültür tarihi, Kültürün Sanat üzerindeki etkisi, çağlara göre değişen kültürel farklılıkların sanatsal olarak incelenmesi, Kültür ve sanatın Anadolu’da tarihsel gelişimi, Prehistorik dönem kült inançları, İlkçağ Anadolu kültürleri, Antik dönem kültür ve sanatı, Anadolu da Türk kültürünün izleri, Çağdaş Anadolu sanatı ve kültürel değerleri.
Hafta
Konu
1
Sanat, tarih ve kültür kavramları ile ilgili temel bilgiler.
2
Kültürün tanımı
3
kültürü oluşturan öğeler
4
kültür farklılıkları
5
Anadolu kültür tarihi
6
Kültürün Sanat üzerindeki etkisi
7
Çağlara göre değişen kültürel farklılıkların sanatsal olarak incelenmesi
8
Ara sınav
9
Kültür ve sanatın Anadolu’da tarihsel gelişimi
10
Prehistorik dönem kült inançları
11
İlkçağ Anadolu kültürleri
12
Antik dönem kültür ve sanatı
13
Anadolu'da Türk kültürünün izleri
14
Çağdaş Anadolu sanatı ve kültürel değerleri
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Sanat, tarih ve kültür kavramlarını anlama ve tanımlama
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sanat, tarih ve kültür ile alakalı gündelik yaşamdan örnekler verme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Sanatsal, tarihsel ve kültürel farklılıkları yorumlama
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Türk ve Anadolu sanat ve kültürünü tarihsel süreç içerisinde öğrenme
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/337036