PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Osmanlı Mutfağı
AŞÇ218
1
2 + 2
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(yüz yüze)
Amaç
Bu derste Osmanlı Saray Mutfak kültürünü ve bu kültürde var olan yemekleri uygulamalı olarak öğreneceklerdir.
Ders İçeriği
Osmanlı dönemi mutfak kültürüne giriş. Osmanlı mutfağı ile ilgili basılı kaynakların tanıtılması. Osmanlı mutfak kültürüne orta Asya, göçler ve İslamiyet'in etkisi. Saray mutfak teşkilatı ve personel. Padişahların yemekleri, öğünleri ve sofra düzeni. Mutfak ve servis de kullanılan kaplar Yiyecek, içecek üretimi ve satışı yapan esnaflar. Halkın yiyecek ve içecek tedariki ve yemek yeme alışkanlıkları. Çorbalar, yahniler, pilakiler, yumurta yemekleri, mücver, hamur işleri ve pilavlar. Et yemekleri, kebaplar, balık vd. dolmalar, sarmalar. Salatalar, turşular, içecekler, tatlılar ve baharatlar. Besinleri hazırlama, pişirme ve saklama/depolama uygulamaları. Etnik grupların ve coğrafi keşiflerin Osmanlı mutfağına etkileri. Dönemde tedavi amaçlı kullanılan besinler, içecekler ve macunlar. Osmanlıdan günümüze özel gün yemekleri ve gelenekler.
Hafta
Konu
1
Osmanlı Dönemi Mutfak Kültürüne Giriş
2
Osmanlı Mutfağı ile İlgili Basılı Kaynakların Tanıtılması.
3
Osmanlı Mutfağı ile İlgili Basılı Kaynakların Tanıtılması.
4
Osmanlı Mutfak Kültürüne Orta Asya, Göçler ve İslamiyetin Etkisi
5
Osmanlı Saray Mutfağına Geçiş
6
Saray Mutfak Teşkilatı ve Personel
7
Öğünler ve Sofra Düzeni
8
Ara sınav. Mutfak ve Serviste Kullanılan Ekipmanlar
9
Yiyecek, İçecek Üretimi ve Satışı Yapan Esnaflar
10
Çorbalar, Yahniler, Pilakiler, Yumurta Yemekleri, Mücver, Hamur İşleri ve Pilavlar
11
Et Yemekleri, Kebaplar, Balık vb. Dolmalar, Sarmalar.
12
Salatalar, Turşular, İçecekler, Tatlılar ve Baharatlar
13
Etnik Grupların ve Coğrafi Keşiflerin Osmanlı Mutfağına Etkileri
14
Osmanlıdan Günümüze Özel Gün Yemekleri ve Gelenekler
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Osmanlı Saray mutfağında hazırlanan yemek, tatlı vb. özelliklerini ve yapılışlarını açıklayabilme.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Dönemde tedavi amaçlı kullanılan besinler, içecekler ve macunları kavrayabilme.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Osmanlı döneminde Anadolu mutfak ve yemek kültürünü bilme.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Osmanlı saray mutfağı yapısını ve teşkilatını kavrayabilme.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Osmanlı mutfağına üzerine farklı kültürleri etkilerini açıklayabilme.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/337055