PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Yiyecek ve İçecek Otomasyon Sistemleri
AŞÇ234
1
2 + 1
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Teorik ve Uygulama Yüz Yüze Eğitim.)
Amaç
Bu dersin amacı öğrencinin mesleki bilgisini, teknolojik birikimini, bireysel çalışma ve öğrenme becerisini artırmaktır.
Ders İçeriği
Bu dersin içeriğinde otomasyon sistemleri, stok malları yönetimi, maliyet analizi ve ambarlar, transfer, stok takibi, gelir ve giderler, siparişler, reçeteler, envanter oluşturma ele alınmaktadır.
Hafta
Konu
1
Bilgi ve İletişimin Temel Kavramları
2
Donanım ve Yazılım Kavramları
3
Otomasyon Sisteminin Kurulumu
4
Adisyon İşlemleri ve Ödemeler
5
Departman, Kasa, Salon ve Masa Kartları
6
Kasa ve Gün Sonu İşlemleri
7
Stok Kart İşlemleri
8
Ürün Kartı Oluşturma
9
Ürün Kartı Oluşturma
10
Standart Reçete Oluşturma
11
Menü Oluşturma
12
Menü Oluşturma
13
Program Parametreleri
14
Otomasyon Uygulamaları
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Bilgi, iletişim, donanım ve yazılım kavramlarını öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Bilgisayar ortamında standart reçete ve menü oluşturmayı öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Otomasyon sistemi kurulumunu ve kullanımını öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/337071