PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Mutfak Planlaması
AŞÇ242
1
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(yüz yüze)
Amaç
Bu dersin amacı, endüstriyel ve otel-restoran mutfaklarının mekan seçimi ve tasarımı, mutfağın fiziki olarak departmanlaştırılması, planlama ve planlamayı etkileyen faktörler ile fonksiyonel alanlar, ayrıca, mutfak için ekipman seçimi ve yerleşim gibi konuları öğretmektir.
Ders İçeriği
Mutfak ve mutfağın tarihi serüveni, mutfak önemi, kurulumu, konumu, fiziksel özellikleri gibi konuları içerir.
Hafta
Konu
1
Mutfak ve mutfağın tarihsel gelişimi
2
Mutfak yönetimi
3
Mutfak hizmetleri yönetiminde satın alma, teslim alma, depolama
4
Mutfak hizmetleri yönetiminde üretim
5
Mutfağın diğer bölümlerle ilişkisi
6
Mutfağın planlanması ve kurulumu
7
Mutfak türleri
8
Mutfağın konumu
9
Mutfağın fiziksel özellikleri
10
Mutfağın bölümleri ve çalışma alanları
11
Mutfak organizasyonu ve mutfak personeli görevleri
12
Mutfakta kullanılan ekipman ve araç gereçler
13
Mutfakta hijyen ve sanitasyon
14
Mutfakta sağlık ve güvenlik sistemleri
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Otel işletmelerinde mutfağın yeri ve önemini açıklamak.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Otel işletmeleride mutfak planlama,mutfağın konumu ve fiziksel özellikleri açıklamak.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Mutfağın ana bölümlerini açıklamak.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Otel işletme mutfaklarda kullanılan donanımları açıklamak.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Otel işletme mutfaklarınnın güvenliği konusunda bilgi sahibi olmak.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/337079