PDF hazırlanıyor, lütfen bekleyin...
PDF
BİLECİK ŞEYH EDEBALİ ÜNİVERSİTESİ
SÖĞÜT MESLEK YÜKSEKOKULU
AŞÇILIK
(2022 - 2023)
Ders Bilgi Formu
Ders Adı
Kodu
Yarıyıl
T+U Saat
AKTS
Z / S
Yenilebilir Yabani Otlar
AŞÇ250
1
3 + 0
4,0
Seçmeli
Birim Bölüm
Aşçılık -
Ön Lisans
(Yüz yüze)
Amaç
Bu dersin amacı; yenilebilir ot ve çiçekleri öğrenciye tanıtmak ve bu çiçeklerle otların çeşitli gıda ürünlerinde kullanımını öğretmektir.
Ders İçeriği
Yenilebilir yabancı otların belirlenmesi ve tanıtılması, salatalarda, baharat olarak, çay ve yemek yapımında kullanılan yabancı otların gruplandırılması. Yenilebilir bu bitkilerin kullanım şekilleri hakkında bilgiler vermek.
Hafta
Konu
1
Endemik Bitki Kavramı ve Coğrafi Dağılımı
2
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otlar ve Coğrafi Dağılımı
3
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Besin Değerleri
4
Yenilebilir Çiçek Ve Yabani Otların Mutfakta Kullanım Yöntemleri
5
Yenilebilir Çiçek Ve Yabani Otların Mutfakta Kullanım Yöntemleri II
6
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Et Yemeklerinde Kullanımı
7
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Sebze Yemeklerinde Kullanımı
8
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Çorbalarda Kullanımı
9
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Salatalarda Kullanımı
10
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Tatlılarda Kullanımı
11
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların İçeceklerde Kullanımı
12
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Tabak Süslemesinde Kullanımı
13
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Kurutulması
14
Yenilebilir Çiçek ve Yabani Otların Saklanması
Program Çıktıları
1
Aşçılık alanındaki teorik alandaki güncel uygulamalarda kullanabilir.
2
Aşçılık alanındaki problemleri tanımlama ve çözme becerisine sahip olur.
3
Başka alanlarla birlikte takım olarak çalışabilme becerisi kazanır.
4
Mesleki etik ve sorumluluk bilincine sahip olur.
5
Alanında yaşam boyu öğrenmenin gerekliliği bilincini ve bunu gerçekleştirebilme becerisini elde eder.
6
Etkin iletişim kurma becerisi kazanır.
7
Gastronomi ve mutfak sanatları alanındaki kavramları, ilkeleri ve teorileri bilir ve uygular.
8
Turizm ve gastronomi alanlarındaki mevcut durumları ve gelişmeleri takip edebilme ve bunlar hakkında yorum yapabilme gücüne sahip olur.
9
Mutfaklar, kültürler ve yaratıcı düşünmeye sevk edecek sanat ve yemek sanatı ile ilgili bilgi donanımına sahip olur.
10
Profesyonel mutfaklarda çalışabilecek iş tutumu geliştirir.
11
Klasik ve modern pişirme teknikleri ve süreçlerine hâkim olur ve ayrıca bu alanda sentez gücüne ve yeterliliğe sahip olur.
12
Türk mutfağının inceliklerine hâkim olur ve Türk yemeklerini kolayca pişirebilir.
Ders Öğrenme Çıktısı - Program Çıktıları (1 -5 Puan Aralığı)
Ders Öğrenme Çıktısı
PÇ 1
PÇ 2
PÇ 3
PÇ 4
PÇ 5
PÇ 6
PÇ 7
PÇ 8
PÇ 9
PÇ 10
PÇ 11
PÇ 12
Endemik bitki kavramını öğrenir.
5
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Yenilebilir çiçek ve yabani ot türlerini öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Yaşadığı bölgede bulunan yenilebilir çiçek ve yabani otları bulmayı öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Yenilebilir çiçek ve yabani otları ayıklama, pişirme ve sunuma hazırlama yöntemlerini öğrenir.
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
Ortalama Değer
1,25
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
https://ebs.bilecik.edu.tr/pdf/dersbilgigetir/337087